Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stadsdirektören i Pargas om polisoperationen: ”Det är nästan som att vara med i en deckare”

Från 2018
Uppdaterad 27.09.2018 14:56.
Stadsdirektör Patrik Nygrén.
Bildtext Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén säger att den omfattande polisoperationen som inleddes i lördags kom som en stor överraskning. Polisen har gjort husrannsakningar på flera olika ställen i staden i samband med operationen.

- Särskilt ovanligt är det ju med en så här kraftig och synlig polisiär operation. Det är nästan som att vara med i en deckare, visst är det lite overkligt, säger Nygrén.

Ett finskt aktiebolag misstänks för penningtvätt för flera miljoner euro samt för att ha använt svart arbetskraft vid byggandet av fastigheter som står i företagets ägo.

I förundersökningen finns misstanke om bland annat grov penningtvätt och grovt skattebedrägeri.

Flera lokala företag kan vara inblandade

Enligt ögonvittnen har polisens och gränsbevakningens bilar och fartyg setts vid företaget Airiston helmis fastigheter i skärgården. Myndigheterna har ändå inte bekräftat vilket företag det handlar om.

Airiston helmis bygglov har tidigare väckt mycket debatt i staden men enligt Nygrén leder polisoperationen inte åtgärder från stadens sida.

Företaget Airiston helmis villa i Pargas har väckt uppmärksamhet.
Bildtext Företaget Airiston helmis villa i Ybbersnäs.
Bild: YLE

Centralkriminalpolisen utesluter inte att utreda kopplingar mellan lokala företag och Airiston helmi. Enligt Nygrén är staden inte inblandad i affärer med Airiston helmi.

- Vi har varken tagit emot pengar av företaget eller använt företagets tjänster. Jag känner inte till vilka företag som kan ha haft samarbete med Airiston helmi.

Nygrén säger att staden följer med utredningen med stort intresse.

- Det är klart att vi följer med vad som händer härnäst i den här frågan men det är onödigt för oss att försöka spekulera i utfallet i utredningen.

Diskussion om artikeln