Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Ännu en kvinna anklagar Kavanaugh för sexuellt övergrepp

Från 2018
Brett Kavanaugh under utskottsförhören i senaten den 14 september.
Bildtext Brett Kavanaugh under utskottsförhören i senaten den 14 september.
Bild: AFP / Lehtikuva

Demokrater vid USA:s senat utreder nu nya trakasserianklagelser mot den tilltänkte HD-domaren Brett Kavanaugh, samtidigt som republikanerna vill få honom utnämnd snabbt. Det är The New Yorker som är ute med det nya avslöjandet.

Den kvinna som nu anklagar Kavanaugh för ett sexuellt övergrepp har alltså intervjuats av The New Yorker. 53-åringen var studiekamrat till Kavanaugh vid Yale-universitetet på 1980-talet.

Övergreppet ska ha inträffat på en studentfest under läsåret 1983-84 och Kavanaugh ska då ha blottat sig för kvinnan och tryckt upp sitt könsorgan i hennes ansikte.

Kvinnan säger att hon varit tveksam till att tala om övergreppet offentligt eftersom hon var berusad när det begav sig och hennes minnesbilder av festen inte är helt klara.

Hon är ändå övertygad om att det var just Kavanaugh som gjorde sig skyldig till det här övergreppet och att det gick till på det sätt som hon beskrivit det.

Poliser grep demonstranter utanför senatens justitieutskott den 20 september.
Bildtext Poliser grep demonstranter utanför senatens justitieutskott den 20 september.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kvinnan säger att hon hoppas att hennes berättelse kan ge stöd till psykologiprofessorn Christine Blasey Ford som också anklagar Kavanaugh för ett övergrepp på en fest under deras gemensamma gymnasietid.

Ford och Kavanaugh ska båda vittna om det här övergreppet i senaten på torsdag.

Senaten har skjutit upp omröstningen om utnämningen av Kavanaugh med anledning av anklagelserna från Ford.

Kavanaugh: "De som kände mig då vet att det här inte hände"

The New Yorker har kontaktat tiotals studiekamrater till Kavanaugh och den kvinna som kommit med de senaste anklagelserna mot honom.

Tidskriften har inte hittat några ögonvittnen som skulle bekräfta eller vilja tala om den incident som kvinnan berättat om.

Däremot citerar The New Yorker flera studiekamrater som inte tror att den här incidenten kan ha inträffat så som kvinnan beskriver den, eftersom de i så fall skulle ha hört om den då.

En gammal studiekamrat säger ändå att han hörde om Kavanaughs övergrepp strax efter den fest där det ska ha ägt rum.

Kavanaugh själv förnekar händelsen.

"Den här påstådda händelsen för 35 år sedan ägde inte rum. De människor som kände mig då vet att det här inte hände och de har också sagt det. Det här är helt enkelt smutskastning. Jag ser framemot att vittna om sanningen på torsdag och att försvara mitt goda namn - och det rykte, den karaktär och integritet som jag använt en livstid för att bygga upp - mot alla de här sista minuten-anklagelserna".

Jag ser framemot att vittna om sanningen på torsdag

Så skriver Kavanaugh själv i ett uttalande till The New Yorker.

Valet av Brett Kavanaugh till Högsta domstolen skulle vara en stor politisk seger för president Donald Trump och republikanerna. Med sina konservativa åsikter, bland annat i abortfrågan, är han ett rött skynke för demokraterna.

Utnämningen av honom skulle vara på livstid och ge HD en högertyngd.

Republikanerna vill rösta igenom utnämningen före mellanårsvalet den 6 november, då styrkeförhållandena i kongressen kan ändras till demokraternas favör.

Källor: The New Yorker, AP, Yle

Diskussion om artikeln