Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tiger Woods höll ut – säkrade första PGA-segern på över fem år: ”Kunde inte hålla tillbaka tårarna”

Från 2018
Tiger Woods firar.
Bildtext Tiger Woods firar i Atlanta.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tiger Woods är tillbaka i golfeliten. På söndagen säkrade Woods segern i PGA-tourens sista deltävling i Atlanta – amerikanens första deltävlingsseger sedan 2013. Ännu i början av året hade jag inte trott på det här, säger Woods själv.

Den 42-årige golfaren har tampats med sega ryggproblem de senaste åren, men har nu hittat formen igen. På söndagen säkrade Woods karriärens 80:e deltävlingsseger i PGA-touren då han lyckades hålla förstaplatsen i Atlanta.

Woods inledde dagen med ett tre slag stort försprång. Efter ytterligare en säker insats på söndagen – med två birdies och tre bogies – stod han till slut som segrare. Avståndet ner till tvåan, landsmannen Billy Horschel, var två slag.

Känslosamt, medger Woods.

– Jag kunde inte hålla tillbaka tårarna då jag kom till det 18:e hålet. Jag sade åt mig själv att jag fortfarande kan misslyckas, men då jag träffade den sista greenen så gav jag en high five åt min caddie, Joe LaCava. Då visste jag att jag hade segern i en liten ask, berättar stjärnan.

Tiger Woods omfamnar sin caddie Joe LaCava.
Bildtext Tiger Woods omfamnar sin caddie Joe LaCava.
Bild: AFP / Lehtikuva

För Woods, som vid årsskiftet ännu låg på 656:e plats på världslistan, var segern en dröm som kom i uppfyllelse.

– I början av året kändes en seger som ett för svårt mål för säsongen. Men jag hittade swingen under säsongen och bitarna föll på sin plats. Jag visste att jag kunde göra det här, säger Woods, nu rankade 21:a på världslistan.

Dustin Johnson slutade trea och världsettan Justin Rose fyra. Reslutatet räckte ändå till för Rose att säkra segern i totaltävlingen.

Nicklaus: Om han vill det slår han mitt rekord

I och med den solida insatsen i Atlanta började många genast spekulera ifall Woods ännu kunde utmana Jack Nicklaus rekord för flest major-segrar. Woods har med sina totalt 14 major-titlar fyra segrar kvar för att tangera legendarens rekord.

Det är fullt möjligt att han klarar av det, säger Nicklaus själv.

– Tiger kan ha 40 major-turneringar kvar i kroppen. Lyckas han vinna fem av dem? Han spelar tillräckligt bra. Det handlar enbart om hur hårt han själv vill jobba för det, säger Nicklaus.

Jack Nicklaus.
Bildtext Jack Nicklaus.
Bild: Andrew Gombert / EPA / All Over Press

Nicklaus vann själv sin sista major-titel som 46-åring, men tror att dagens golfare håller sig i världseliten mycket längre än tidigare.

– Killarna tar hand om sig på ett helt annat sätt i dag. De kan spela tills de är långt över 50 om de bara vill det, säger den 18-faldige major-vinnaren.

Kim Koivu sjua i Portugal – också Mikko Korhonen i topp-12

Europatouren gjorde i sin tur ett besök i Portugal, där finländarna var väl framme. Bästa blåvita golfare i farten var sensationen Kim Koivu, som slutade sjua med totalresultatet 15 under par.

– Som helhet var det en lyckad helg. Det var lite vindigare under den avslutande dagen på söndagen, men jag lyckades peta in många birdies. Men mot slutet gick det sämre, summerar Koivu, som inledde säsongen i Challenge-touren.

Kim Koivu.
Bildtext Kim Koivu.
Bild: Tomi Natri/All Over Press

Segern gick till britten Tom Lewis, som också slutade etta i Portugal för sju år sedan. Mikko Korhonen inledde dagen som fyra, men prickade vattenhindret två gånger under det sista hålet. Trippelbogeyn fällde honom ner till delad tolfte plats.

– Så kan det gå ibland. En sämre avslutning på helgen. Det är ett rått spel, säger Korhonen efter tävlingen.

Tapio Pulkkanen slutade 63:a med resultatet fem under par.

Källor: STT, Reuters, Yle Urheilu

Diskussion om artikeln