Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Överraskning i turistparadiset Maldiverna: Oppositionens kandidat vann presidentvalet

Från 2018
Oppositionskandidaten Ibrahim Mohamed Solih under ett valmöte i Maldivernas huvudstad Male den 8.9.
Bildtext Oppositionskandidaten Ibrahim Mohamed Solih under ett valmöte i Maldivernas huvudstad Male den 8.9.
Bild: AFP / Lehtikuva

Resultatet av söndagens presidentval har slagit maldivierna och omvärlden med häpnad. Också officiella siffror pekar nu på en överlägsen seger för oppositionskandidaten Ibrahim Mohamed Solih, men frågan är om den sittande presidenten kommer att acceptera det.

Valkommissionen i Maldiverna har låtit meddela att preliminära resultat ger oppositionens gemensamma kandidat Ibrahim Mohamed Solih hela 58,3 procent av rösterna i gårdagens presidentval. Ett val där 89,2 procent av de valberättigade maldivierna deltog.

Kommissionen meddelade ändå samtidigt att de slutliga resultaten kommer att offentliggöras om en vecka. Då går tiden ut för dem som vill överklaga resultaten inför domstol.

Den sittande presidenten Abdulla Yameen har inte ännu kommenterat resultatet, men till och med Maldivernas utrikesministerium har i ett uttalande uppgett att Solih segrat och att rösträkningen framskridit friktionsfritt.

Anhängare till Solih har fyllt gatorna i huvudstaden Male och firat Solihs seger.

Demonstration i Maldiverna
Bild: Reuters/Husein Nihan

Oppositionen i Maldiverna, FN, EU, USA och en lång rad människorättsorganisationer hade uttryckt oro för valfusk inför presidentvalet.

Under sin tid vid makten, sedan 2013, har den sittande presidenten Abdulla Yameen slagit till hårt mot sina politiska motståndare, mot rättsväsendet och oberoende medier.

Maldivernas president Abdulla Yameen anklagar Högsta domstolen för att äventyra landets säskerhet
Bildtext Arkivbild på den sittande presidenten Abdulla Yameen.
Bild: EPA/M.A.PUSHPA KUMARA

Solih, från Maldivernas demokratiska parti, blev oppositionens gemensamma presidentkandidat just för att andra oppositionsledare - som exempelvis partiets ordförande och Maldivernas ex-president Mohamed Nasheed -
tvingats i exil eller fängslats.

Solih har under sin valkampanj gått från dörr till dörr och talat om mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen.

Då Solih sent på söndagen utropade sig som segrare i valet vädjade han till Yameen om att respektera folkets vilja och medverka till ett fredligt maktskifte.

- Det här är ett ögonblick av lycka och hopp och ett historiskt ögonblick. För många av oss har resan varit svår och den har fört oss till fängelseceller och år av exil, konstaterade Salih i sitt tal.

Många bedömare har under senare år sett Maldiverna som ett slagfält mellan Kina och Indien. Yameen har favoriserat Kina, medan Soleh tros stå närmare Indien.

Demonstration i Maldiverna
Bild: Reuters/Husein Nihan

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln