Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vesalainen fick jättechans att visa upp sig i Winnipeg – tränaren nöjd trots noll poäng: “Träningslägret alltid utmanande för nykomlingarna”

Från 2018
Kristian Vesalainen på isen under Winnipegs utvecklingsläger.
Bildtext Kristian Vesalainen.
Bild: Terrence Lee/Icon Sportswire/All Over Press

Winnipeg Jets slog Edmonton Oilers med 5–3 under nattens träningsmatchomgång i NHL, men inga av finländarna noterades för poäng i matchen. Kristian Vesalainen fick axla ansvar såväl i förstalinan, powerplay som boxplay och imponerade på tränaren.

Matchen mellan de två kanadensiska lagen blev istället en uppvisning av Mark Scheifele och Blake Wheeler. Winnipeg-duon stod för tre poäng var i dusten och radarparets samspel var samtalsämne nummer ett efter matchen.

– I NFL tränar quarterbacks och wide receviers tillsammans också under sommaren, så varför skulle vi inte göra det? Det hjälper att komma till träningslägret och vara på samma våglängd från start, summerar Wheeler efter matchen på klubbens hemsida.

Ur finländskt perspektiv riktades blickarna förstås på Patrik Laine, Jesse Puljujärvi, Mikko Koskinen – och Kristian Vesalainen.

I och med att Kyle Connor inte kunde spela i matchen valde Winnipeg-tränaren Paul Maurice att ge den unga finländaren chansen att visa upp sig på bredaste möjliga front. Vesalainen fick spela såväl i förstakedjan, andrakedjan, powerplay (tillsammans med bl.a. Laine) och boxplay.

Noll poäng, men "tillräckligt bra" ändå

Några poäng blev det inte för Vesalainen – eller någon annan finländare för den delen – men tränaren Maurice gillade ändå det han såg.

– Han är bra på skridskor, fysiskt tillräckligt bra. Han gör inga stora misstag heller. Han är snudd på tillräckligt bra för att spela i NHL, sammanfattar Maurice efter matchen.

Istället var det debutanten Skyler McKenzie som stal showen. Talangen noterades för två mål i fem-mot-fem. Men Maurice tycker inte att Vesalainens insats ska undervärderas.

– Träningslägret är alltid utmanande för nykomlingarna, det är så otroligt mycket att ta in. Ur mitt perspektiv var vi inte ens nära där vi ska vara offensivt som lag, vi måste få mera puckar på mål och så vidare. Men Vesalainen är tillräckligt bra för att få stå på isen, säger Maurice.

Målvakterna i fokus

Mikko Koskinen, som bevakade Edmontons mål i matchen, fick i sin tur igen nöja sig med en blygsam insats med 16 räddningar på 21 skott på mål. Men Edmonton-lotsen Todd McLellan tycker inte att Koskinens dagsform var helt katastrofal.

– Jag tycker han var okej. Mycket bättre än debuten mot Calgary. Han såg bekväm och kontrollerad ut, summerar tränaren på klubbens hemsida.

Det gick betydligt bättre för de två andra blåvita burväktarna i farten under nattens omgång. Ville Husso räddade 16 av 17 skott på mål då St. Louis besegrade Columbus med 5–1 och Harri Säteri parerade 29 av 31 skott på mål då hans Detroit slog Pittsburgh med 3–2.

– En bra match. Min första hela match. Det finns mycket att göra före säsongen börjar, men jag känner mig bekväm på isen. Laget gjorde ett bra jobb framför mig, säger Säteri efter matchen.

Farmen kallar för fyra finländare

Den tidigare TPS-liraren Petrus Palmu har i sin tur gjort sitt i NHL för tillfället. Vancouver Canucks meddelar att man skickat den unga forwarden till farmarligan AHL. TPS-kollegan från i fjol, Olli Juolevi, får däremot fortsatt förtroende.

Tampa Bay Lightning skickar i sin tur Jonne Tammela och Otto Somppi till AHL, medan Joonas Lyytinen har gjort sitt för Nashville.

Resultat, NHL-träningsmatcher:

Columbus – St. Louis 1–5
CBJ Nutivaara 0+1, +1, 19:39
STL Husso 16/17
STL Mikkola 0+0, +/- 0, 19:24

Pittsburgh – Detroit 2–3
PIT Määttä 0+0, -2, 18:50
PIT Riikola 0+0, +/- 0, 20:10
DET Säteri 29/31
DET Jokinen 0+0, +/- 0, 7:08

Winnipeg – Edmonton 5–3
WPG Laine 0+0, +/- 0, 17:23
WPG Vesalainen 0+0, +/- 0, 16:43
EDM Koskinen 16/21
EDM Puljujärvi 0+0, +/- 0, 18:16