Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland förser Syrien med moderna missiler efter israeliska flygattacker - "Inte riktat mot tredje land"

Från 2018
Ryssland förser Syrien med det moderna luftvärnssystemet S-300 för att förhindra nya missil- och flygattacker mot Syrien
Bildtext Ryssland förser Syrien med det moderna luftvärnssystemet S-300 för att förhindra nya missil- och flygattacker mot Syrien
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ryssland kommer inom två verkor att förse det syriska luftvärnet med det moderna luftvärnssystemet S-300.

Försvarsminister Sergei Shoigu säger samtidigt att Ryssland börjar blockera satellit- och radarsignaler på flygplan som angriper Syrien från Medelhavet.

-Vi kommer att införa radio-elektronisk störning av satellitnavigering och av radar- och kommunikationssystem på stridsplan som angriper Syrien, sade Shoigu.

Beskedet kom efter att 15 ryska soldater dödades då deras flygplan sköts ner över Medelhavet för en vecka sedan.

Ryssland har indirekt vältrat över ansvaret på Israel trots att det var det syriska luftvärnet som sköt ner planet av misstag då det försvarade sig mot israeliska missilattacker från Medelhavet.

- Det här har tvingat oss att vidta lämpliga åtgärder för att förbättra försvaret av ryska styrkor i Syrien, säger Shoigu som alltså utlovar missilerna inom två veckor.

Ryskt militärplan av modellen IL-20M (Ilyushin 20m)
Bildtext Det syriska luftvärnet sköt ner ett ryskt militärplan av typen IL-20 av misstag över Medelhavet
Bild: AFP / Lehtikuva

Nuvarande systemet föråldrat

Ryssland lovade tidigare under det syriska inbördeskriget att leverera S-300 missiler till den syriska regeringen, men löftet infriades aldrig på grund av israeliskt och amerikanskt motstånd.

Den här gången försäkrar ryssarna att missilerna inte är riktade mot något "tredje land."

Det nuvarande missilsystemet S-200 som syriska luftvärnsbatterier använder, är enligt Ryssland så föråldrat att det inte kan identifiera ryska plan som vänskapligt sinnade flygplan.

- De nya missilerna kommer att lugna ner en del brushuvuden vars åtgärder har utgjort en risk för våra styrkor, säger den ryska försvarsministern något kryptiskt.

Ryssland anklagar Israeliska F-16 plan för att ha tvingat det ryska transport- och spaningsplanet, direkt in i syriskt luftvärnseld.

Israelerna ska alltså ha använt det ryska planet som skydd för missilattacker mot misstänkta vapenleveranser till den libanesiska Hizbollah-milisen.

Moskva har därefter bekräftat att relationerna till Israel tog skada skad och att man vidtar åtgärder för att händelsen inte upprepas.

- Läget har förändrats, men det är inte vårt fel, säger den ryska försvarsministern.

Diskussion om artikeln