Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moderaten Andreas Norlén ny talman i Sverige - tack vare Sverigedemokraternas röster

Från 2018
Uppdaterad 24.09.2018 18:41.
Moderaten Andreas Norlén.
Bildtext Andreas Norlén, Moderaterna, blir ny talman i Sveriges riksdag.
Bild: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press

Moderaten Andreas Norlén har som väntat valts till ny talman i Sveriges riksdag. Sverigedemokraterna valde att stödja Alliansens Norlén, men Alliansen vill inte stödja SD:s kandidat Björn Söder till andra vice talman.

Andreas Norlén (M) fick 203 röster, medan Socialdemokraternas kandidat Åsa Lindestam fick 145 röster. Det här var väntat, eftersom Sverigedemokraterna redan på förhand meddelade att de tänker rösta på Norlén.

Borgerliga Alliansen och Sverigedemokraterna har tillsammans majoritet i riksdagen.

Åsa Lindestam (S) valdes till första vice talman, Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve valdes till andra vice talman och Centerpartiets Kerstin Lundgren blev tredje vice talman.

Det blev tre omröstningar om posten som andra vice talman. Sverigedemokraterna hade ställt upp Björn Söder som sin kandidat till andra vice talman och det krävdes tre omröstningar innan valet avgjordes till Johnsson Fornarves favör.

Alliansen meddelade på förhand att de tänker rösta blankt, medan Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade på Vänsterpartiets kandidat. Sverigedemokraterna fick alltså inte Alliansens stöd, trots att SD stödde Alliansens kandidat.

Björn Söder (SD) var också uppställd i valet av tredje vice talman, men redan efter en omröstning stod det klart att posten gick till Centerpartiets Kerstin Lundgren.

Talmansvalet är första delen i kampen om regeringsmakten

Maktkampen om talmansposterna är ett led i kampen om regeringsmakten. Ända sedan början av 1970-talet har det efter riksdagsvalen varit självklart vem som ska bli talman, på samma sätt som det varit självklart vem som ska bli statsminister.

Fram tills nu har alla följt principen att största parti i största block får utse talman och statsminister, men nu valde Alliansen att frångå den här principen och utse en egen kandidat, trots att det borgerliga blocket efter valet var mindre än det rödgröna blocket.

Sveriges riksdagshus med strömmen och bron i förgrunden.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Talmannen är det näst högsta ämbetet i Sverige, efter kungen. Till talmannens uppgifter hör att föreslå statsminister och att planera och leda riksdagens arbete.

Den nya talmannen Andreas Norlén meddelade efter valet att förtroendeomröstningen om statsminister Stefan Löfven (S) sker på tisdag kl. 9.30 svensk tid. Stefan Löfven kommer då sannolikt att röstas bort.

Efter det ska talmannen göra sonderingar med partiledarna och sedan föreslå en statsminister som han tror att kan få tillräckligt stöd i riksdagen för att bilda regering.

Alliansens statsministerkandidat är Moderatledaren Ulf Kristersson. För att han ska kunna bli statsminister behövs stöd av Sverigedemokraterna.

Det rödgröna blockets statsministerkandidat är Socialdemokraternas Stefan Löfven. För att han ska kunna bli statsminister igen krävs att han får stöd av till exempel Centern och Liberalerna, från det borgerliga blocket.

Uppdaterat kl. 15.04 med uppgifter om statsministerns förtroendeomröstning imorgon.

Uppdaterat kl. 18.18 med uppgifter om vem som valdes till första och andra vice talman.

Uppdaterat kl. 18.42 med uppgifter om vem som valdes till tredje vice talman.

Diskussion om artikeln