Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Ligger nyckeln till framgång i att kliva tidigt upp ur sängen?

Från 2018
En tupp.
Bildtext Den morgonpigga tuppen på bilden har inte blivit VD än, men är på god väg.
Bild: Yle / Siv Wester

Att gå upp riktigt, riktigt tidigt kan vara den avgörande skillnaden mellan oss vanliga dödliga och andra, framgångsrika människor.

Vi strävar konstant efter att göra vårt liv lite bättre.

Och att göra oss själva bättre.

Nåja, det är en överdrift, men många försöker i alla fall på alla möjliga olika sätt hitta aktiviteter som ska hjälpa en att må lite bättre, eller nå en bättre plats på karriärstegen eller att ha något att skryta om på sociala medier eller i bekantskapskretsarna.

För att nu ha något att sträva mot tar vi gärna till förebilder. En snygg person på Instagram, en kändis som sagt något vettigt den såg på en webbsida någon gång, eller en framgångsrik entreprenör som delar med sig av sina hemligheter bakom den där ljuva framgångsnektarn.

En glad man som har båda tummarna upp.
Bildtext Så här glad kan man vara om man kliver upp klockan fyra på morgonen...
Bild: © Eugenio Marongiu

En av de hemligheterna blev något av en trend för ett antal år sedan, och hänger fortfarande kvar här och var, i synnerhet på nätet.

Zen klockan fem

Det handlar om att bli en bättre människa genom att inte sova när andra sover. Att vakna extra tidigt, helt enkelt.

Om du stiger upp, vad många skulle kalla, ogudaaktigt tidigt, typ 04.00-05.00 för att du vill det, så låter trenden dig förstå att du blir del av det leverne som givit namn som Tim Cook (miljardär) och Richard Branson (en till miljardär) den extra skjutsen upp i de övre sfärerna i samhället.

Sir Richard Charles Nicholas Branson
Bildtext Richard Branson går upp tidigt för att putsa på sina rymdplaner och allmänna altrusim
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Genom att gå upp innan solen, inte för att ditt arbete eller din jamande katt som är sugen på tidig frukost, kräver det, utan för att du själv valt det, kan du få en massa saker gjorda som du annars skulle prioritera bort till förmån för andra saker i livet.

Man får så mycket gjort när ingen stör en på morgonen.

Fredrik Widenäs, morgonpigg

De fridfulla timmarna under arla morgonstund ger dig ro att ignorera mail (ingen skickar mail mitt i natten), sociala medier (ingen av dina andra, slöa kompisar postar sina suddiga selfies vid den här tiden) och överhuvudtaget interaktion med andra människor (utom Tim och Richard då, men det är ju kanske ok).

Människor är som natt och dag

Skämt och raljerande å sido finns det faktiskt vetenskapliga studier som visar att vi människor grovt sett kan delas in i morgonmänniskor och kvällsmänniskor, som gör oss olika effektiva vid olika tidpunkter på dygnet.

En sådan här morgonpigg person är Fredrik Widenäs från Esbo:

- Jag tror att det är positivt. Man får mera gjort under en timme på morgonen än på kvällen. Jag tror att man har mera energi på morgonen, bara man vaknar, och särskilt om man börjar med att göra något fysiskt i början så att man kommer i gång.

En labrador i skogen med en gren i munnen
Bildtext Med lite tur blir din hund lika bra som du när du tar morgonpromenaden extra tidigt

Det låter ju helt ok. Så ligger det något i det här med att gå upp ultratidigt?

- Det gäller att hitta rutinen som passar för en själv, säger Widenäs. Vi har två hundar så det blir oftast en promenad eller löprunda med dem, sen dusch. Efter det går jag igenom dagens agenda, kollar om jag har något kvarliggande mail att ta hand om och sådant. Man får så mycket gjort när ingen stör en på morgonen. Vi lever i ett samhälle med konstant så mycket information, så man skapar på sätt och vis ett skydd åt sig själv.

Docent Tarja Stenberg som forskat i sömn i många år vid Biomedicum i Helsingfors säger att det kan ligga något i det här, förutsatt att man är rätt sorts person.

- Det beror på om man är en natt- eller morgonmänniska. Är man det senare så är förmågan att arbeta och tänka som bäst på morgonen. Då är den där morgonrutinen perfekt, för då är kroppens rytm anpassad till den.

Så det verkar som att en tidigt start definitivt kan vara något för en morgonmänniska. Men det förutsätter att man också går och lägger sig tidigt, för att få ut det mesta av den här rutinen.

Tarja Stenberg
Bildtext Tarja Stenberg vet hur och när folk borde sova
Bild: Parad Media

Men för de stackare som tillhör gruppen som gärna stannar uppe sent då, finns det något hopp?

- Det är främst på kvällarna ohälsosamma synder begås, säger Stenberg. De som lägger sig sent tenderar att äta sent, titta på TV eller olika tekniska apparater som avger skadligt blått ljus. Och det är svårt för kvällsmänniskor att ställa om kroppen, så risken finns att de får för lite sömn och får en sömnskuld, som ju inte alls är hälsosamt.

Nu är det ju inte enbart guld och gröna skogar för den morgonpigge. Det finns faktiskt en avigsida också - mera begränsningar på det sociala livet och vissa hobbies vanliga 9-5-människor har:

Arbetslös
Bildtext Fördelen med att vara vaken i ottan: du får soluppgången för dig själv. Nackdelen: det tar timmar innan någon ser och reagerar på din Instagrambild av den.
Bild: Jyrki Lyytikkä

- Några lagsporter med träningar flera kvällar i veckan går ju inte. Man kan inte vara för aktiv innan man går och lägger sig, för då har du svårt att somna. Sedan har vi ju små barn nu, så nu kan jag lägga mig tidigt, men det blir säkert annat sedan när de blir äldre. Det handlar mycket om att se till att allt passar in, säger Widenäs.

Medan du får bättre tid att fokusera på dig själv, så får du lite som en slags bieffekt mycket mera tid för dig själv också av anledningen att ditt sociala umgänge blir något lidande.

Oavsett hur man nu tar sig an det här, så tror Fredrik Widenäs trots sin morgonpigghet inte att det räcker med att bara dra morgonkaffet extra tidigt för att bli en absolut vinnare:

Kaffepanna på lägereld.
Bildtext Morgonkaffet smakar bättre när det bryggs med hjälp av värmen från solens första, yrvakna strålar
Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen

- Känslan av att man är framgångsrik är nog äkta, för du känner dig mera effektiv när du ”tjuvstartar” dagen. När de flesta tar sin första kaffe och är lite trötta så är du redan på topp. Men sen att verkligen bli framgångsrik tror jag handlar om att ha mål, att aktivt sträva mot det och använda den här morgonstunden för att jobba mot det målet. Lämnar du bort en timme TV-tittande och istället använder timmen till att jobba mot ditt mål så är det klart att det är hemåt.

Sova bör man, annars dör man

Men alla är inte lika övertygade om att det är en god ide att leka alltför mycket med sömnrytmen. En av dem är Christoph Treier, mental tränare och coach:

- Det kan fungera under förutsättning att man faktiskt lägger sig tidigt och får sina 7-8 timmars sömn varje natt. Men det är få som kan fungera effektiv en längre stund med mindre.

Christoph Treier, Sommarsnackare i Radio Vega Österbotten
Bildtext Christoph Treier tycker att vi borde sluta med sömnshaming och istället bejaka vårt behov av en god natts sömn
Bild: Yle / Kjell Vikman

Enligt Treier är det ett allt större problem att folk inte tar sömnen på allvar, när det kan leda till så mycket skadliga effekter:

- Överlag sover folk för lite, och det kan bli ett allvarligt hälsoproblem. Sömn kopplas fortfarande ofta ihop med slöhet och lathet. Folk medger sällan att de är nyvakna om du ringer dem på morgonen utan man försöker alltid låta pigg och igång.

Och förebilderna i samhället är en del av problemet, menar Treier.

- Inom politiken och näringslivet finns det många som skryter med att de har tidiga morgnar och är effektiva och flitiga och duktiga på grund av det, och därmed också framgångsrika, säger Treier. Jag skulle säga att de är framgångsrika trots att de med största sannolikhet får för lite sömn.

Internet tar stafettpinnen

Tanken att morgonstund har en hel del bra i sin mund är dock en trend som verkar hålla i sig, inte minst på nätet.

sociala medier
Bildtext Inget motiverar mera än främlingars beundran på sociala medier
Bild: EPA

Det finns en uppsjö av olika bloggar, forum, sajter och sociala medier på nätet som uppmanar och utmanar dig att ta del av morgonens fördelar. Ett par sådana exempel är hashtaggen #21earlydays (21 tidiga dagar) på Twitter eller sajten Damn Early Days som erbjuder ett fullständigt program med scheman och delmål för att hjälpa dig att ställa om ditt liv. För att se till att du verkligen håller dig till planen uppmanas du att dela med dig av dina framsteg på sociala medier och motbevisa devisen att grupptryck bara är av ondo.

Så om du känner dig som en morgonmänniska som hungrar efter nästa framgångsrecept är det kanske dags att ta ett steg vidare och vara den som väcker tuppen, istället för tvärtom.

Men se då till att du faktiskt går och lägger dig i tid, annars blir du bara en zombie. Och zombies utgör sällan grunden för framgångssagor.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln