Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Sanna Nielsen kan vara sig själv till hundra procent på scenen: ”Jag älskar att få göra allt”

Från 2018
Sanna Nielsen vid en svart flygel med levande ljus i förgrunden.
Bildtext Sanna Nielsen uppträder i Nästan unplugged.
Bild: Niklas Rosström / The Perfect Monday Group

Då Sanna Nielsen var elva slog hon igenom i ett tv-program. Då hon var tjugo flyttade hon till Stockholm med ett skivkontrakt. Trots att hon inte vågade markera i klassrummet är det på scenen som Sveriges mest älskade programledare får vara sig själv, till hundra procent. Vi möter henne i säsongens sista Nästan unplugged.

- Jag har egentligen bara haft en enda dröm: att få stå på scen och sjunga. Jag var väldigt blyg som liten, jag vågade knappt räcka upp handen i skolan och svara på frågor. Och om någon tittade på mig tittade jag ner i marken, jag var otroligt osäker, berättar Sanna.

- Så då jag ställde mig på scenen för första gången då jag var sju år gammal undrade hela min familj och släkt att vad är det här. De var otroligt chockade, minns hon.

I Nästan Unplugged får vi höra historien om hur Sanna Nielsen gick från att vara den blyga sjuåringen till att vara programledare för Allsång på Skansen, Sveriges favoritprogram på tv.

Sanna Nielsen sjunger med violonister i bakgrunden.
Bild: Niklas Rosström / The Perfect Monday Group

Första låten kom ur Berts byrålåda

Sanna slog igenom då hon var elva år gammal, i mitten av 90-talet. Hon uppträdde med Till en fågel i SVT:s Café Norrköping, och med den började hon sin klättring till toppen av den svenska underhållningsvärlden.

Låten är skriven av Bert Månson, och hon fick den då han ringde till henne för att fråga om samarbete.

- Bert hade hört mig på ett kassettband, som han hade fått av en dansbandsorkester vid namn Mats Elmes som hade spelat in mig i smyg på en talangtävling. Han ringde och frågade om jag ville komma och sjunga till hans studio.

- Ja, det kan jag sade jag, men har du en låt till mig, frågade jag, för jag ska vara med i Café Norrköping och sjunga och jag har ingen låt.

- Ja det kanske jag har, svarade han. Så jag åkte dit och han drog bokstavligen upp en byrålåda som var full av sångtexter.

Efter debuten i Café Norrköping lyfte Sannas karriär med raketfart och då hon flyttade hemifrån som tjugoåring hade hon redan gett ut tre skivor.

Därefter har det blivit ytterligare åtta plattor, sju gånger har hon tävlat i Melodifestivalen (och vunnit en gång, med Undo 2014) samt varit programledare en gång, 2015.

Men det är som Allsång på Skansen-Sanna vi känner henne just nu. En publikfavorit för ett otroligt omtyckt program.

- Varför älskar alla Allsång på Skansen? Jag älskar det för att det är en gemenskap. Vi samlas alla på samma plats, vi sjunger tillsammans, vi träffas på Skansen. Folk kommer dit med sina picknickkorgar, sina korsord, man träffar människor man aldrig annars skulle träffa, säger Sanna.

Sanna Nielsen med Alexandersteaterns stora kristallkrona i bakgrunden.
Bild: Niklas Rosström / The Perfect Monday Group

Sanna till hundra procent

Förutom att hon är en av landets mest älskade musikprofiler är hon en av Sveriges gladaste människor. Det är inget hon tonar ner.

- Jag tror att folk ser mig som väldigt glad och positiv för att jag är en väldigt glad och positiv person. Men det är klart att jag har också den andra sidan, jag är inte helt glad hela tiden.

- Under de senaste åren har jag känt att det är okej att visa att jag inte alltid är glad. Jag tror det har med åldern att göra, jag känner att jag blir mer och mer bekväm i mina åsikter och hur jag känner för livet.

För Sanna är det scenen som är viktigast. Att få uppträda, sjunga, spela teater, vara programledare. Hon älskar varje aspekt av sin karriär - till producenternas förtret som gärna såg att hon fokuserade mer.

- Det jag älskar är att jag får lov att vara mig själv. Få stiga upp där och känna att jag är Sanna till hundra procent, det är därför det funkar för mig och förhoppningsvis känner sig publiken trygg också när de får se mig.

Text: Simon Karlsson

Sanna Nielsen - Spela upp på Arenan

Nästan unplugged - Säsong 3

Tredje säsongen av Nästan unplugged publiceras fredagar kl. 00.01 på Yle Arenan och sänds i Yle Fem därpå följande söndag kl. 18.45.
Serien publiceras med ett avsnitt per vecka enligt följande:

14.09.2018 Tomas Ledin
21.09.2018 KAJ
28.09.2018 Maria Ylipää
05.10.2018 Bo Kaspers Orkester
12.10.2018 FORK
19.10.2018 Sanna Nielsen

Av musiken ur tv-serien har det också gjorts sex radioprogram för Yle Vega. Artisterna kommenterar sina låtar, sina karriärer och samtalar med programledaren Niklas Rosström. Serien sänds måndagkvällar kl. 19.22.

De tidigare säsongernas program finns tillgängliga på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln