Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Går det att vara såväl fiende som vän? Målvakter varandras bittraste rivaler, men samtidigt närmaste mentala stöd: ”Försöker inte sabotera varandra vid varje tillfälle”

Från 2018
Målvakter varandras bittraste rivaler, men samtidigt närmaste mentala stöd - Spela upp på Arenan

Går det att vara såväl fiende som vän? Målvakter varandras bittraste rivaler, men samtidigt närmaste mentala stöd

Ingen har åtminstone öppet sagt åt mig att ”jag kommer att eliminera dig”, säger Rasmus Tirronen om förhållandet mellan två konkurrerande målvakter i samma lag. I Sportmagasinet pratar TPS keepertrio om det psykiskt krävande yrket som ishockeymålvakt.

Det blir snabbt tydligt att de åtminstone inte direkt ogillar varandra.

När Sportmagasinet ber Rasmus Tirronen och Henrik Haukeland ställa upp på en lekfull strafftävling i Kuppis bjuder TPS-målvakterna på pinsamma hälsningar à la Jukka Jalonen och Harri Hakkarainen, sjunger We are the Champions och spelar Timo Nummelins legendariska fiol (se inslaget längst ner i artikeln).

– Det är en så pass lång säsong att det är lättare om man inte har fiender, säger Tirronen. Men inte behöver man nu vara bästa vänner heller.

Samspelet mellan två jämbördiga målvakter i samma ishockeylag är en utmaning. En ständig balansgång mellan att vara såväl närmaste rivaler och motståndare, som viktiga medhjälpare och stöd. Stenhård intern konkurrens, men även stor inbördes respekt.

Sportmagasinet redde ut målvaktsdynamiken med Tirronen, Haukeland och deras tränare, den tidigare NHL- och landslagskeepern Fredrik Norrena.

Det blev ett samtal om frustrerade bänkburväktare, den vitala förmågan att kunna glömma och om den utsatta positionen med ansvar över 25 utespelare och i längden en hel klubb.

”Man väljer sitt yrke och lever med allt det hämtar med sig. Målvaktspositionen ger mycket men den tar också mycket.”

-Rasmus Tirronen

Upprörd och negativ – eller ännu mer motiverad

Rasmus Tirronen gjorde efter bland annat fem år i Nordamerika sin FM-ligadebut hösten 2017. Säsongen innan var han obestridligt förstaval i Espoo United och blev vald till bästa målvakt i Mestis. Rollen förändrades i TPS.

Han fick stå ungefär en tredjedel av matcherna och trots att han mätt i räddningsprocent låg framför kollegan Oskari Setänen, var Tirronen i praktiken andramålvakt.

– Såklart var det lite frustrerande och det fanns dagar då man ville känna illa för sig och att världen är dålig. Det fanns stunder då jag kände att jag förtjänat mer speltid, säger Tirronen.

– Då kan man antingen bli upprörd och negativ, eller så kan man sätta ner huvudet och arbeta ännu hårdare. Och det tycker jag vi gjorde ganska bra med Fredrik.

Målvakterna försöker hela tiden övertyga såväl tränare som övriga spelare på träning, påpekar Rasmus Tirronen.

”Det är inte bara lagledningen, utan också lagkamraterna. Man vill visa att sen då det är min tur, så behöver ni inte stressa, jag sköter det nog.”

Fredrik Norrena vet att modellen med två jämnstarka målvakter i värsta fall kan straffa sig ifall tävlingssituationen leder till grinighet och interna stridigheter. Samtidigt ser han att reell konkurrens gynnar utvecklingen på sikt.

– Det är klart att varje individ är sig själv närmast och har man rätt inställning vill man spela. Jag vill aldrig ha en spelare i mitt lag som är nöjd med att sitta på bänken, slår Norrena fast.

– De tvingas jobba hårt för sin speltid varje dag, vilket är positivt för utvecklingskurvan, men kortsiktigt blir det förstås ibland lite frustrerande att man inte får det ansvar man kanske skulle förtjäna.

Haukeland: Tror inte på att skita ner varandra

På träning pågår en konstant kamp mellan Rasmus Tirronen och Henrik Haukeland för att vika platsen mellan stolparna i följande match. Under varje övning följer de hur den andra klarar sig.

– Man försöker kämpa ännu mer och inte släppa in en enda puck. Man kan faktiskt dra ganska stor nytta av varandra, det är tävling varje dag och jag tror det kommer att göra oss båda till bättre målvakter. Det sporrar absolut, menar Haukeland.

Finland besegrade Norge med 7–0 i vårens VM-turnering. Henrik Haukeland byttes in i den andra periodpausen.

Haukeland spelade sammanlagt i fyra matcher i VM och en i OS några månader tidigare, då han blev inbytt efter 20 minuter i 1–6-förlusten mot det ryska laget i kvartsfinal.

I avbytarbåset under match håller sig reserven sysselsatt. Bänkmålvakten i TPS sitter med en pekplatta i famnen och registrerar varje byte för att underlätta arbetet för videotränaren. Man hinner inte tänka på så mycket onödigt, konstaterar Tirronen.

– Man sitter mest och hoppas att det bra för den andra, beskriver kollegan Haukeland.

Du hoppas faktiskt genuint det hela tiden? Det skulle väl vara helt mänskligt att ibland hoppas att det slinker in ett enkelt mål så du kanske får chansen?

– Det är inte så populärt att sitta på bänken och hoppas att det går dåligt för den andra. Det skulle inte gynna nån och det slår ändå tillbaka på dig själv. Jag tror inte på att man ska skita ner varandra på det sättet. Det är mycket skönare att ha en målvaktskompis som sitter där och sporrar, säger norrmannen.

Hjälper det om man är kompis med sin målvaktskollega?

– Ja, det tycker jag. Det hjälper att man har ett, kanske inte jättenära förhållande, men att man är nära varandra och önskar varandra gott. För om man mår bra utanför isen, så tror jag också man spelar bra på isen.

Konstruktivitet istället för eliminering

På frågan hur mycket målvakter i samma lag är rivaler och hur mycket kompisar skrattar Rasmus Tirronen till. Det beror från säsong till säsong, svarar han.

– Visst är det en rival i och med att vi är två människor som kämpar om en plats. Det är fakta, och båda vet det. Inte är det desto värre. Det är inte så att vi försöker sabotera varandra varje tillfälle vi får, intygar den Esbobördiga 27-åringen.

– Jag tror inte jag under min karriär nånsin skulle haft, eller ingen har åtminstone öppet sagt åt mig att ”du är min fiende och jag kommer att eliminera dig under den här säsongen”. Det är sällsynt, men säkert finns det också dom som ser saken så.

TPS har ett målvaktsteam som kommunicerar på svenska med finlandssvenskarna Rasmus Tirronen och Fredrik Norrena samt norrmannen Henrik Haukeland, som pratar klockren rikssvenska efter fem år i Sverige.

”Det är bra att Rasse som Esbokille får lära sig ordentlig svenska som vuxen”, skämtar Pedersörebördiga Norrena.

Personkemin måste klaffa och respekten för varandra finnas för att tävlingssituationen ska vara hälsosam och nyttig. Diskussion och öppet sinne är ett måste, säger Norrena.

– Jag har haft förmånen att spela tillsammans med målvakter som samarbetet fungerat med och jag känner att alla på ett eller annat sätt hjälpt mig framåt i karriären, trots att de varit min tuffaste konkurrent just då. Det är en sån konstruktiv stämning vi försöker skapa bland våra målvakter.

Målvakter som F1-förare

Rollen som målvakt skiljer sig från den som utespelare. Vi är absolut individuella idrottare i en lagsport, konstaterar Henrik Haukeland och får medhåll av sin tränare.

– Ditt jobb är ju i princip att förstöra för andra, flinar Fredrik Norrena men blir snabbt allvarlig då han ska förklara den påfrestande situationen som ishockeymålvakt, där det egna lagets framgång vilar på dina axlar.

– Man har ett lite större ansvar än en ytter i tredjefemman. Det skapar extra stress och du är mer utsatt som målvakt, det är helt klart. Du känner ett ansvar, ”jag vill göra mitt bästa – för lyckas inte jag lider 25 utespelare och i princip hela klubben på grund av mig”.

Hur klarar man av den stressen, då man vet att varje misstag syns på resultattavlan och att laget i praktiken är chanslöst om du misslyckas?

– Vissa klarar det och vissa inte. Det är en stor del av att växa till förstamålvakt att du klarar av de här mentala aspekterna av spelet. Det är inte bara att stoppa pucken. Det finns jättemånga målvakter som är lysande på träning men vissa klarar inte av att hantera den här stressen.

Rasmus Tirronen och Henrik Haukeland har inledningsvis delat på ansvaret och spelat tre matcher var av ligaledande TPS sex första kamper. I statistiken ligger de sexa respektive tvåa i mätt i räddningsprocent.

– Plus att det sitter mellan fem- och tiotusen kritiska supportrar som bedömer alla misstag du gör. Det är en sak du växer in i, säger Norrena och tar ett exempel från motorsportvärlden.

– Inte sätter sig ju heller en förare i en formel 1-bil som sjuåring, utan han börjar med en gokart och växer in i rollen. De som är tillräckligt duktiga tar sig ända vägen till toppnivå.

”Måste glömma dåliga saker i livet”

Henrik Haukeland räds inte pressen – han välkomnar den. Trycket utifrån visar att människor bryr sig, vilket en idrottare måste försöka vända till sin fördel.

– Jag tycker press är roligt och en orsak till att vi håller på med den här sporten. Man är hela tiden on the line och det kan hända vad som helst, man kan förlora varje sekund och man kan vinna varje sekund. Jag tycker det lite är tjusningen.

– Om man inte kan hantera pressen ska man inte vara hockeymålvakt, säger han.

”Jag tycker det här är det roligaste som finns och jag njuter av att gå ut och spela framför en fullsatt arena. Det är väldigt få förunnat att göra, och att jag kan vara en av dom är häftigt.”

-Henrik Haukeland

För att kunna bemästra pressen och snabbt lämna till exempel ett enkelt baklängesmål bakom sig krävs förmåga att leva i stunden. På frågan vilken den viktigaste egenskapen för en ishockeymålvakt är svarar Henrik Haukeland och Rasmus Tirronen med exakt samma två ord: kort minne.

– Man måste glömma misstag, glömma dåliga saker som händer i livet och bara gå framåt, förklarar Haukeland vidare och beskriver det som läroprocess.

– Det är lättare nu än till exempel när jag var 18 år och spelade i den norska ligan. Såklart det tar på att släppa in dåligt mål men det är ingenting man kan få ogjort. Det är bara att ta lite vatten i ansiktet och glömma och gå vidare.

Tirronen påminner att varje målvakt råkar ut för formsvackor. Det viktiga är att minnas att solen alltid går upp nästan morgon.

– Det som skiljer bra målvakter från riktigt bra målvakter är hur snabbt man glömmer och kommer tillbaka på sin egen nivå.

Gemensam glädje

Vad är då det bästa med livet som ishockeymålvakt? Här kommer vi igen in på förhållandet spelare, också målvakter, emellan.

Henrik Haukeland berättar.

– Det är när man gör den där avgörande räddningen som gör att man vinner matchen och kommer in i omklädningsrummet och får fira med alla grabbarna. Det bästa med att vinna är ju att vinna tillsammans med nån, och att få göra det med dom man tycker om… Det är härligt.

Se TPS målvaktstrio i Sportmagasinet på Yle Fem på onsdag klockan 19.00 (repris på torsdag kl. 11.30) eller redan nu på Arenan (klippet nedan).

Målvakter varandras bittraste rivaler, men samtidigt närmaste mentala stöd - Spela upp på Arenan