Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hyllad Mattias Gestranius förväntade sig fulare tag i den grekiska högriskmatchen: ”Tyckte det var en förvånansvärt lättdömd match”

Från 2018
Mattias Gestranius.
Bildtext Mattias Gestranius.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Mattias Gestranius gjorde succé då han dömde toppmötet mellan PAOK och AEK i den grekiska ligan på söndagen. En fin stämpel för den inhemska domarverksamheten, inte något personligt, säger Pargasdomaren själv om berömmet.

För ett halvår sedan urartade matchen mellan just PAOK från Thessaloniki och AEK Aten totalt då PAOK-ägaren Ivan Savvidis marscherade in på plan med en pistol efter att domaren hade dömt bort ett mål på tilläggstid.

Domare för ärkerivalernas första ligamöte 2018-19? Mattias Gestranius, Mikko Alakare och Riku Vihreävuori.

Men den här gången genomfördes matchen utan några större problem. En bidragande orsak var enligt grekisk media matchens domare, som fick höga betyg i den fotbollstokiga nationen.

Kul, säger Gestranius själv till Yle Sporten.

– Det känns alltid bra. Jag tar det inte som en personlig grej, för jag visste att jag klarar av att döma matchen. Enskilda situationer kan förstås alltid gå fel men kontrollmässigt visste jag att vi klarar av att döma matchen, säger Gestranius.

– Det mesta med den här hajpen som har varat i några dagar är att vi får en positiv stämpel på den finländska domarverksamheten, vilket förhoppningsvis hjälper i rekryteringsfrågor, att någon upplever att ”wow, det här är något jag vill pröva på”, fortsätter han.

Rollen som utomstånde hjälpte till

Men hur kändes det att döma en så pass het drabbning? Lätt, säger Gestranius.

– Det var mer eller mindre fair play hela tiden. Spelarna respekterade varandra och respekterade mig. Jag hade kanske väntat mig lite värre än vad det visade sig vara. De största problemen brukar kanske vara utanför planen på ledningsnivå, där brukar det blossa upp – inte ute på planen. Så var det också den här gången, berättar han.

– Jag tyckte det var en förvånansvärt lättdömd match.

Tror du det hjälpte att du dömde matchen som en utländsk, neutral domare?

– Jag tror att det hjälpte ganska mycket, främst för att de inte hade några förutfattade meningar om mig. Visst, jag har dömt båda lagen förut – en gång AEK och två gånger PAOK – men då du dömer i den ”egna” ligan så kan ett misstag leda till att man stämplas för en lång tid framöver, förklarar Gestranius.

Mattias Gestranius talar med skadad spelare.
Bildtext Mattias Gestranius dömde Europa League-gruppspelsmatchen mellan PAOK och Borussia Dortmund i december 2015.
Bild: ullstein bild - Firo / All Over Press

Tycker du att man borde använda sig av neutrala domare oftare då det kommer till högriskmatcher ute i Europa?

– Jag skulle inte säga att det är ett så stort problem någon annanstans än just i Sydeuropa, där fotboll är större än livet. Visst är det bra att sådana här utbytesprogram existerar också för oss domare. Det ger oss nya upplevelser, annan sorts fotboll, nya kulturer. Så på det viset är det bra för oss också.

– Men visst kunde det vara bra i speciella matcher, men samtidigt är det förstås en resursfråga. Vi är ju amatörer så vi måste ta ledigt från jobbet. Så varje vecka kan vi inte riktigt resa, säger Gestranius.

Varken rädd eller orolig

Men mötet mellan PAOK och AEK var inte vilket högriskmöte som helst. Som sagt hade PAOK-ägaren Savvidis med pistolen i hand marscherat in på plan just på grund av domararbetet – ett tilltag som han stängdes av i tre år för – och våld supportrar emellan är inte heller ovanligt då storklubbarna möts.

Men Gestranius var varken rädd eller orolig.

– Men nog förväntansfull och kanske lite ovetande. Jag intervjuade nog några grekiska kolleger, som berättade vad man ska förvänta sig av stora matcher. Men jag försökte se det som en match i raden, berättar han och tillägger:

– Vi finländska domare är bra och vi klarar oss garanterat i heta matcher också utomlands.