Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tänk på hundens säkerhet - vargen dödar tiotals hundar per år

Från 2018
En jägare med jakthund går över en åker.
Bildtext Mellan 20 och 50 hundar per år stryker med i vargattacker.
Bild: Mostphotos/Robert Nyholm

Vargen dödar varje år mellan 20 och 50 hundar i Finland. I jakttider är det bra att fundera på hundens säkerhet, konstaterar Finlands viltcentral.

Största delen av de hundar som vargen dödar är jakthundar. Under pågående jaktår har vargen redan dödat flera hundar runt om i landet.

Man kan delvis förebygga hundskador orsakade av varg, konstaterar Finlands viltcentral.

Skyddsmetoderna för hundarna är kompromisser och det finns inte en enda fullkomlig och säker metod. Grovt kan metoderna delas in i två kategorier: fastställande av vargens närvaro och olika skyddsutrustningar.

Kontrollera jaktområdet och använd skyddsutrustning

Man kan följa med halsbandsförsedda vargar via Naturresursinstitutets tjänst riistahavainnot.fi.

Den kanske mest effektiva metoden för att undvika att stöta på varg är att gå en runda kring det tilltänkta jaktområdet och spana efter spår. Om vargspår leder in i området men inte ut, lönar det sig inte att släppa loss hunden.

En noggrannare kontroll av hunden genom att använda till exempel GPS-halsband och följa den på närmare avstånd skyddar hunden effektivt. Största delen av de hundar som har överlevt en attack har blivit räddade genom ett ingripande av husse.

Skyddsutrustning avsedd för hundar, som västar och halsband, skyddar hunden mot bett. Bjällror att fästa i halsbandet är avsedda att avskräcka vargen. Utrustningarna ska ge hunden dyrbar tid, så att ägaren hinner till undsättning.

Diskussion om artikeln