Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

JHL går med i protesten - övertid och skiftbyten förbjuds på obestämd tid för många kommun- och statsanställda

Från 2018
Uppdaterad 25.09.2018 15:34.
Fackförbundet JHL:s logo.
Bild: Yle

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL går med i den fackliga protesten mot regeringen förslag att luckra upp anställningstryggheten vid mindre företag.

JHL inleder i början av oktober övertids- och skiftbytesförbud inom nästan alla avtalsbranscher. Förbuden, som träder i kraft den 1 oktober klockan 00:00, är i kraft tillsvidare.

Om beredningen av uppsägningslagen fortsätter är JHL berett att överväga också andra stridsåtgärder.

- Uppsägningslagen som regeringen driver ökar rädslan i arbetslivet och förbättrar inte sysselsättningen. Arbetsgivaren kommer oftare än förr att kunna hänvisa till förtroendebrist om arbetstagaren påpekar problem på arbetsplatsen, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

Kommunerna, kyrkan och staten påverkas

JHL har över 200 000 medlemmar, men stridsåtgärderna gäller 100 000 av dem. Övertidsförbudet berör anställda inom kommunerna, kyrkan, staten samt den privata social- och hälsovårdsbranschen.

Regeringens förslag går ut på att luckra upp anställningsskyddet i företag som har 20 eller färre anställda, i avsikt att göra det lättare för företag att anställa folk.

Planerna har stött på patrull inom hela det fackliga fältet.

Industrifacket, Bil- och transportarbetarförbundet AKT, vårdfacken Tehy och Super samt tjänstemannaförbundet PRO har redan meddelat om övertids- och skiftbytesförbud i protest mot regeringens försök att försämra anställningsskyddet.

Rättelse 25.9 klockan 15.33: Det stod tidigare i artikeln att JHL har 100 000 medlemmar, vilket inte stämmer. JHL har över 200 000 medlemmar men stridsåtgärderna gäller 100 000 av dem.

Diskussion om artikeln