Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kändiskrögaren Marc Aulén ser ingen framtid för Kronohagen: ”Ingenting blomstrar här”

Från 2018
Uppdaterad 26.09.2018 09:10.
Marc Aulén utanför sin restaurang Qulma.
Bildtext Marc Aulén har drivit en restaurang i Kronohagen i åtta år.
Bild: Yle / Saga Mannila

I Kronohagen finns just inget annat än vackra byggnader. Det tycker kändiskrögaren Marc Aulén som säger att stadsdelen är den näst sämsta för krögare att förtjäna sitt levebröd i.

Tidigare i september kallade det amerikanska TV-bolaget CNN Helsingfors för Europas hetaste matstad just nu. I artikeln jämfördes staden med matmeckor som Paris, Rom och Bologna.

Men alltid har utbudet ändå inte varit så smaskigt. Då Helsingforsprofilen Marc Aulén - som är kock, restaurangägare, kokboksförfattare och musiker - flyttade till Helsingfors för över fyrtio år sedan fanns det enligt honom inte mycket i matväg i Helsingfors.

Men det har skett en förändring på den fronten, säger Aulén.

- Idag finns det mycket att välja mellan. Helsingfors har blivit en livlig stad där nya ställen hela tiden öppnar.

Han tycker att man nuförtiden gladeligen kan visa upp Helsingfors för turister och vara riktigt stolt. Men läget är inte lika soligt i alla stadsdelar.

Kronohagen har endast vackra byggnader

Marc Aulén har drivit restaurang i Kronohagen i flera år, men upplever att stadsdelen är den näst sämsta möjliga för restaurangföretagare. Bara Skatudden är värre, säger han.

Aulén är uppvuxen i Eira och minns att det fanns ett ställe som man aldrig i livet besökte, och det var Kronohagen. För det fanns ingen orsak att besöka stadsdelen.

- Det tankesättet har knappt ändrat alls på 40 år. Det finns just inget annat att göra här än att titta på gamla vackra byggnader.

Kronohagen 10.3.2016
Bildtext Kronohagen.
Bild: Yle/Amanda Bonn

- Gamla vackra byggnader finns det i andra stadsdelar också, så som företagare finns det bättre platser att göra affärer i.

Hur kom det sig att Aulén öppnade sin restaurang i Kronohagen, om han redan hade så pass starka känslor för stadsdelen?

- För åtta år sedan då vi letade efter ett ställe med mina affärskumpaner tyckte vi att det här läget i hörnet verkade idealt. Men vi förstod nog inte hur tyst det är i Kronohagen utanför lunchtider.

Han vill ändå påpeka att de har nästan fullt på restaurangen dagligen, det är ”buller och bång” som han uttrycker det.

År 2015 gjordes en undersökning vid Aalto-universitetet som visade att antalet kvartersaffärer i Kronohagen ökat mellan åren 2009-2013. Då intervjuade Svenska Yle två företagare i Kronohagen, som berättade att handeln mådde bra. Mera om deras syn på att driva affärverksamhet i Kronohagen kan du läsa här.

Kan Kronbergsbroarna liva till det?

Kronohagen är kanske inte en stadsdel som man bara råkar komma till. Om Kronbergsbroarna byggs kan det möjligtvis tillföra en del trafik.

- Jag tror att ”Krona” kommer att hållas i en vakuumbubbla de följande hundra åren, vad än hit kommer. Om sanningen ska fram så ser man ingenting blomstra i den här stadsdelen, säger Marc Aulén.

Marc Aulén utanför sin restaurang Qulma.
Bildtext Marc Aulén har svårt att tro på att Kronohagens karaktär kommer att förändras.
Bild: Yle / Saga Mannila

Han säger att det öppnas nya ställen, men inga nya människor eller pengar kommer in. Varje gång det öppnas ett nytt ställe så är det bort från företagarna som redan finns där.

- Man borde få staden till Kronohagen, men det har ingen ännu lyckats med. När de som bor här vill köpa service går de till centrum eftersom det är ett stenkast härifrån. Och jag förstår dem.

Enligt Aulén finns det dessutom femtio procent för många restauranger i staden. Det räcker inte kunder till dem alla.

Diskussion om artikeln