Conny Karlsson: Att vara närstående till en person med psykisk ohälsa är en kamp på många plan
Först kämpade han för att få henne att uppsöka vård. Sedan stod han maktlös när läkarna inte såg hur sjuk hans partner var.
Han stod bredvid och fick inte ta del av vårdplanen.

Celinda & Conny – En mix av kärlek och diagnoser
Conny Karlsson och Celinda Byskata har varit tillsammans i över 20 år. De har levt studieliv och sett världen tillsammans.
De har varit med om att Conny tagit sig till VM-final i kulstötning och glatts otroligt mycket åt sina tre barn.
Och så har de båda varit sjuka. Conny i en kronisk tjocktarmsinflammation – och Celinda i en mix av mentala diagnoser.
Celindas grundproblematik är depression, men genom åren har hon även tampats med problem som GAD - generaliserat ångestsyndrom, social fobi, och emotionellt instabil personlighetsstörning.
Kraschen startskottet på kampen med vårdapparaten
Efter flera turbulenta år kantade av missfall, sömnproblem, viktminskning och kognitiva svårigheter, körde Celinda år 2009 in i väggen.
Första dagen på det nya jobbet slutade innan den ens hann börja, med att hon backade in i sidodörren på familjens andra bil. Celinda insåg att någonting måste göras och en lång kamp för att acceptera sjukdomen och tillfriskna inleddes.
En kamp för båda två, men på olika sätt
- Nog har man varit bakbunden på många sätt, säger Conny. Man har inte i de olika situationerna haft ork att ta reda på vad man som anhörig har rätt till att göra. Med facit på hand borde man ju ha varit med, eller träffat psykiatern ensam, för att diskutera hennes situation, säger han.
- Jag höll ju fasaden till och med för läkarna i början, berättar Celinda. Inte ens de såg hur illa det var. Före sjukdomsinsikten förnekade jag allt, t.o.m. för mig själv, berättar hon.
- Innan jag började med mediciner krävde jag alla blodprov och tester, för jag hoppades in i det sista att jag skulle ha en fysisk sjukdom. Tanken på att jag så att säga skulle vara sjuk i huvudet var så skrämmande. Jag skulle hellre ha haft cancer, säger hon.
- Celinda spelade en roll framför psykiatern och vårdpersonalen, säger Conny. De tyckte ju att hon måste må väldigt bra när hon var välvårdad, mejkad och hade kläderna i skick när hon kom till psykiatern, säger han.
- Men de såg inte hur hon såg ut en timme före, och inte heller två dagar efteråt. Vården skulle säkert bli annorlunda om de fick höra hur det gick till på riktigt, berättar han.
Depressionen orsaken till feltolkningar och gräl
Conny och Celinda har fått lära sig leva i den mentala ohälsas berg-och-dalbana. Perioder av tystnad och bottenlöst mörker har varvats med turbulenta stunder, fyllda av hetsiga känslor och irritation.
Conny minns tiden innan Celinda fick vård.
- Om jag insinuerade att hon kanske borde söka hjälp, så fick jag en utskällning om att jag beskyller henne för att vara sjuk, säger han.
Depressionen ledde också till bråk på andra sätt.
- Om jag hade en sambo som brutit benet, så skulle jag ha kunnat fråga henne om kryckorna borde höjas eller sänkas för att göra det bekvämt, säger han.
Men en sådan diskussion är mycket svårare att ha när det gäller mental ohälsa, det slutar ofta med feltolkningar och stridigheter.
- Ett annat konkret exempel är att jag kommer hem från jobbet och ställer en vanlig fråga: ”har du hämtat posten idag”, för jag undrar om jag ska gå ut och hämta den. Hon tolkar det som en beskyllning, ”har du inte ens orkat hämta posten idag”, säger han.
Skillnad på hur fysisk och mental sjukdom bemöts
Med både en fysisk och mental sjukdom i samma hushåll har paret på ett konkret plan fått ta del av hur olika deras sjukdomar bemöts.
- Vissa har t.o.m. sagt rakt ut till mig: Vad gnäller du, Conny är ju sjuk på riktigt, säger Celinda. Om man ser på ytliga saker, som t.ex. sociala medier, ser man att om Conny lägger ut att han varit till Mejlans på kontroll och allt ser bra ut, så får han fullt med likes, men om jag lägger ut någonting om min situation, så är det total tystnad, beklagar hon.
Ingen vågar riktigt prata om dom här sakerna ännu. Det råder så mycket förutfattade meningar och okunskap och oförståelse kring mental ohälsa. Skillnaden gentemot en fysisk sjukdom är enorm.
Conny håller med.
- Man borde kanske hitta på ett annat ord än depression. Mannen på gatan förknippar det med att vara lite deppad och det handlar ju inte om det, säger han.
Tuff terapi nyckeln till nyfunnen trygghet
Idag mår Celinda bättre. Flera år av tung terapi, medicinering, sjukskrivningar och stöd hemifrån har fått henne på fötter.
Idag jobbar hon som erfarenhetsexpert och kan den vägen hjälpa andra i liknande situation. Terapin har hjälpt henne hitta en ny trygghet i sig själv.
- Jag har inte hela tiden dåligt samvete över att jag inte är som alla andra mammor, utan jag är mamma på mitt sätt, säger hon. Jag tror att mina barn är helt nöjda med den mamma de har, säger hon.
Celinda accepterar att alla dagar inte är lätta. Hon har lärt sig att ta det lugnt, strunta i att städa och låta barnen äta mikropizza ibland.
De yttre stressfaktorer som hon förut stressat över har fallit bort, och det gör henne mentalt starkare.
- Det är likadant med relationen till Conny, jag känner inte att jag måste vara på ett visst sätt för att behaga honom eller nåt liknande, säger Celinda.
Conny nickar instämmande:
- Om man ser oss båda idag och jämför med 1997 när vi träffades, är vi säkert helt andra personer nu. Vi har på nåt sätt lyckats växa ihop, fast det varit en jäkla storm över ett stort hav, säger han.
I poddserien "Psykprat med närstående" möter vi människor som drabbats av olika mentala utmaningar i livet och diskuterar hur de påverkat förmågan att hantera vardagen. Det är öppenhjärtiga berättelser om hur det är att leva med och nära inpå psykisk ohälsa.