Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommunarbetsgivarna rasar: Helt orimligt att kommunerna får lida av den politiska protesten

Från 2018
Uppdaterad 25.09.2018 14:30.
Vårdare lägger bandage på skadad handled.

Arbetsgivarna inom kommunsektorn är förtvivlade över de åtgärder som flera fackförbund har vidtagit i protest mot regeringens planer på att luckra upp anställningsskyddet vid småföretag.

Kommunerna drabbas nu för något de inget har att göra med, säger arbetsgivarna.

Hittills har fackförbunden Super, Tehy, Jyty, Talentia, Hälsovårdarförbundet och nu senast Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL meddelat att de ansluter sig till protesten mot den planerade lagen.

Protesten går tillsvidare ut på övertids- och skiftbytesförbud.

Kommunerna oskyldiga

Kommunarbetsgivarna säger att det här är fullständigt orimligt för branschen.

- Den lag som bereds just nu berör inte jobb inom kommunsektorn, säger Kommunarbetsgivarnas arbetsmarknadsdirektör Markku Jalonen.

Enligt honom verkar det som om arbetsmarknadsorganisationerna nu fastnat i en ond cirkel, där man försöker tävla om vem som lyckas försämra kommuninvånarnas service mest.

- Alla organisationer har inte lovat begränsa sina åtgärder så, att verksamhet som berör liv, hälsa och trygghet tryggas, säger Jalonen.

Vädjar för kompromiss

Kommunarbetsgivarna säger vidare att protesten är orättvis eftersom jobben inom sektorn är trygga. Ingen har fört fram några planer på att ändra uppsägningsvillkoren för arbetsgivare med många anställda.

Markku Jalonen vädjar nu till både regeringen och facket. Han hoppas att man kunde hitta en kompromisslösning på tvisten som hela tiden eskalerar.

- Kommunarbetsgivaren har trots allt ansvar för att ordna med service också under arbetsmarknadskonflikter.

Diskussion om artikeln