Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingåmamma: Mödravården borde berätta hur det känns efter förlossningen - den informationen saknas i dag

Från 2018
Uppdaterad 28.09.2018 13:00.
Kvinna liten flicka vid ett inomhustält.
Bildtext Camilla Forsman i Ingå är nöjd med den mödrarådgivning hon fick då hon väntade dottern Sigrid. Nu väntar hon familjens andra barn.
Bild: Marica Hildén / Yle

Mödravården i Ingå får beröm för arbetet med gravida mammor fram till förlossningen. I Raseborg är känslorna delade.

Camilla Forsman i Ingå efterlyser mera information om hur jobbigt det kan vara efter förlossningen. Det pratar man inte om i dag.

Svenska Yle undersöker mödravården i Svenskfinland och i Ingå får mödrarådgivningen höga vitsord, medan de är litet lägre i Raseborg.

Mödrarådgivningarna på båda orterna prisas för att de ger information, är lätta att få kontakt med, ordnar föräldrakvällar och besök till Lojo bb.

Mamman Lina Manelius med dottern Nea i en bilstol.
Bildtext Lina Manelius säger att rådgivningarna i Raseborg ger bra information under personliga möten eller via telefon. Hon har aldrig blivit uppmanad att själv kolla upp något.
Bild: Marica Hildén / Yle

Ibland kan man få kämpa för att bli hörd.

Det vet Lina Manelius i Ekenäs som tror att hennes andra barn hade fått en lättare start i livet om rådgivningen och mödrapolikliniken i Ekenäs lyssnat bättre.

Tiia Olli får sitt tredje barn nästa år och har goda erfarenheter i Raseborg, i synnerhet sedan hon flyttade från rådgivningen i Ekenäs till motsvarande i Tenala.

- Jag ger närmare nio i vitsord.

Hur mår man efter förlossningen?

Ingåbon Camilla Forsman väntar sitt andra barn och är mycket nöjd med mödrarådgivningen i Ingå och ger nästan en full tia åt personalen.

Camilla Forsman.
Bildtext Camilla Forsman.
Bild: Marica Hildén / Yle

Hon har ändå ett önskemål: Mammorna borde få mera information om hur de kan må efter förlossningen.

- Det kan vara en chock då du upptäcker hur du mår och ingen har förberett dig på det. Det är inte så skönt, utan det kan vara psykiskt tungt och göra fysiskt ont.

Tro inte på rosa moln

Det var Camilla Forsmans kompisar som berättade för henne hur man kan må då barnet är fött.

- Jag vet inte om man kan vara helt förberedd, men det är bra att inte tro att allt är rosa moln. Det skulle vara bra om rådgivningarna också berättade hur det kan kännas.

Personlig kontakt i Ingå och Raseborg

Svenska Yles enkät visar bland annat att föräldrarna anser att digitalt material och opersonligt bemötande skapar oro under graviditeten.

Åtta av tio föräldrar uppgav att de inte gillar att få viktig information digitalt. På många håll uppmanas mammorna att läsa på nätet eller se på videor.

Jag antar att de tror att jag vet hur det är

― Tiia Olli

Camilla Forsman, Tiia Olli och Lina Manelius är glada över den personliga kontakt de har haft med sina mödrarådgivningar i Ingå och Raseborg.

Camilla Forsman berättar att hon några gånger behövt få kontakt med personalen efter arbetstid, och det har fungerat bra.

- Det är super att man kan ringa dem när som helst om man blir orolig. Man vill helst ha svar av den som man är bekant med.

"Jag får svar då jag undrar över något"

Tiia Ollis förstfödda, Lucas, såg dagens ljus 2014 och det är inte mycket som ändrat i Raseborg i fråga om hur hon fått information under de följande graviditeterna.

Tiia Olli.
Bildtext Tiia Olli saknar akupunktur och zonterapi under sin tredje graviditet. Det erbjöd rådgivningarna i Rasborg tidigare, men inte längre.
Bild: Marica Hildén / Yle

Kontakterna med rådgivningen är fortfarande personliga, men det ges kanske inte lika mycket information nu under den tredje graviditeten.

Tiia Olli tycker att hon fick flera broschyrer 2014, nu gäller det att själv söka efter information.

- Jag antar att de tror att jag vet hur det är. Men jag känner att jag kan ringa och får svar då jag undrar över något. Jag har inte samma behov av information då det är tredje barnet.

Endast Lojo ordnar bb-besök

Videosnuttar har ersatt en del av förberedelserna inför förlossningen i till exempel Helsingfors och Esbo.

För drygt tre år sedan fick den som skulle föda i Nyland besöka förlossningsavdelningen innan förlossningen, men numera är det bara Lojo sjukhus som ordnar besök.

höstbild av Lojo sjukhus.
Bildtext Lojo sjukhus.
Bild: Yle/Maria Wasström

I Svenska Yles enkät visade det sig att många mammor efterlyser bättre förlossningsförberedelse. De önskade mera information om vad man har för alternativ samt besök på bb.

Så granskade vi mödravården

Camilla Forsman säger att besöket på Lojo bb var väldigt viktigt för henne och hennes man då de väntade sitt första barn.

- Det kändes viktigt att veta vart man ska gå och hur där ser ut.

Krångligt med läkartider i Raseborg

Enkäten visar också att det är viktigt att få gå till samma trygga person under hela graviditeten.

Relationen till personalen i Ingå har varit bra, trots ett personalbyte, säger Forsman. Där har också läkartiderna fungerat bra, medan de inte fungerar så bra i Raseborg.

En gravid kvinna blir undersökt med ultraljud.
Bildtext Raseborg har ont om läkare för dem som är gravida.
Bild: YLE/Isabella mattsson

Lina Manelius berättar att det inte var några problem med att få läkartid 2016 då hon väntade sitt första barn, Theo. I år var det stora problem med att få läkartid då hon var gravid med Nea.

- Det fanns helt enkelt inte läkare, så man fick inte alltid läkarundersökning just den veckan det var meningen.

- Ibland var det en allmän läkare som skötte undersökningen och det kändes ju inte så tryggt. Men de gjorde vad de kunde på rådgivningen för att lösa problemet.

En kamp för att bli hörd

En överväldigande majoritet av familjerna i Svenskfinland tycker att mödravårdens viktigaste funktion är att kolla att allt var bra med babyn.

Lina Manelius fick kämpa för att bli hörd då hon upplevde att något inte stämde under den andra graviditeten.

Babyn Nea Manelius i en bilstol.
Bildtext Nea Manelius föddes för tidigt, i vecka 32. Den första tiden spenderade hon på Lojo bb, Kvinnokliniken i Helsingfors och Jorvs sjukhus i Esbo.
Bild: Marica Hildén / Yle

Personalen på mödrapolikliniken och rådgivningen utförde omfattande prover då Manelius tyckte att det läckte fostervatten, men proverna visade att allt borde vara bra.

Lina Manelius fortsatte envist att påpeka att något inte stämmer. I synnerhet helgen innan Nea föddes med kejsarsnitt i vecka 32 försökte Manelius på olika sätt få hjälp.

Man vill ju tro på de svar man får

― Lina Manelius

Manelius kontaktade till sist Lojo bb då hon började blöda och på bb konstaterade man att det blir kejsarsnitt eftersom babyn är på väg ut.

Kejsarsnittet borde egentligen genomförts på Kvinnokliniken i Helsingfors, men det var för sent.

Nea andades inte då hon föddes, men personalen i Lojo lyckades rädda henne.

Lina Manelius berättar att hon inte hann få kortison innan förlossningen, kortison minskar risken för hjärnblödning hos barnet.

Nea fick senare fick tre små hjärnblödningar.

"Jag borde ha tryckt på mera"

Lina Manelius upplever så här efteråt att rådgivningspersonalen lyssnade på henne, men att man inte kunde tänka sig att det var fostervatten som läckte då proverna visade att allt var bra.

- Jag förstår att de inte kunde gissa vad det var frågan om, men jag borde ha tryckt på mera. Man vill ju tro på de svar man får.

- Till sist intalar man sig själv att det inte är fostervatten då man hela tiden får höra att det inte är det som läcker.

Nyfödd baby sover på BB i Ekenäs.
Bildtext Ekenäs bb stängde för drygt åtta år sedan. Det här är en arkivbild från förlossningsavdelningen på Västra Nylands sjukhus.
Bild: YLE/Helena Rosenblad

Lina Manelius är ändå positivt inställd till mödrarådgivningen i Raseborg. Hon ger vitsordet 8 och det beror på att det inte fanns tillräckligt med läkare i våras.

Mödravården - så funkar det

Mödrapolikliniken får sämre vitsord av Manelius. Hon upplevde att det skedde missar under besöken som gjorde att dotterns första tid blev svår.

Artikeln uppdaterades 28 september med att Lina Manelius inte hann få kortison före förlossningen på Lojo bb.

Vi granskar mödravården

mammayoga

Många gravida lider av depression, men inom mödravården ligger fokus på att väga och mäta

10-15 % kvinnor lider av depression under graviditeten

En gravid kvinna sitter vid ett matbord, omgiven av olika livsmedel.

Testa: Har du koll på kostråden för gravida?

Listan på förbjudna livsmedel för gravida har blivit längre.

En gravid kvinna sitter framför ett landskap.

Stora skillnader i kvaliteten på mödravården - Se hur det ser ut i din kommun

Kvaliteten på mödravården varierar stort.

Kvinna med barn i famnen.

Saknaden efter Borgå BB är fortfarande stor: ”Det var en trygghet för oss”

I Svenska Yles enkät sörjer många föräldrar Borgå BB.

Gravid kvinna sitter på en brygga.

Den långa listan över förbjudna livsmedel förorsakar oro hos många mammor

Eviras lista kompletteras flera gånger om året.