Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump och Niinistö talar i dag inför FN:s generalförsamling, men hittills har en baby stulit showen - se live med start klockan 15.50

Från 2018
Programmet är inte längre tillgängligt
FN:s generalförsamling i New York - Trump och Niinistö talar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Bland de mer emotsedda talen vid generalförsamlingen finns det som USA:s president Donald Trump förväntas leverera vid 16-tiden finsk tid. I väntan på det har en bebis i publiken väckt mest intresse.

Förenta Nationernas generalsekreterare Antonio Guterres håller sitt öppningstal och strax därefter är det Trumps tur.

Ifjol väckte den amerikanska presidenten uppmärksamhet vid generalförsamlingen bland annat genom att överskrida den tid som varje statsöverhuvud reserverats.

På mötets första dag kommer även Finlands president Sauli Niinistö att hålla sitt anförande.

Niinistö väntas tala om den finländska oron för det internationella avtalssystemet och dess nuläge. Niinistö håller enligt planerna sitt anförande cirka klockan 21 finsk tid.

Listan över alla talare hittas här.

Premiärminister med baby gjorde historia

I väntan på det egentliga mötet har mångas ögon i FN-skrapan i New York riktats mot en helt annan person än de stora världsledarna.

Neve Te Aroha Ardern Gayford satt i salen och lyssnade på det tal som Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern höll vid en fredskonferens i samband med generalförsamlingen.

Det anmärkningsvärda i sammanhanget är att Neve Te Aroha Ardern Gayford är tre månader gammal - och Ardern hennes mamma.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern håller tal vid FN.
Bildtext Nya Zeelands premiärminister Jacida Ahern håller tal vid FN.

Premiärminister Ardern gjorde historia genom att vara första kvinnliga statsöverhuvud som tagit med sitt barn till generalförsamlingen.

Babyn satt under talet i sin pappas famn.

Neve Te Aroha Ardern Gayford, dotter till Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.
Bildtext Neve Ardern Gayford i sin pappas famn vid FN.

Precis som alla andra som rör sig i FN-byggnaden, fick även Neve en egen ID-bricka, meddelade pappan Clarke Gayford på Twitter.

Diskussion om artikeln