Politiska experter i Sverige: Inte sannolikt att borgerliga Alliansen kan bilda regering
Efter att Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) röstades bort börjar nu talmannen Andreas Norléns svåra arbete att få ihop en ny regering.
Flera politiska journalister som Svenska Yle har talat med tror att en Alliansregering inte är sannolik, men de vågar ändå inte gissa hur Sveriges nästa regering ser ut.
På torsdag börjar talmansrundan med partiledarna. Då ska den nyvalda talmannen Andreas Norlén (M) diskutera med partiledarna och sedan föreslå en statsminister och regering, som riksdagen får rösta om.
Ny situation för Sverige - "Sverige går in i ett väglöst land"
Sverige har aldrig tidigare haft en sådan här situation där allt är så öppet och oklart, beskriver Dagens Nyheters politiska kommentator Ewa Stenberg.
- Nu går Sverige in i ett väglöst land, och regeringen har vält i en omröstning som aldrig tidigare har skett i Sverige och ur ruinerna ska man nu försöka skapa en ny regering.
- Alla partier har lovat saker och uteslutit saker, så om alla ska hålla vad de har sagt så kommer det inte att bli någon regering, säger Stenberg.
Alliansen står och skälver och frågan är vart den ska ta vägen
Stenberg menar att det är några av partiledarna som kommer att tvingas bryta sin löften.
- I grunden handlar det om att Alliansen och i synnerhet de liberala partierna måste välja vad som är värst - att samarbeta med Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna om budget och regeringsmakt. Och vi kan nu se tecken på att de har olika åsikter.
Det finns tecken på att Alliansen kan spricka
Både Liberalernas Jan Björklund och Centerns Annie Lööf har i princip meddelat att Socialdemokraterna måste godkänna Alliansregeringen, för att den ska kunna bli av.
De två andra allianspartierna Kristdemokraterna och Moderaterna tycker däremot att det inte behövs.
De politiska blocken i Sverige
- Alliansen står och skälver och frågan är vart den ska ta vägen. Till skillnad från Finland så har blockpolitiken varit hård väldigt länge i Sverige så frågan är om de politiska blocken nu håller på att brytas upp.
- Tror du att Alliansen kan spricka?
- Det är för tidigt att säga men det kan mycket väl gå så. Man ser ju tecken och har sett det ett tag på olika uppfattningar i olika grundläggande frågor.
K-G Bergström: Alla regeringsalternativ har svårigheter
Expressens politiska kommentator K-G Bergström tror att Moderatledaren Ulf Kristersson kan få första chansen att bilda regering, men att han knappast kan bilda en Alliansregering.
- En Alliansregering kommer att vara beroende av stöd från Sverigedemokraterna i varje votering och det stora problemet blir att få igenom en budget. Och att Sverigedemokraterna skulle avstå från att kräva inflytande över den, med nuvarande parlamentariska läge, är uteslutet. Därför tror jag inte att en sådan regering kan bildas, säger Bergström.
Ett annat regeringsalternativ som har diskuterats mycket är en blocköverskridande regering med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.
- Men där är problemet att Annie Lööf har sagt att hon inte sätter sig i en regering ledd av Socialdemokraterna. Och Socialdemokraterna har samtidigt gjort klart att ska de ingå i en regering så ska de leda den, alltså faller också det alternativet bort.
Om man skippar blockpolitiken så är konsekvensen evig, ständig socialdemokratisk regering
Ett tredje alternativ som har diskuterats är en regering bestående av endast Moderaterna och Kristdemokraterna, men enligt Bergström är en sådan regering för svag för att fungera.
- Den skulle förmodligen vara lättast att bilda, men den skulle få oändliga problem med att få igenom sin politik, om de inte hela tiden ska luta sig mot Sverigedemokraterna, och det vill de nog helst undvika.
Viktigast att utesluta SD eller att bilda borgerlig regering?
DN:s Ewa Stenberg menar att de svenska politikerna nu så småningom måste bestämma sig för hur de ska se på valresultatet och vad som är viktigast.
- Är det så att det finns en högermajoritet i parlamentet mot de rödgröna, så då blir det sannolikt en regering med Ulf Kristersson i någon form. Eller ser man det så att det är 83 procent som inte vill ge makt till Sverigedemokraterna - då blir det istället någon slags blocköverskridande regering, sannolikt mot mitten, säger Stenberg.
Maktväxling kan nog till och med en och annan socialdemokrat tycka att kan vara en fördel
K-G Bergström menar att allt tal om att sluta med blockpolitik i Sverige främst skulle gagna Socialdemokraterna.
- Om man skippar blockpolitiken så är konsekvensen evig, ständig socialdemokratisk regering, även om det är några andra partier med. Det är Socialdemokraternas sätt att garantera att de alltid kommer att sitta i regeringen i Sverige.
- Det är ju det som är svagheten, att maktväxling kan nog till och med en och annan socialdemokrat tycka att kan vara en fördel, säger Bergström.