Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Maken Christian: Mirella gömde sig bakom adhd:n

Från 2018
Mirella har adhd
Bildtext Mirellas adhd gör henne extra känslig för ljud.
Bild: Privat

Ända sedan barnsben har Mirella Puotila, 35, varit impulsiv och energisk, men diagnosen adhd fick hon först för några år sedan.

- Det var nog pricken på i:et, en lättnad, säger Mirella. Jag fick en förklaring till mycket som hänt i livet. Det är inte lätt att förstå sina känslor. Någon säger att du måste sitta stilla, men du kan inte sitta stilla. Du måste koncentrera dig, men du kan inte, säger hon.

Mirella & Christian – Att leva med adhd

20:31

- Om det regnar där ute så hör du bara hur regnet piskar mot rutan, du hör ingenting vad exempelvis läraren säger i klassrummet, förklarar hon.

Christian Puotila har levt vid Mirellas sida i mer än tre år och från första parkett tagit del av den för diagnosen kännetecknande impulsiviteten.

Christian och Mirella Puotila på Sverigebåten.
Bildtext Både Christain och Mirella Puotila har intensiva jobb, han ombord på färja och hon i butik. Hemma vill han vila, medan hon oftast har gasen i botten.
Bild: Foto: Privat.

- Under en normal dag kommer åsikterna snabbt, för att sedan ändras när hon tänkt till lite, säger Christian. Åsikterna är ganska starka ibland. Mirella flikar blixtsnabbt in:

- Alltid! säger hon.

Christians viktigaste uppgift är att skapa lugn i familjen

Precis som i vilken kärleksrelation som helst, har Christian och Mirella också varit tvungna att hitta strategier som underlättar vardagen.

Med en partner som har flera bollar i luften samtidigt och en energinivå som lätt skjuter i höjden, har Christian fått inta en lugnare hållning.

- Det kan tyckas vara en liten sak, men det viktigaste jag kan göra är nog att ta ner varven på hela familjen, förklarar Christian. När Mirella lyckas slappna av, vill jag påstå att vi alla har det lugnare i huset.

Mirella Puotila i bollhav.
Bildtext Det är fart och fläkt kring Mirella Puotila tack vare hennes adhd.
Bild: Sus Productions

Men det är svårt för henne och det måste vi förstå.

- Det är enkelt att få ner mina varv, det är bara att se till att allt är rent och tvättat här hemma, säger Mirella och skrattar. På grund av den här diagnosen, så har jag jättetungt på jobbet, för jag gör dubbelt mer i mitt huvud, så jag är helt slut när jag kommer hem.

Mirella jobbar i butik och har dagligen kontakt med massor av kunder och kollegor. På grund av sin diagnos kan hon vara extra känslig för ljud, någonting hon inte kan undvika i den stökiga arbetsmiljön.

- När jag kommer hem vill jag att det ska vara lugnt och fint, säger Mirella. Men när det första jag ser är att det är råddigt, då ”far varven”! Då är det för sent att komma och säga: Jag gör det här! för jag tycker ”varför gjorde du inte det före jag kom hem, nu är det för sent”.

Det lyckas självklart inte alltid, men Christian har försökt ta till sig Mirellas önskemål.

- Jag har lärt mig att om jag far och hämtar Mirella från jobbet, så säger jag redan i bilen att jag inte hann städa köket, säger Christian.

Då brukar det gå bra, men om vi står i köket och hon ser att det är stökigt, då skjuter ilskan i taket.

Värmen från grillen spräckte fönsterrutan

Livet med Mirella är enligt Christian fartfyllt och aldrig tråkigt. Många av de egenskaper han föll för hos henne, är typiska för personer med adhd.

Hon är spontan och full av känslor och liv. Men ibland kan det gå lite väl snabbt i vändningarna.

- Förra veckan sprack fönstret i farstun när hon la på grillen utan att dra ut den från väggen, säger Christian och skakar på huvudet.

- Jag kom inte på att jag redan tänt grillen, flikar Mirella in, innan Christian fortsätter:

- Sånt här händer då och då i den här relationen. Ännu ids man inte skratta åt det. Det stör fortfarande att fönstret gick sönder, men kanske kan man en vacker dag skratta åt det.

Tecken på att Mirella behöver ta ett steg tillbaka

Mirella är snabb på att ta itu med det som behöver göras. När Christian är ute med hundarna, hinner hon städa halva huset. På jobbet tar hon ofta itu med saker helt själv – även när hon kunde be andra om hjälp.

Även för Mirella tar förstås orken också slut.

- När jag sen är trött kan jag sova två dygn i ett sträck, säger hon. Då är jag helt slut och då vet man att det gått för långt, att jag kanske inte skulle ha behövt göra allt det här ensam, säger hon.

- Jag frågar ju inte efter hjälp, för jag är så stark och snabb och ingen gör det lika bra som jag, säger hon.

Christian har lärt sig se tecken på när Mirella borde ta ett steg tillbaka och vila.

- Man märker att hon blir nervös, berättar Christian. Det är inte så att hon blir nervös på att jag är för långsam, men på annat vis. Man märker det när hon börjar bli trött. Det hade vi problem med i början, att hon gömde sig bakom adhd:n, att hon på grund av diagnos tyckte sig ha rätt att bli på dåligt humör och trött. Att hon hade rätt att bli nervös. Men så gick vi till terapeuten och så fick vi uppklarat det också, säger han.

Stöttar varandra i den turbulenta vardagen

Någonting som Christian uppskattar är att Mirella redan från början varit öppen med diagnosen.

Hon har delat med sig av sin kunskap om vad adhd handlar om. För att undvika onödiga problem, strävar de efter att kommunicera så mycket som möjligt.

I varandra har de hittat ovärderligt stöd

- Jag vill att Christian ska veta att jag tycker om när han lite stoppar mig, det är mycket viktigt. Det är mycket tack vare honom som jag är så här i balans, säger Mirella.

- Jag vill att Mirella ska veta att det här gör vi tillsammans, säger Christian. Mirella stöder mig i andra saker och jag försöker stöda henne i det här. Jag älskar det här paketet – adhd, eller inte, säger han.

I poddserien "Psykprat med närstående" möter vi människor som drabbats av olika mentala utmaningar i livet och diskuterar hur de påverkat förmågan att hantera vardagen. Det är öppenhjärtiga berättelser om hur det är att leva med och nära inpå psykisk ohälsa.

Diskussion om artikeln