Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bill Cosby dömdes till fängelse i tre till tio år för sexövergrepp – stämplas dessutom som "våldsam sexförbrytare"

Från 2018
Arkivbild på Bill Cosby då han lämnar domstolen i Pennsylvania i juni 2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den amerikanska komikern och tv-stjärnan Bill Cosby tillbringar nu sin första natt i fängelse. Redan i april fann juryn honom skyldig till att ha drogat och sexuellt ofredat Andrea Constand för 14 år sedan. På tisdagen meddelades straffpåföljden.

- Det är dags för rättvisa. Herr Cosby det här har nu hunnit ifatt er. Dagen har kommit. Det är dags, sade domaren Steven T. O'Neill när han meddelade straffpåföljden i domstolen i Norristown, Pennsylvania på tisdagen.

- Fallna änglar lider mest, tillade O'Neill.

Med det konstaterandet hänvisade domaren eventuellt till den image Cosby fick efter sin roll som myspappan Cliff Huxtable i tv-serien Cosby Show. Serien var mycket populär också i Finland.

81-årige Bill Cosby är en av USA:s mest kända komiker och slog igenom som stand up-komiker redan på 1960-talet.

Cosby betraktas nu också som "våldsam sexförbrytare"

I Pennsylvania brukar en fängelsedom på tre till tio år innebära att den dömda avtjänar mellan 22 och 36 månader i fängelse, beroende på när hens ansökan om villkorlig frigivning beviljas.

Cosby kommer att överklaga domen, men efter att straffpåföljden meddelats fick Cosby genast ta på sig handbojor och han fördes nu i första hand till ett fängelse i utkanterna av Philadelphia.

Bill Cosby leddes bort i handbojor efter domen i Montgomery County Courthouse i Norristown, Pennsylvania.
Bild: AFP / Lehtikuva

Domstolen beslöt också att Cosby är att betrakta som "en våldsam sexförbrytare".

Det betyder att han hamnar i USA:s register för dömda sexförbrytare. Han måste delta i rådgivning eller terapi livet ut. Då han släpps ur fängelse måste han rapportera kvartalsvis till myndigheterna och grannar och skolor i närheten av hans bostad kommer att informeras om honom.

Enligt en psykolog som hördes av rätten har Cosby ett osunt intresse av att ge sig på kvinnor som inte visar samtycke till sexuella handlingar.

Ett sextiotal kvinnor har anklagat Cosby för övergrepp

Anklagelserna mot Cosby fick offentlighet redan före #metoo-rörelsen briserade i Hollywood.

Andrea Constand hade hand om basketlagen vid Temple University i Philadelphia - Cosbys gamla skola - i början av 2000-talet. Cosby agerade mentor för henne.

Constand gjorde en polisanmälan om att Cosby drogat och förgripit sig på henne sexuellt ungefär ett år efter övergreppet 2004. Åklagaren ansåg då att bevisen för övergreppet var otillräckliga. Constand och Cosby förlikades i ett civilrättsligt mål 2006.

Andrea Constand efter domslutet vid domstolen i Norristown på tisdagen.
Bildtext Andrea Constand efter domslutet vid domstolen i Norristown på tisdagen.
Bild: EPA-EFE/TRACIE VAN AUKEN

Efter att flera kvinnor vittnat och nya bevis framkommit togs fallet upp på nytt 2015 och rättegången har varit lång och snårig.

Cosby har anklagats för våldtäkter och sexövergrepp av totalt ett 60-tal kvinnor. De flesta av de påstådda brotten har redan preskriberats.

Sju av kvinnorna fick vittna under den nu aktuella rättegången. Övergreppen de vittnat om påminner mycket om fallet Constand.

Rasism och sexism, påstår Cosbys talesman

Cosby själv har nekat till anklagelserna om övergrepp. Däremot har han medgett att han ofta använt barbituratliknande, lugnande partydroger i sina relationer till kvinnor. - Så också i sin relation till Constand, för att hon var "spänd".

Vita kvinnor gör pengar på att stämpla svarta män som sexförbrytare

Efter tisdagens domslut sade Cosbys talesman Andrew Wyatt att Cosby har utsatts för den "mest rasistiska och sexistiska rättegången i USA:s historia".

- Vita kvinnor gör pengar på att stämpla svarta män som våldsamma sexförbrytare, sade Wyatt med hänvisning till de tre psykologer som vittnade under rättegången.

Enligt Wyatt är rättegången mot Cosby ett led i det "könskrig" som pågår.

Källor: AP, New York Times, Reuters

Diskussion om artikeln