Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Jag tycker synd om dem som köpt lägenhet och nu måste stå ut med trafiken” – Slottsgatans invånare missnöjda över bussarrangemangen i Åbo

Från 2018
Uppdaterad 27.09.2018 07:58.
Bussar på Slottsgatan i Åbo.
Bildtext Många upplever att det är för trångt på Slottsgatan.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Invånarna vid Slottsgatan upplever mer oljud, skräp och sämre trafiksäkerhet sen bussarna började trafikera där på måndagen.

Nästan alla bussar i Åbo flyttade till nya hållplatser och började köra längs nya rutter på måndagen. Kollektivtrafikens mittpunkt flyttades från Salutorget till korsningen Auragatan-Slottsgatan.

Åbobon Julia Martin bor på Slottsgatan. Hon möttes av en livlig trafik på måndagen då kollektivtrafiken omstrukturerades i Åbo.

– Det är ganska kaotiskt på Slottsgatan. Ytterdörren till vårt hus är precis vid en busshållplats så det var mycket människor och trafik på gatan.

Människor stiger av en buss på Slottsgatan.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Många bilister verkade inte heller vara medvetna om det genomfartsförbud som numera råder på gatan. Det resulterade i att bussar och personbilar trängdes på samma gata.

– Bussarna kunde inte köra in på busshållplatserna för att bilarna var i vägen. Det hördes mycket tutande.

Julia Martin.
Bildtext Julia Martin.
Bild: Yle/Lina Frisk.

– Vi har som tur är våra fönster mot innergården och Köpmansgatan, så vi har inte busstrafiken rakt utanför vårt fönster. Men allt ekar hit.

Orolig över sommaren och helgerna

Martin fick reda på förändringen på söndag kväll, det vill säga kvällen innan bussrutterna förändrades.

– Då var jag inte glad. Men på måndagen då jag gick ut för att se hur det såg ut var det inte lika illa som jag hade föreställt mig.

Till och med busschaufförer har slängt sitt skräp på gatan för att det inte finns någonstans att sätta det.

Däremot vet hon inte hur det kommer att bli under sommaren då de brukar sova med öppet fönster, eller hur ljudnivån kommer att se ut under helgerna.

– Vi får vänta och se vad busstrafiken orsakar på veckoslutet då folk är ute och festar och sedan ska hem med buss. Då antar jag att det också är mer människoljud som hörs från gatan.

Flera ”nära ögat”-situationer de senaste dagarna

Hon har flera bekanta på samma gata som upplevt situationen mycket störande.

– De har fönster riktade mot gatan. De har sett flera farliga situationer i trafiken, speciellt på måndagen då det var nytt.

Hur har det här påverkat trafiksäkerheten på Slottsgatan?

– Jätte mycket. Det är många som sett flera ”nära ögat”-situationer här de senaste dagarna. Dessutom är det utmanande att ta sig fram med cykel om man bor här. Det är både farligt och svårt.

Bussar på Slottsgatan i Åbo.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Förutom försämrad trafiksäkerhet har de som bor på Slottsgatan upplevt att det är mycket mer skräp på gatan och tobaksfimpar.

– Det har inte lagts till fler sopkorgar. Till och med busschaufförer har slängt sitt skräp på gatan för att det inte finns någonstans att sätta det.

Meningen är att bussarna ska trafikera här tills parkeringen under Salutorget är klar om cirka tre år.

– Det låter inte så trevligt. Som tur är kommer jag själv antagligen inte bo här så många år till eftersom jag kommer att flytta till Ekenäs. Men jag tycker synd om dem som köpt lägenhet och som nu måste stå ut med trafiken under de kommande tre åren, säger Martin.

”Sprid ut hållplatserna”

Största problemet med att bussarna numera trafikerar så livligt på Slottsgatan är, enligt Martin oljudet och att det är för trångt på gatan.

– Det finns inte plats för alla bussar. Då en buss ska stanna, så står det redan flera bussar på samma hållplats. Gatan är helt enkelt inte tillräckligt bred och tillräckligt lång för att alla ska rymmas.

En man i gul regnrock som sitter i en buss med ryggen vänd mot kameran.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Martin tycker att man kunde sprida ut hållplatserna i stället för att centralisera dem på Auragatan och Slottsgatan.

– Jag förstår att några bussar måste köra här. Men jag tycker att till exempel Mariegatan som är mycket bredare kunde vara ett bättre alternativ för busshållplatserna.

– Kollektivtrafiken har fungerat jätte bra i Åbo och det är bra att vi har den. Därför kunde man sprida på den en aning.

Staden ska följa läget på gatorna

Planeringschef Matti Salonen vid Åbo stad säger att de från trafikplaneringens sida väntar några dagar tills de tillfälliga lösningarna i Åbo centrum har lagt sig. Efter det kommer de att gå igenom den respons de fått och följa med läget på gatorna.

Salonen konstaterar att det är klart att centrumtrafiken inte löper lika smidigt med tillfälliga lösningar. Många kan uppleva förändringen som smått kaotisk i början.

En buss syns suddigt genom ett fönster.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Slottsgatans invånare missnöjda över bussarrangemangen i Åbo

5:54

Diskussion om artikeln