Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

För nio år sedan fick en åboländsk gård besök av en köpare som berömde det klara kranvattnet och bad säljarna baka limpa – mannen bakom Airiston Helmi har ett maltesiskt pass och bolag i flera länder

Från 2018
Uppdaterad 27.09.2018 14:48.
Airiston Helmis fastighet Villa Ybbersnäs 23.9.2018.
Bildtext Airiston Helmis fastigheter och båtar i Ybbernäs i Pargas.
Bild: Lehtikuva

Den ryska affärsmannen med kopplingar till Airiston Helmi har flera företag i Moskva och S:t Petersburg. Ett pass från Malta har gjort det lättare för honom att resa inom Europa.

I april 2009 anlände en man från Ryssland till en gård i Pargas. Han hade nyligen betalat 835 000 euro för gården och ville nu inspektera sina nya ägor.

Paret som sålde gården visade honom runt. De tittade in i timmerhuset, strandbastun, grilltaket, förrådet och garaget. Mannen berömde särskilt det klara kranvattnet.

Enligt paret hade mannen berättat att han köpte gården för sitt privata bruk.

Köparen är affärsmannen bakom företaget Airiston Helmi.

På veckoslutet genomförde Centralkriminalpolisen tillsammans med lokala polisen, skattemyndigheterna, gränsbevakningen och försvarsmakten en razzia i flera fastigheter som ägs av företaget.

Kontakter i hela Europa

Enligt uppgifter till Yle äger den 54-åriga mannen flera bolag i Ryssland och Polen. Han har ett pass från Malta och uppger Ungern som sin hemort.

Mannen är småföretagare i S:t Petersburg och har flera bolag i Moskvatrakten. Han har ordnat bolagsstämmor i Italien, dit har man också spårat Airiston Helmis ägararrangemang.

Polis bevakar fastighet i Ybbersnäs, Pargas.
Bildtext Centralkriminalpolisen gjorde en razzia i fastigheter som ägs av Airiston Helmi under veckoslutet.
Bild: Yle/Ari Welling

På grund av tillslagen i den åboländska skärgården har också media i Ungern och Malta intresserat sig för mannens förehavanden.

Han verkar ha en avgörande roll i Airiston Helmi men han har inte häktats.

På onsdagen bekräftade polisen att företaget som utreds är Airiston Helmi.

"Pengarna har tvättats i Finland"

På tisdagen häktade Egentliga Finlands tingsrätt två utländska män som misstänks för grov penningtvätt och grovt skattebedrägeri. Männen har tillbakavisat misstankarna.

Polisen har inte kommenterat de två häktade männens identiteter.
Det finns förvånansvärt lite information om männen i finländska myndighetsregister och utländska handelsregister.

En häktad person döljer sitt ansikte framför kamerorna.
Bildtext En av de häktade männen under häktningsförhandlingarna på tisdagen.
Bild: Lehtikuva

Den ena mannen har suttit i styrelsen för Airiston Helmi men trädde åt sidan 2016. Flera av företagets mobilabonnemang har öppnats i hans namn.

Hans inkomster i Finland har uppgått till högst 22 000 euro per år de senaste sex åren.

Den andra mannen saknar beskattningsbara inkomster. Han har tidigare fungerat som Airiston Helmis prokurist, det vill säga han har haft rätt att representera företaget.

Enligt polisen är flera andra misstänkta inblandade i fallet men de har myndigheterna inte lyckats nå.

Den misstänkta penningtvätten ska ha ägt rum i Finland, enligt polisen. Pengarna som tvättats härstammar från utlandet.

Mannerheims dagorder och sablar på väggen

Paret som sålde gården i Pargas fick ett samtal strax efter att mannen från Ryssland hade inspekterat sina ägor. Han bad dem baka samma limpa åt honom som han fick under sitt besök i Pargas.

Han hade fattat ett tycke för brödet och sa att man inte fick något liknande någon annanstans.

Paret gick med på att baka mera limpa åt mannen.

Enligt dem verkade det som att någon bodde i huvudbyggnaden. Den ryska mannen var inte på plats men två kvinnor vistades i huset och paret antog att de jobbade för Airiston Helmi.

Huvudbyggnaden fick snart stora vita lädersoffor och ett bord i sten.

På väggen hängde marskalk Mannerheims dagorder och sablar.

Ett maltesiskt pass öppnar dörrarna till Europa

Affärsmannen är hemma från forna Sovjetunionen. Han beviljades ett maltesiskt pass 2015. En kopia på passet hittas bland dokumenten som skickats till finländska handelsregistret.

Det betyder ändå inte att mannen skulle ha täta kontakter till Malta. Öriket har tagit i bruk ett program som gör det möjligt att i praktiken köpa ett maltesiskt pass.

Passet kostar cirka 880 000 euro. Officiellt vill maltesiska staten på det här sättet locka utländska välbärgade personer att investera i öriket.

Programmet har ändå kritiserats för att det går att bli medborgare på Malta med hjälp av pengar.

Dokument som handlar om att skaffa ett maltesiskt pass.
Bildtext Affärsmannen fick ett maltesiskt pass 2015. Ett och ett halvt år senare fanns namnet med på en lista i den maltesiska statens officiella tidning.
Bild: Yle

Flera medier har berättat att rika ryska affärsmän skaffat sig ett maltesiskt pass. Malta är ett EU-land och med ett maltesiskt pass har du lättare att röra dig inom Europa.

Malta är ett skatteparadis och både privatpersoner och företag har använt öriket för skatteplanering.

I flera fall har också bolag och privatpersoner tvättat pengar på Malta. Bland annat har den italienska maffian utnyttjat öriket för penningtvätt.

Betalade ett gott pris

Enligt lantmäteriverket har Airiston Helmi köpt och sålt landområden i den åboländska skärgården för 9,2 miljoner euro under perioden 2007-2014.

Yle intervjuade fyra parter som sålt fastigheter till Airiston Helmi. I samband med alla fyra fall hade företaget tagit kontakt med säljarna via mäklare. Mäklarna representerade olika företag.

Airiston Helmi
Bildtext Enligt säljarna väckte pengarnas ursprung aldrig några misstankar.
Bild: Lehtikuva

Enligt säljarna betalade Airiston Helmi alltid det begärda priset eller ett betydligt högre pris. Paret i Pargas fick 135 000 mer än näst högsta budet för sin gård.

Enligt säljarna hade pengarna betalats snabbt och pengarnas ursprung väckte aldrig misstankar. De trodde att köparen är ett företag som verkar inom resebranschen.

Kopplingar till bolag i Ryssland

Mannen bakom Airiston Helmi uppger Ungern som sin hemadress i dokumenten som skickats till finska handelsregistret. Fallet med Airiston Helmi har också noterats i den ungerska pressen.

Den ryska affärsmannen äger eller har ägt åtminstone fem bolag i Moskvatrakten.

Bolagen säljer bland annat vattenledningar, värmeelement och varmvattenberedare. Mannen har också varit aktiv inom fastighetsbranschen i Moskvatrakten.

Ett av bolagen gjorde en vinst på 3,7 miljoner euro 2016.

Ett annat av hans bolag skriver på sin webbplats att man deltog i byggnadsarbetena i samband med OS i Peking 2008.

I själva verket startades bolaget först 2009. Enligt ryska handelsregistret har bolaget lagts ner men webbplatsen fungerar fortfarande.

Peking 2008 avslutning
Bildtext Ett av mannens bolag hävdar på sin webbplats att man var med och deltog i byggarbetena i samband med OS i Peking 2008.
Bild: EPA

Mannen har också registrerats som småföretagare i S:t Petersburg. Han har flera mikro- och småföretag i staden. Bland annat inom konsultbranschen och IT-utveckling.

Varumärken i flera länder

Mannen har också registrerat varumärken i flera olika länder som Kina, Georgien och Estland. Varumärkena tillhör bolag som enligt ryska handelsregistret är värdelösa.

Registrering innebär ett skydd mot att andra bolag skulle kunna använda sig av samma etablerade varumärke.

För större bolag är varumärken värdefulla men de utnyttjas också i samband med skatteplanering. Till exempel betalar man från Finland varje år nästan en miljon euro till utlandet i skattefria royaltyersättningar.

Ryska rubelsedlar.
Bildtext Varumärken utnyttjas i samband med skatteplanering.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Bakom ligger ett arrangemang där bolag betalar åt sig själva för att få använda varumärket.

Den ryska affärsmannen har bland annat registrerat varumärket i bolaget som tillverkar värmeelement. Bolagets kapital uppgår till cirka 10 000 rubel, det vill säga drygt 100 euro.

Björnarna vid porten

Paret som sålde gården i Pargas har inget att klaga på gällande affären. Paret har inte haft kontakt med den ryska affärsmannen sedan han bad om att få mera av limpan som de bakade.

Enligt paret har Airiston Helmi byggt nytt och rivit gammalt på tomten. De har själva inte besökt området på flera år.

De berättar om ännu en detalj kring affären. Den ryska affärsmannen hade bestämt krävt att de två björnarna i trä vid porten till tomten skulle få stå kvar. Några andra krav hade han inte.

Paret gick med på hans krav.

Texten är en översättning av finska Yles artikel Saaristotilalle saapui 9 vuotta sitten ostaja, joka kehui kirkasta hanavettä ja pyysi myyjiä leipomaan limppua – tällainen on mies Airiston Helmen takana. Artikeln är skriven av Kerstin Kronvall, Kaisu Jansson och Jyri Hänninen.

Diskussion om artikeln