Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Övertidsförbud påverkar vårdarbetet i Karleby – inga konsekvenser för Vasa centralsjukhus än

Från 2018
Vårdare håller patients hand.
Bildtext Arkivbild.

Det tre dagar långa övertidsförbudet påverkar vårdarbetet i Mellersta Österbotten. På Vasa centralsjukhus har man ännu inte sett någon följd av övertidsförbudet.

Det är fackorganisationerna Super och Tehy som infört övertidsförbud och förbud mot att byta arbetsskift. Facken protesterar mot regeringens förslag om försvagad anställningstrygghet i företag med färre än 20 anställda.

Ska inte påverka patienterna

Protesten pågår till fredag klockan 23.59. Fram tills dess påverkas vårdarbetet på centralsjukhuset i Karleby.

Arbetskonflikten påverkar främst förmännen. En del av dem kommer att behöva hoppa in på kvälls- och nattskiften för att täcka upp för sjukskötare.

Men enligt Tehys huvudförtroendeman Monika Sivula i Mellersta Österbotten kommer protesten att ha låg inverkan på patienten.

- På sin höjd kan tider till polikliniker avbokas eller flyttas, säger Sivula till Yle Kokkola.

För tidigt att se följder på Vasa centralsjukhus

På Vasa centralsjukhus kan man däremot inte säga att man skulle ha sett någon direkt följd av övertidsförbudet och förbudet mot att byta skiften än.

Tehys huvudförtroendeman Kim Berg på Vasa centralsjukhus påminner att det här är första dagen av förbudet och därför kan det vara svårt att se några följder än. Följderna kan komma med fördröjning, säger han.

Enligt Bergs uppgifter har man förberett sig för förbudet på en del avdelningar. Det genom att ta in fler skötare på jobb.

Artikeln baserar sig på intervjuer gjorda av Yle Kokkola och Yle Pohjanmaa.

Diskussion om artikeln