Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Pedofilin hänger inte ihop med celibatet" – katolik kommenterar övergreppen

Från 2018
Jan-Peter Paul.
Bildtext Jan-Peter Paul är katolik sedan födseln.
Bild: Yle

Igår var det Tyska katolska kyrkans tur att presentera en rapport över de tusentals sexuella övergrepp som begåtts av 1600 katolska präster under de senaste fem decennierna.

Katoliken Jan-Peter Paul i Helsingfors är bestört:

- Det är allvarligt. Övergreppen har skett i många länder och man kan inte godkänna det. De borde aldrig ha skett. Övervakningen har brustit och påven Franciskus har intagit en hård attityd i ärendet.

- Men - sexuella övergrepp har skett inom många samfund, sexuella övergrepp sker överallt i samhället. Katolska kyrkan har inte monopol på pedofili.

Det verkar vara vanligt inom katolska kyrkan att man mörkat övergreppen, kollegerna har skyddat förövaren som diskret fått byta församling istället. Vad tänker du om det beteendet?

- Det borde inte få ske. Man får inte skydda kriminella, det är alldeles klart. Man har vidtagit åtgärder inom katolska kyrkan - personer har fått byta post och man får inte längre vistas med unga medlemmar på tumanhand i låsta rum. Skadestånd har betalats ut frikostigt och man har faktiskt försökt lösa detta, både gällande förövarsidan och för offrens del.

Samhället ska också ta ansvar

Jan-Peter Paul vill lyfta fram att en utredning gjord av katolska kyrkan i Finland inte hittat tecken på att övergrepp skulle ha skett här.

Var är Gud när en präst förgriper sig på ett barn?

- Gud är överallt, mitt ibland oss och i oss. En person som begår något sånt här har inte förstått vad han gör. Människan är en sexuell varelse så det sexuella behovet har väl varit starkare än tron i de här fallen.

Hur ser du på celibattvånget?

- Pedofili hänger inte ihop med celibat. Det finns gifta människor i hetero- eller homosexuella förhållanden som begår pedofila brott. Avhållsamhet kan inte rakt kopplas till övergrepp av det här slaget. Den lutherska gemenskapen har också haft fall av pedofili.

Samhället ska förresten också ta ett ansvar för att jobba mot sexuella övergrepp, säger Paul. Liksom familjen ska ta ansvar och skolan likaså.

Romersk-katolsk präst och en pojke i en kyrka.

Och vilket är den katolska kyrkans ansvar?

- Vi har tagit vårt ansvar. Påven har infört nya system med övervakande kommittéer, ett mera noggrant val av präster och förbud mot vistelse i låsta rum, som sagt.

Är du en stolt medlem av den katolska kyrkan eller kan du tvivla ibland?

- Jag har en tro och den har inte med stolthet att göra. Inte kan man vara glad över detta, det är en besvikelse som kan komma att försvaga tron hos många människor.

Katoliken Jan-Peter Paul konstaterar att övergreppen aldrig borde ha fått ske från första början - men de gjorde det och gärningsmännen ska straffas och offren kompenseras. Och så har också skett.

Diskussion om artikeln