Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Peter Madsens livstids straff för mordet på journalisten Kim Wall står fast

Från 2018
Peter Madsen
Bildtext Peter Madsen dömdes till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall
Bild: EPA/BAX LINDHARDT

En domstol i Danmark har upprätthållit tingsrättens beslut i maj att döma Peter Madsen till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall.

Madsen överklagade inte själva skuldfrågan som innefattar mord, sexualbrott och brott mot griftefriden. Han krävde i stället att straffet skulle lindras och vara tidsbestämd.

Det fanns tre alternativa domar han kunde dömas till; ett tidsbestämt straff, att hovrätten fastställer livstidsstraffet eller att han döms till förvaring på obestämd tid på en specialanstalt.

Enligt åklagaren Kristian Kirk var mordet planerat och han yrkade på att Madsen skulle dömas till livstids fängelse och i andra hand förvaring på obestämd tid på en specialanstalt.

– Hur mycket ska det till om det här bestialiska mordet inte leder till livstid. Hur mycket ska det till för att någon ska få en livstidsdom, undrade Kirk.

Östra landsretten, Danmarks motsvarighet till hovrätten, valde alltså att fastslå tingsrättens dom, och Madsen döms därför till livstids fängelse.

Fångar som döms till livstids fängelse i Danmark kan efter 12 år ansöka om att bli villkorligt frigivna, men de sitter vanligtvis minst 16 år i fängelse.

Kim Wall och Peter Madsen står i ubåten UC3 Nautilus i Köpenhamns hamn.
Bildtext Kim Wall mördades i denna ubåt som Peter Madsen hade byggt
Bild: Anders Valdsted / EPA

Madsen och hans advokat överraskade

Madsens advokat Betina Hald Engmark argumenterade i sitt anförande för ett mildare straff.

- Jag och min klient är helt överens om att vi kan argumentera för en förmildring av byrettens (tingsrättens) livstidsdom, sade försvarsadvokaten.

Betina Hald Engmark var förvånad över hovrättens dom:

– Vi är överraskade. Nu måste vi läsa domen i lugn och ro innan vi bestämmer för oss för vad vi ska göra.

Peter Madsen gavs också en möjlighet att uttala sig.

Han vände sig då om till Kim Walls föräldrar och pojkvän som satt i salen och sade att han är förfärligt ledsen för det som har inträffat.

Diskussion om artikeln