Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nu inleds bokmässan i Göteborg och finlandssvenska författare flockas: "Det är den största svenskspråkiga litterära arena som finns"

Från 2018
Uppdaterad 27.09.2018 10:43.
bokmässan i göteborg
Bildtext Över 11 000 kvadratmeter mässgolv i Göteborg.

Över 60 finlandssvenska författare och forskare deltar i årets bokmässa i Göteborg. Vi undersöker vad som lockar folk dit, och hur stämningen är efter förra årets debattomsusade mässveckoslut.

I dag öppnas dörrarna till Bok & Bibliotek - mässan med 11 364 kvadratkilometer monteryta - på Svenska mässan i Göteborg. Här ska tusentals besökare och utställare myllra under de närmaste dagarna, och bland dem hittas över 60 finlandssvenska författare och forskare.

Frågan måste ställas: varför flockas så många finlandssvenska litteraturaktörer just hit?

Enligt Agneta Rahikainen, marknadsföringschef på Svenska litteratursällskapet som koordinerar det finlandssvenska programmet på mässan, finns det ett tydligt svar.

– Det är otroligt utmanade för finlandssvensk litteratur att nå fram genom kulturbruset i Sverige, vi kan inte ta för givet att böcker recenseras och sprids. Därför måste vi se till att synas på bokmässan, eftersom det är den största svenskspråkiga litterära arena som finns, säger Rahikainen.

Agneta Rahikainen
Bildtext Agneta Rahikainen.
Bild: Cata Portin

Det handlar alltså inte i första hand om ekonomi, Rahikainen säger att man sällan säljer så mycket böcker på mässan att kostnaderna täcks. Det handlar istället om att skapa synlighet och mötesplatser för finlandssvensk litteratur, vilket möjliggörs tack vare fondmedel.

– Dessutom är det en möjlighet för författare att träffa andra författare, och även läsare. Mässan är inte i första hand en stor bokhandel, utan en mötesplats, säger Rahikainen.

Hård konkurrens

Bruset är inte helt lättgenomträngligt i Göteborg heller, sammanlagt arrangeras 4172 programpunkter inne på mässområdet under de närmaste dagarna.

En del av programmen försiggår i separata seminarierum (och kräver extra biljetter), medan andra pågår på scener och i montrar på mässgolvet.

Konkurrensen om att få medverka på de allmänna scenerna och seminarierna är stor, så att Agneta Rahikainen ser det som ett kvalitetstecken att den finlandssvenska litteraturen är välrepresenterad där.

– Vi har fått in hela 60 program, och det visar på att vår litteratur är högtstående. Vi försöker ofta para ihop finlandssvenska författare med kända svenska namn, för att nå nya läsare, säger Rahikainen.

Som ett exempel på det nämner hon att Merete Mazzarella kommer att ha ett samtal med den svenska författaren Aris Fioretos, eftersom båda skrivit om okonventionella kvinnor.

Merete Mazzarella
Bildtext Merete Mazzarella.
Bild: Marica Rosengard

Inga Nya Tider i år

Ett av årets bokmässoteman är Respekt - ett tema som vill markera målsättningen att gå vidare från fjolåret.

Då låg bokmässan i Göteborg i hetluften genom beslutet att låta den högerextremt anknutna tidskriften Nya Tider ställa ut. Över 150 författare avstod mässan i protest mot mässans agerande, och istället ordnades ett flertal alternativa litteraturevenemang runtom i staden samma helg.

Affischer mot nynazistisk demonstation i Göteborg.

Det här ledde till hetsiga kulturdebatter om huruvida strejk eller mässnärvaro var det bästa sättet att markera mot fascism, och läget blev inte mindre spänt av att den öppet nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) beslöt sig för att marschera genom Göteborg under mässlördagen.

Den marschen blev inte lång, tack vare enorm uppslutning av antifascistiska motdemonstranter, men satte minst sagt sin prägel på staden under veckoslut.

Motdemonstranter marscherar för kärlek i Göteborg.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Bokmässan gjorde sitt sämsta publikresultat på åratal (nästan 20 000 personer färre än året innan), vilket ledde till att vd:n Maria Källsson avgick. Redan i november gick mässan ut med meddelandet om att Nya Tider inte tillåts medverka i år.

I år har Agneta Rahikainen inte märkt av någon tvekan bland de medverkande.

– Det har inte hörts ett pip, jag skulle säga att det visar på mässans styrka. De var tvungna att tänka om, men nu upplever jag att de gått in för att skapa en trygg mässa, säger Rahikainen.

Återvänder efter protest

En som avstod mässan i fjol, men nu är på väg tillbaka är poeten och prästen Katarina Gäddnäs, som i snart tjugo år har arbetat med att moderera samtal på mässan.

Katarina Gäddnäs har skrivit en biografi över Valdemar Nyman
Bildtext Katarina Gäddnäs.
Bild: YLE/Marit Lindqvist

– Det var med stor sorg i hjärtat som jag uteblev i fjol, och jag har flera gånger undrat om det var värt det. Men vi lever i extrema tider, och det kräver extrema beslut, och även om det inte är mycket jag kan göra är det viktigt att jag gör det jag kan för att markera motstånd mot fascismen och rasismen, säger Gäddnäs.

Varför tror du att diskussionen inte alls har varit uppe i år?

– Det har ju precis varit val i Sverige, så de politiska diskussionerna har främst kretsat kring det. Dessutom tror jag väldigt många nu är glada över mässans beslut att porta Nya Tider, säger Gäddnäs.

Viktigt vara på bokens sida

Under mässan ses Katarina Gäddnäs som samtalsmoderator på Finlandsarenan - den scen nere på mässgolvet som Svenska litteratursällskapet själv koordinerar. Där äger över 100 programpunkter rum under helgen - utöver de tidigare nämnda som ordnas på andra scener.

Hur skapar man ett högkvalitativt samtal i en så bullrig miljö?

– Författaren ska känna att jag inte är där som inkvisitor, utan är på bokens sida. Det är viktigt att författaren känner sig trygg. Annars går jag mycket på intuition, frågar om det jag är nyfiken på. Jag försöker ställa öppna frågor och inte låta min egen agenda styra, det är viktigt att det är ett samtal och inte en intervju, men det är inte meningen att intervjuaren ska ta all plats själv, säger Gäddnäs.

Bokmässan i Göteborg 2011
Bildtext Inte den lugnaste samtalsmiljön.
Bild: ADAM_LUNDQUIST

Hon gör noggranna manuskript på förhand, men frångår dem ofta när samtalet börjar.

– Visst får både intervjuaren och författaren black out ibland, ofta är man ju också trött efter resor eller sena kvällar, men då är det bara att lugnt försöka styra tillbaka samtalet. Det är ju inte teater, säger Gäddnäs.

Mer politisk profil

Vad är det då som gör bokmässan i Göteborg så annorlunda än den i Helsingfors, utöver storleken? Enligt Agneta Rahikainen är profilen och arbetssättet som skiljer.

– I Helsingfors utgår de flesta samtal från böckerna som ska marknadsföras, men i Göteborg är samtalen mer politiska och samhällsrelaterade. Dessutom märks det att bokmässan i Göteborg har en lång tradition bakom sig och en enorm sakkunskap, säger Rahikainen.

Kirjailija Masha Gessen (US)
Bildtext Masha Gessen gästar årets mässa.
Bild: Yle / Raili Tuikka

Inom årets Respekt-tema gästas Bok & Bibliotek i år bland annat av den rysk-amerikanska journalisten Masha Gessen (som för några år sedan gästade Helsinki Lit), som skrivit många böcker om populism, och årets ALMA-pristagare Jacqueline Woodson, vars diktroman Brun flicka drömmer nyligen översatts till svenska.

Ett annat stort tema i år är Bild, och där är också finlandssvenskan framme bl.a. genom att illustratören Linda Bondestam deltar i ett samtal under rubriken “Nordiska bildvärldar”, med stora namn som Áslaug Jónsdóttir, Alex Howes och Johan Egerkrans.

Linda Bondestam i Närbild.
Bildtext Linda Bondestam.

Det finlandssvenska programmet har i år valt att betona barn- och ungdomslitteratur lite extra, men programmet rymmer också många samtal som tangerar media och journalistik, vilket är mässans tredje tema.

Dessutom kommer det att diskuteras fantasy, prestationshets, manlighet, humor, feminism, finlandssvensk modernism och mycket mer.

– Poesin är ett av våra trumfkort, även om den alltid hörs och syns så mycket. Finlandssvenska poeter står oerhört högt i kurs i Sverige, säger Agneta Rahikainen.

På lördagen ordnas ett seminarium med rubriken “Finland - den svenska poesins Eldorado?”, och där deltar Fredrik Hertzberg, Anna Möller-Sibelius, Per Stam och Matilda Södergran, med Johan Ellerström som moderator.

Tips för nya deltagare

Är det då något särskilt man behöver känna till, om man som förstagångsdeltagare ska ta sig till mässan i år? Agneta Rahikainen och Katarina Gäddnäs har några tips var.

– Bekanta dig med programmet på förhand, annars tappar du fokus av allt som erbjuds. Bokmässan har en bra hemsida och app där man kan göra sitt eget schema. Dessutom ska man ha bekväma skor och minnas dricka vatten, säger Rahikainen.

Manifestation för human flyktingpolitik i Göteborg
Bildtext På Göteborgs bokmässa satsar man på samhällsdebatt.
Bild: Cecilia Floris/Yle

– Som besökare gäller det att förstå att man inte kommer kunna ta in allt. Gå på så många seminarier som möjligt och undvik att vara på mässgolvet flera timmar i sträck. Som ny författare gäller det att ha mod och komma ihåg att det finns läsare för alla böcker - det betyder något att vara där även om ens program pågår i ett hörn med tre åhörare, säger Gäddnäs.

Utöver Bok & Bibliotek ordnas även i år ett antal fristående litteraturprogram i Göteborg under veckoslutet.

På Världskulturmuseet alldeles invid mässcentret ordnas Scener & Samtal, ett program fullspäckat med intressanta författarsamtal med tydlig samhällsanknytning i en betydligt lugnare miljö.

Flera författare framträder under helgen på flera av de här mässorna.

Artikeln har uppdaterats eftersom Radikal Bokmässa, som tidigare nämndes i artikeln, inte ordnas inkommande helg, utan ägde rum redan för ett par veckor sedan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln