Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

SFP kritiseras för att inte styra upp fusionsdebatten i Vasa och Korsholm – Henriksson: det är en fråga som lokalpolitikerna måste avgöra

Från 2018
Uppdaterad 27.09.2018 09:04.
Kollage av replotbron och vasa frihetsstaty. En skylt med texten Vasafusion.
Bild: Yle

I Vasa och Korsholm går diskussionen om en framtida fusion het. Partiledningen inom SFP vill inte ta ställning i frågan. - Jag har fullt förtroende för de lokala beslutsfattarna, säger ordförande Anna-Maja Henriksson.

En fusion mellan Vasa och Korsholm är en het fråga i Österbotten just nu. Känslorna går heta och en av kärnfrågorna i debatten är vad ett fusionerat Vasa och Korsholm skulle betyda för svenskans ställning.

Allt fler kräver nu att Svenska folkpartiet klart och tydligt ska ta ställning för om Korsholm och Vasa borde slås ihop eller inte. Bland annat Stig Nygård går hårt åt Svenska folkpartiet i sin ledare i onsdagens Vasablad och anklagar partiledningen för att lämna Österbotten vind för våg.

- Fusionsfrågan är så infekterad att ingen ansvarig SFP-politiker på nationell nivå verkar vilja bränna fingrarna i frågan, skriver Nygård.

Upp till de lokala beslutsfattarna

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson vill inte ta ställning i frågan utan säger att beslutet är upp till lokalpolitikerna i Vasa och Korsholm.

- De förtroendevalda i Vasa och Korsholm har ett mandat av sina invånare. Det har inte jag. Det är de förtroendevalda i en kommun som ska ta ställning till frågor som rör den egna kommunen.

Anna-Maja Henriksson
Bildtext Partiordförande Anna-Maja Henriksson
Bild: Nathalie Lindvall

- Ur en demokratisynvinkel är det besvärligt att jag som partiordförande ska säga hur man ska göra. Jag är övertygad om att de förtroendevalda i respektive kommun själva kan bilda sig en uppfattning om vad som är bäst. Det är inte mitt uppdrag.

Invånarna måste få säga sitt

Henriksson vill inte ta ställning till själva sakfrågan men säger att det är viktigt att invånarna får säga sitt.

- Om det någonsin är på sin plats med en folkomröstning i en kommun så är det i en fråga där man funderar på om en kommun ska fusioneras eller inte.

Vissa lyfter från vårens riksdagsval som en orsak till att SFP inte vill ta ställning i den här inflammerade debatten, hur svarar du på det?

- Frågan om en fusion har inte med rikspolitik att göra. Frågan avgörs inte i Finlands riksdag utan i fullmäktigesalen i Korsholm och i Vasa. Det är inte en rikspolitisk fråga även om det kanske finns de som har intresse av att försöka göra den till en sådan, säger Henriksson.

Ett ställningstagande av partiledningen riskerar splittra partiet

Kommunforskaren Siv Sandberg säger att frågan om hur mycket man ska styra lokala frågor som kommunsammanslagningar är extra svår för SFP.

Hon påpekar att partiet tidigare har tagit stryk i val i Västnyland där många upplevde att man blandade sig för mycket i kommunsammanslagningar.

- Om partiledningen tog ställning och det ledde till en stor splittring inom partiet kan det självklart ha negativa följder för partiet i riksdagsvalet.

Siv Sandberg
Bildtext Kommunforskare Siv Sanberg.
Bild: Yle/ ÅRTV

- Det finns ett intresse av att hålla partiet enat och att så många som möjligt ska sluta upp bakom partiet inför valet. Har man en stark linje i en fråga som tydligt delar väljarna och kommunalpolitikerna finns det en risk att det går som det gjort på vissa håll att folk sluter sig till obundna grupper, säger Sandberg.

Artikeln baserar sig på en intervju i Aktuellt 17 på onsdag där Johannes Tabermann intervjuade partiordförande Anna-Maja Henriksson (SFP) och kommunforskare Siv Sandberg.

Diskussion om artikeln