Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Högt belönad överste i Rysslands militära underrättelsetjänst är en av de misstänkta i attacken i Salisbury

Från 2018
Uppdaterad 27.09.2018 10:11.
Brittisk polis gav ut fotografier av två ryska medborgare som har efterlysts internationellt, misstänkta för mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter Julia
Bildtext De misstänkta "Ruslan Boshirov" och "Alexander Petrov." Mannen till vänster uppges i verkligheten vara överste Anatolij Tjepiga i Rysslands militära underrättelsetjänst GRU
Bild: EPA-EFE/LONDON METROPOLITAN POLICE /

En av de två ryska män som misstänks för nervgiftattacken i Salisbury är en dekorerad rysk överste, uppger undersökande journalister i Storbritannien.

Den misstänkte som har uppträtt under namnet Ruslan Boshirov, är i verkligheten överste Anatolij Tjepiga, som beskrivs som en belönad veteran inom ett specialförband (Spetznaz) i Rysslands militära underrättelsetjänst GRU.

De undersökande journalistbyråerna Bellingcat och The Insider, uppger att Tjepiga har belönats med många militära utmärkelser under sin karriär i GRU.

Bellingcat säger att flera olika källor har bekräftat Tjepigas identitet och att president Vladimir Putin måste ha känt till hans bakgrund eftersom han personligen har belönat Tjepiga med den högsta ryska hedersutmärkelsen, Ryska Federationens hjälte.

Tjepiga lär ha fått minst tjugo utmärkelser under sin militärkarriär, men det är oklart vad han har belönats för.

spioner, skripal
Bildtext De två misstänkta ryska männen fotograferade av övervakningskameror i Salisbury i mars
Bild: AFP / Lehtikuva

Identifierades på fotografier

Bellingcat säger sig ha slagit fast Tjepigas identitet genom att ha jämfört fotografier av honom med bilder av män som studerade i militärakademier i ryska Fjärran östern.

Därefter spårades han till två adresser i Chabarovsk och i Moskva. Bellingcat säger sig också fått tag på hemliga passuppgifter som kopplar Boshirov till Tjepiga.

Tjepiga föddes den 5 maj år 1979 i byn Nikolaevka i regionen Amur i ryska Fjärran östern och han anslöt sig till armén som 18-åring, enligt de undersökande journalisterna.

Brittiska brottsutredare bekräftar för tidningen the Guardian att Boshirov egentligen är Tjepiga.

Om uppgifterna stämmer så skulle de stå i strid med president Vladimir Putins försäkran om att de två misstänkta männen, "Ruslan Boshirov" och "Alexander Petrov" är civila och inte har något att göra med den ryska underrättelsetjänsten eller Kreml.

Enligt Bellingcat är "Petrov" gift och har ett barn, men det är de enda uppgifterna om Petrov som de undersökande journalisterna har gett ut.

Brittiska militärtekniker lödsgör parkbänken där Sergej Skripal och hans dotter hittades efter att de blivit utsatta för nervgift.
Bildtext Sergei och Julia Skripal hittade förgiftade och medvetslösa på en parkbänk i Salisbury i mars
Bild: EPA-EFE

Misstänkta för mord och konspiration

Britterna har tidigare sagt att de utgår från att de pass som de misstänkta reste med var falska.

Männen har utpekats som misstänkta i mordförsöket på ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter Julia, som hittades förgiftade och medvetslösa på en parkbänk i Salisbury i mars.

Boshirov och Petrov fastnade på övervakningskameror och de intervjuades nyligen i rysk tv, där de medgav att de besökte Salisbury i mars, men enbart som turister.

Männen misstänks också för dråp eller mord, eftersom en brittisk kvinna avled efter att ha kommit i kontakt med nervgiftet Novitjok, som Boshirov och Petrov tros ha haft i en parfymflaska som de slängde bort.

Nervgiftattacken i Salisbury har lett till den värsta diplomatiska krisen mellan Storbritannien och Ryssland sedan kalla kriget.

Britterna och deras allierade i väst har utvisat över 100 ryska diplomater och USA planerar att utlysa nya sanktioner mot Ryssland eftersom det misstänks ha använt ett nervgift i mordförsöket på Skripal.

Diskussion om artikeln