Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter ytterligare en bra match vill tränaren att Kotkaniemi ska stanna i Montreal – Jokiharju fick en NHL-biljett, Tolvanen skickas till farmen

Från 2018
Jesperi Kotkaniemi fintar bort Torontobacken Morgan Rielly.
Bildtext Jesperi Kotkaniemi fintar bort Torontobacken Morgan Rielly.
Bild: Vincent Ethier/Icon Sportswire/All Over Press

I nattens träningsmatcher lyckades Kristian Vesalainen, Kasperi Kapanen och Roope Hintz med målskyttet. Montreals Jesperi Kotkaniemi noterades för en assist och är nu nära en NHL-plats. Henri Jokiharju inleder säsongen som en av Chicagos sex spelande backar, medan Nashvilles Eeli Tolvanen som har stått för en svag försäsong fick ett surt besked efter onsdagsträningarna.

Rivalerna Toronto Maple Leafs och Montreal Canadiens, som möts i NHL-premiären onsdagen den 3 oktober, drabbade samman i en träningsmatch.

Torontos Kasperi Kapanen stod för segermålet tidigt i den tredje perioden då han tillsammans med Pär Lindholm skapade ett två mot ett-läge i boxplay. Lindholm serverade Kapanen som tryckte upp pucken i nättaket.

Jesperi Kotkaniemi i Montreal gjorde igen en bra match och spelade fram till ett mål.

– Det är svårt att säga om jag tar en plats men jag har gett allt varje kväll, sade Kotkaniemi på klubbens Twitterkonto.

Montreals chefstränare Claude Julien sade att han vill ha Kotkaniemi i laget då ligan startar men att klubbledningen förstås ännu ska säga sitt.

– Det är rätt svårt att se honom utanför laget, konstaterade Julien efter matchen.

Mitch Marner i Toronto noterades för 1 + 3 = 4 poäng i matchen som Toronto vann med 5–3.

Vesalainen målskytt

Ett B-betonat Winnipeg Jets mötte Minnesota Wild som ställde upp med så gott som bästa manskap.

I Minnesota spelade både Mikael Granlund och Mikko Koivu. Granlund noterades för två framspelningar, varav en snygg passning som friställde Jason Zucker. Minnesota vann med 4–3.

Kristian Vesalainen fick möjligheten i Winnipegs förstakedja tillsammans med Jack Roslovic och Nikolaj Ehlers. Han tackade för förtroendet och snurrade in en balja med ryggen mot målet. Målet var Vesalainens första under försäsongen.

– Jag tycker att Vesalainen har varit väldigt jämn. Jag har inte märkt att hans nivå skulle sjunka. Han lär sig fortfarande och är inne i en process, sade Winnipegs chefstränare Paul Maurice på klubbens webbplats efter matchen.

– Han har en otrolig bössa. Det är bara lite svårare att fyra av den här i NHL. Han har inte lika mycket tid och det är en del av anpassningen.

Vesalainen själv håller med.

– Det var mycket lättare i Europa. Här är motståndarna större och starkare och pucken måste röra sig snabbare, sade han till Winnipeg Sun.

Winnipeg Suns Ken Wiebe pekar på att Vesalainen kan återvända till Europa om han inte får en NHL-plats och att det kan bidra till att Winnipeg behåller honom.

Hintz och Honka bakom Dallasseger

Julius Honka stod för 1 + 1 = 2 poäng i Dallas Stars 3–1-seger mot Colorado Avalanche. Dallas har under försäsongen vunnit fyra av fem matcher.

Roope Hintz skjuter pucken.
Bildtext Roope Hintz har tagit för sig.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Dallasanfallaren Roope Hintz håller i sin tur på att befästa sin NHL-plats. Mot Colorado spelade han i ett B-betonat Dallas förstakedja tillsammans med Devin Shore och Valeri Nitsuskin. Hintz gjorde i powerplay Dallas första mål på av assist av Honka.

I New York-derbyt mellan Islanders och Rangers bildade Tom Kühnhackl, Valtteri Filppula och Leo Komarov Islanders tredjekedja.

Filppula assisterade till två mål men förlorade sina samtliga åtta tekningar i matchen. Anthony Beauvillier blev Islandershjälte i förlängningen med sitt 4–3-mål.

Jokiharju i topp-6

Den svenska backen Adam Boqvist som draftades av Chicago Blackhawks i somras gjorde ett bra träningsläger men förpassades föga överraskande tillbaka till juniorligan OHL.

Beskedet innebär att Chicago bara har sju backar kvar: Brandon Davidson, Erik Gustafsson, Henri Jokiharju, Duncan Keith, Brandon Manning, Jan Rutta och Brent Seabrook.

Henri Jokiharju på isen.
Bildtext Henri Jokiharju ska NHL-debutera.
Bild: Steven Kingsman/Icon Sportswire/All Over Press

19-årige Jokiharju kommer med andra ord att finnas med då NHL-säsongen kör igång och han kommer dessutom att vara en av sex spelande backar.

– Om Jokiharju stannar i laget kommer han att spela varje kväll. Jag vill inte att han sitter på läktaren så han kommer inte att få rollen som sjunde back, sade Chicagos chefstränare Joel Quenneville till NHL-journalisten Mark Lazerus.

Lazerus tror att Jokiharju går rakt in i det första backparet tillsammans med Duncan Keith som har valts till ligans bästa back två gånger (2010 och 2014).

Jokiharju har spenderat de tre senaste säsongerna i WHL-laget Portland Winterhawks.

Tolvanen till AHL

Eeli Tolvanen i Nashville Predators fick i sin tur efter träningarna på onsdagen veta att han inleder säsongen i AHL.

– Det är sådant som man aldrig vill höra. Nu åker jag ändå dit. Hoppas att jag får mycket speltid och att jag på det sättet blir aktuell för NHL-spel snart igen, sade Tolvanen till Yle Urheilu i Nashville.

– Det är klart att det grämer mig. Så här långt hade allt gått smidigt men nu tvingas jag till en nystart.

– Trots att ett par träningsmatcher gick dåligt så kände jag att jag var beredd. Uteblivna poäng är säkert en bidragande orsak till att säsongen börjar i AHL, sade Tolvanen.

Eeli Tolvanen i en träningsmatch.
Bildtext Eeli Tolvanen i en träningsmatch.
Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire/All Over Press

Tolvanen fick inga utförliga förklaringar av klubbledningen.

– De sade att laget är fullt och i en utvecklingsfas. Jag var förhoppningsfull och hade hela sommaren tränat med sikte på en NHL-plats.

Resultat:

Minnesota – Winnipeg 4–3
WPG: Sami Niku 0+0=0, -2, 17:49
WPG: Kristian Vesalainen 1+0=1, +1, 18;01
MIN: Mikael Granlund 0+2=2, +1, 15:49
MIN: Mikko Koivu 0+0=0, +/- 0, 18:35

Montreal – Toronto 3–5
MTL: Jesperi Kotkaniemi 0+1=1, +1, 13:52
MTL: Artturi Lehkonen 0+1=1, -2, 16:50
TOR: Kasperi Kapanen 1+0=1, +1, 13:31

Pittsburgh – Buffalo 5–1
PIT: Juuso Riikola 0+0=0, +1, 16:19

NY Rangers – NY Islanders 3–4 (efter förlängning)
NYI: Valtteri Filppula 0+2=2, +1, 14:16
NYI: Leo Komarov 0+0=0, +/- 0, 14:51

Boston – Detroit 2–3 (efter förlängning)
BOS: Urho Vaakanainen 0+0=0, +1, 20:37
DET: Jussi Jokinen 0+0=0, +/- 0, 16:39
DET: Vili Saarijärvi 0+0=0, -1, 16:40

Colorado – Dallas 1–3
DAL: Roope Hintz 1+0=1, +/- 0, 15:38
DAL: Julius Honka 1+1=2, +2, 21:52

Anaheim – Los Angeles 7–4

Diskussion om artikeln