Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

LM: Skillnaderna mellan polisens utryckningstider växer i landet – i vissa kommuner kan man behöva vänta två timmar på en patrull

Från 2018
Uppdaterad 27.09.2018 08:03.
Polisbil med blåljusen på.
Bildtext Skillnaderna mellan polisens uttryckningstider växer i landet visar statistik från polisen.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Enligt statistik från polisen överstiger väntetiden för att polisen ska anlända en halvtimme i 136 kommuner, rapporterar Lännen Media (kräver inloggning).

Statistiken är från januari till augusti i år och visar att skillnaderna mellan kommunerna i landet har blivit allt större jämfört med tidigare år.

I sju kommuner är väntetiden en timme eller längre medan man i Utsjoki får vänta över två timmar innan polisen anländer.

I Österbotten, Västra Nyland och Östra Nyland har utryckningstiderna blivit längre än i fjol.

- När utryckningarna sker på geografiskt vidsträckta områden tar det tid för polisen att köra fram och tillbaka mellan platserna, säger Kari Puolitaival, polischef i Österbotten till Lännen Media.

Undantaget är Jakobstad där det bara tar tio minuter för polisen att dyka upp efter att de fått larm.

Borgå och Karleby tillhör de kommuner där utryckningstiden är som lägst, omkring 14 minuter.

Mer pengar finns i budgetförslaget

I Helsingfors har läget förbättrats då det tar omkring 15 minuter för polisen att rycka ut jämfört med i fjol då det tog 16 minuter. Situationen har också förbättrats i Sydvästra Finland.

I Åbo, Salo och Nystad tar det i medeltid över 15 minuter för polisen att rycka ut. I Pargas får man vänta över en halvtimme innan polisen är på plats efter att man larmat och på Kimitoön är väntetiden över 50 minuter.

Under höstens budgetförhandlingar bestämde regeringen att anslå 3,3 miljoner euro för att förbättra polisens servicenivå på utmanande områden samt i glesbefolkade områden. Hittills har man inte bekräftat närmare hur pengarna och tjänsterna inom polisen ska fördelas.

Diskussion om artikeln