Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå å svämmade över under natten – nu har vattennivån sjunkit

Från 2018
Uppdaterad 27.09.2018 08:58.
Översvämmad väg
Bildtext Vägen nära hundparken stängdes av för trafik på grund av översvämningen.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Under onsdagskvällen och natten till torsdagen stormade det i Östnyland. Vattenståndet i Borgå var som mest nästan en meter över det normala och bland annat Svinövägen var under vatten.

Vindstyrkan var som mest 29 meter per sekund i byarna ute på Emsalö i Borgå, och havsvattenståndet steg som mest till cirka 90 centimeter över det normala.

På onsdagskvällen var åtminstone Svinövägen och Strandgatan vid Ånäs under vatten.

Också hundparken och minigolfbanan på den östra åstranden i Borgå centrum svämmades över, och vattennivån steg över kajkanten vid Wilenius båtvarv på västra åstranden.

Dessutom hade Pellingefärjan problem på grund av den hårda vinden. Färjan stod stilla några gånger under onsdagen och trafikerade med avvikande tidtabell.

Högvatten omsluter parkbänk
Bildtext Vattnet nådde upp till Wilenius varv.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Tf gatubyggnadschef Seija Kindstedt vid Borgå stad hade jour under kvällen och natten. Strax efter klockan 7 på torsdagsmorgonen kunde hon berätta att vattenståndet hade sjunkit igen.

– Läget är inte helt normalt ännu, utan vattenståndet är just nu ungefär 31 centimeter över det normala. Men inga vägar är längre under vatten, säger Kindstedt.

Enligt henne började vattennivån stiga redan under dagen. Värst var situationen vid midnatt då vattenståndet låg på 98 centimeter över det normala.

– Den enda sträckan som låg helt under vatten var Svinövägen. Vi fick stänga av en del vägsträckor då vattnet började stiga, till exempel Strandgatan nära minigolfbanan.

Översvämning
Bild: Mikael Crawford/Yle
Högvatten i stadsmiljö
Bild: Mikael Crawford/Yle

Då vattenståndet är högt och gator och vägar svämmar över kan staden inte göra så mycket annat än stänga av vägar för trafik.

– Uddasvägen från Kokonbacken och framåt brukar ofta vara under vatten, men den här gången steg vattnet bara upp på ena filen så vi behövde inte stänga av vägen.

Havsvattenståndet kommer fortsättningsvis att vara högt under onsdagen. Seija Kindstedt säger att vattenståndet kommer att stiga upp mot 50–60 centimeter över den normala nivån mot kvällen.

Bil på översvämmad väg
Bild: Mikael Crawford/Yle

Då ån svämmade över var också många Borgåbor oroliga för Highland cattle-tjurarna som har betat i Ruskis under sommaren. Någon hade till och med ringt räddningsverket för att be dem rädda tjurarna.

Tjurarnas ägare Ratia Ranch i Askola skriver ändå på Facebook att djuren aldrig var i någon fara att drunkna.

De är tåliga djur och hade möjlighet att ta sig upp på torra land om de så hade velat. Ägarna hade också tittat till tjurarna flera gånger under dagens lopp.

På kvällen transporterades tjurarna ändå bort från Ruskis, enligt ägarna för att ge sinnesro åt Borgåborna. Ser du inte Facebookpostningen nedan så hittar du den också här.

Facebook: En bild på en Highland cattle-ko som betar i Ruskis.

Artikeln uppdaterad 27.9.2018 kl. 8:58. Pellingevägen ändrades till Strandgatan.