Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare: Det kan bli en svår algsommar också nästa år

Från 2018
Uppdaterad 27.09.2018 10:48.
Algblomning i Houtskär.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Det kan bli ymniga algblomningar på Finska viken också nästa sommar, bedömer Finlands miljöcentral. Bedömningen bygger på prover som forskningsfartyget Aranda har samlat in.

Forskningsfaryget Aranda har återvänt till hemmahamnen i Helsingfors från sin första resa efter en grundlig reparation. Prover som forskarna på fartyget har samlat in visar att syrefattigt vatten med hög salthalt har strömmat ända in i Finska vikens östra delar. Det kan förebåda en svår algsommar också nästa år.

Forskningsfartyget Aranda fotograferat från fördäck.
Bildtext Forskningsfartyget Aranda har genomfört sin första forskningsresa efter att ha blivit förnyad.
Bild: Finlands Miljöcentral/Ilkka Lastumäki

I somras upplevde Finska viken årtiondets värsta algblomningar, med algflottar som tidvis täckte nästan hela havsområdet.

Enligt miljöcentralen är det inte utsläpp i Finska viken som är den värsta boven bakom årets massförekomst av alger.

- De utsläppen har under de senaste årtiondena minskat mer än någon annanstans i Östersjön, säger specialforskare Seppo Knuuttila.

Hela Östersjön måste bli renare

I stället är det syrefattigt vatten med höga halter fosfor från Östersjöns huvudbassäng som skapar problem då det pressas in i Finska viken.

Det betyder enligt forskarna att vattenföroreningen måste minska i hela Östersjöns tillrinningsområde om man vill minska risken för algblomningar i Finska viken.

- Både resultaten från Arandas forskningsresa och andra rön visar tydligt att det behövs snabba åtgärder för att förbättra Östersjöns miljö, säger Miljöcentralens generaldirektör Lea Kauppi.