Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya anklagelser om sexualbrott haglar över domaren Brett Kavanaugh

Från 2018
Uppdaterad 27.09.2018 15:55.
Programmet är inte längre tillgängligt
Brett Kavanaugh förhörs i den amerikanska senaten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den konservativa domaren Brett Kavanaugh som är på förslag till USA:s Högsta domstol avvisar nya anklagelser om våldtäkt och sexuella övergrepp.

På onsdagen anklagade Julie Swetnick Kavanaugh för att ha varit närvarande på en fest på 1980-talet i Maryland, där hon drogades och våldtogs av flera gymnasielever.

Efter det har ytterligare två allvarliga anklagelser framförts mot honom.

En man ringde till den demokratiska senatorn Sheldon Whitehouse och anklagade Kavanaugh för att ha våldtagit en kvinna på en båt i delstaten Rhode Island år 1985, något som domaren bestämt förnekade.

- Jag har inte varit med båt i Newport. Det här har totalt hittats på, eller så var det i varje fall inte jag, säger Kavanaugh.

En annan kvinna som ännu vill hålla sig anonym och som sällskapade med Kavanaugh, säger att han antastade henne sexuellt år 1998, då han redan arbetade i utredningen av president Bill Clintons affär med Monica Levinsky.

Anklagelserna om sexuella övergrepp som Brett Kavanaugh ska ha begått, väcker starka känslor bland amerikanska kvinnor
Bildtext Anklagelserna om sexuella övergrepp som Brett Kavanaugh ska ha begått, väcker starka känslor bland amerikanska kvinnor
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Det här är löjligt. Det här är totalt som i serien Skymningszonen

― Brett Kavanaugh

Fem kvinnor har trätt fram

Det innebär att sammanlagt fem kvinnor nu sägs ha fallit offer för olika sexualbrott som Kavanaugh ska ha begått och som han alltså blankt förnekar.

Tre av kvinnorna har trätt fram med sina egna namn medan två personer som vill vara anonyma, har vänt sig till senatorer med sina anklagelser.

Alla klagomål utreds nu av republikanska utredare i senatens justitieutskott som i dag skall höra både Kavanaugh och professor Christine Blasey Ford, den första kvinnan som trädde fram med anklagelser.

Republikanerna i senaten planerade att hålla omröstningen om Kavanaugh i försnabbad ordning redan på fredag, men det verkar som om planerna skrinläggs i ljuset av de nya anklagelser som hopar sig över domaren.

- Det här är löjligt. Det här är totalt som i serien Skymningszonen. Och nej, jag har inte gjort något dylikt, försäkrar Kavanaugh, vars trovärdighet nu står på spel.

President Donald Trump försvarade Kavanaugh i en kaotisk presskonferens i New York där han för första gången också antydde att han ännu kan ompröva sin inställning till den konservativa domaren
Bildtext President Donald Trump försvarade Kavanaugh i en kaotisk presskonferens i New York där han för första gången också antydde att han ännu kan ompröva sin inställning till den konservativa domaren
Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Även republikanska kvinnor misstror domaren

Opinionsmätningar tyder på att allt fler amerikaner har vänt sig mot Kavanaugh, som nu är en av de minst populära domare som någonsin har nominerats till Högsta domstolen

En stor majoritet av demokrater och obundna, särskilt kvinnor är emot Kavanaugh, och även republikaner börjar bli allt mer kallsinniga mot honom.

Stödet för Kavanaugh bland alla republikaner har rasat med 11 procent på en vecka och endast 58 procent stöder längre hans nominering till Högsta domstolen.

Stödet bland republikanska kvinnor har rasat ännu mer, eller hela 18 procent sedan förra veckan. Nu stöder endast 49 procent av republikanska kvinnor Kavanaugh.

Även stödet för president Donald Trump som har nominerat och försvarat domaren, har sjunkit med 16 procent på en vecka till 72 procent bland republikanerna.

Trump försvarade Kavanaugh ännu igår då han höll presskonferens i New York, men han antydde samtidigt för första gången att han kan ompröva sitt stöd om det framkommer något nytt i dagens senatsförhör.