Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Så här gör du din egen cider – äkta cider har en naturligt fräsch äppelsmak

Från 2018
Uppdaterad 08.10.2018 10:29.
Två glas cider med röda äppel i bakgrunden.
Bildtext Maximera smakupplevelsen med att dricka ur ett tulpanformat glas.
Bild: Yle / Maria Lång

Glöm den sötsliskiga cidern med konstgjorda smaker gjord på koncentrat. En äkta cider har få ingredienser och är billig att laga.

Med hjälp av cidermakaren Petri Halmetoja lyckas du laga en torr cider på dina egna äpplen.

Det här behöver du för fem liter cider

10 kg äppel
Jäst
Rengöringsmedel
Jäsningskärl och vattenlås
Tomma flaskor
Tålamod

Val av äpplen

Allt börjar med val av äppel. Cider görs sällan på endast en äppelsort. För att uppnå en perfekt och fyllig smak gäller det att balansera mellan äpplen som är syrliga, söta och beska.

Äppel i en korg.
Bildtext Strömsös cider gjordes på vinteräpplena Antonovka, Hibernal och Höststrimling.
Bild: Yle / Maria Lång

Söta äpplen ger en högre alkoholhalt. Beska äpplen är rika på tanniner, precis som en del vindruvor i rödvin.

Även äpplen som inte är goda att äta kan fungera utmärkt som cideräpplen. Vinteräpplen håller länge och mognar ännu efter att du plockat dem.

Från försäkringsbolag till ciderfabrik

Du behöver inte vara kräsen när du plockar äpplen till din cider. Alla äpplen du själv skulle äta går att musta.

Frukt från marken och brunfläckiga fungerar, så länge de inte är smutsiga eller ruttna.

Pressa must

Börja med att krossa äpplen i en skål. Du behöver inte ta bort kärnhuset. En del använder en slags strumpa som samlar resterna i pressen.

En man krossar äppel i en skål.
Bildtext Petri Halmetoja krossar äppel med en gummislägga.
Bild: Yle / Maria Lång

Många har en elektronisk saftpress hemma. Den fungerar, men stockas och måste rensas vilket kan bli jobbigt i fall äppelmängden är stor.

Sedan finns det olika mekaniska äppelpressar. Beroende på saftpress blir ungefär hälften av äpplen must.

Två män pressar must i en äppelpress.
Bildtext Petri Halmetoja använder en mekanisk press i metall.
Bild: Yle

Vill du ta en genväg kan du föra äpplena till ett musteri som pressar saft åt dig för en spottstyver.

Tre glas med äpplemust i.
Bildtext En balanserad cider behöver söta, syrliga och beska äppel.
Bild: Yle / Maria Lång

Musten behöver inte pastöriseras. I värsta fall kan pastöriseringen försämra smaken.

Jäsning

Du kanske minns hur dina föräldrar gjorde plommonvin i stora vita plastämbar i garaget. Ett 30 liters plastämbar med lock och vattenlås kostar kring femton euro och finns i större matbutiker.

Vill du brygga cider med stil kan du jäsa cider i glasflaska. Den är också mera lufttät. Vattenlås och gummikork behöver du också.

Jäsningskärl i glas och bruna ciderflaskor.
Bildtext Ett jäsningskärl med gummikork och vattenlås kostar ungefär 15 euro.
Bild: Yle / Maria Lång

Cidern börjar jäsa av sig själv tack vare vildjästen som finns i skalet. Nybörjare rådges ändå att tillsätta jäst, då är processen mera förutsägbar. Med enbart vildjäst finns risken att ofrivilliga mikrober ta över.

Champagnejäst är ett säkert val. Trots det glamorösa namnet är det inte en dyr investering. En liten påse som räcker till flera tiotals liter kostar några euro.

God hygien är viktigt för en lyckad process. Se till att jäsningskärlet och alla andra tillbehör är rena. Du kan rengöra med diskmedel eller natriumhypoklorit som hittas i butikens städavdelning.

Två skäggiga män ler.
Bildtext Programvärd Jonas Sundström lärde sig att laga cider tillsammans med Petri Halmetoja.
Bild: Yle / Maria Lång

Du behöver inte tillsätta socker då äpplen innehåller naturligt socker. Beroende på äppelsorterna i din must kommer cidern att ha en alkoholhalt på fyra till åtta procent.

Efter att du tillsatt jäst och eventuellt socker i kärlet kommer jäsningen i gång redan efter några timmar.

Jäsningen pågår i allt från två veckor till två månader. Ju högre temperatur i rummet, desto snabbare är jäsningsprocessen.

Du har alltid druckit cider på fel sätt

En del jäser sitt cider i 10 till 15 grader, men alla har inte en sval källare. Det är ingen panik, till och med proffset Petri Halmetoja inledde sin ciderkarriär i badrummet.

Så länge vattenlåset bubblar pågår jäsningsprocessen. Under den här tiden förvandlas sockret till alkohol. Med en hydrometer mäts socker- och alkoholhalten. Den kostar inte många euro.

Buteljering

Efter att jäsningen är färdig är det bra att hälla över cidern till ett nytt lufttätt kärl.

Där får den fortsätta mogna upp till flera månader. Under tiden utvecklas smaken. Cidern blir även klarare.

I fall tålamodet redan trutit går det att tappa cidern direkt på flaska, men låt den ändå stå i någon månad.

Använda läskflaskor i plast fungerar som behållare, men glasflaskor är betydligt stiligare. Återanvända ölflaskor fungerar perfekt. Till dem behöver du förstås kapsyler och en kapsylmaskin.

Tillsätt en tesked socker per flaska för att få mera kolsyra. Se till att flaskorna håller trycket.

Förvara i ett svalt och mörkt rum.

Välj ett festligt tillfälle eller korka flaskan och njut av solnedgången på balkongen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln