Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP säger ja till brådskande ändring av grundlagen - spaningslagarna tar avgörande steg framåt

Från 2018
Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne i riksdagen den 27 september 2017.
Bildtext Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne i riksdagen den 27 september 2017..
Bild: Lehtikuva

Socialdemokraterna stöder en brådskande ändring av grundlagen när det gäller spaningslagarna. Enligt partiordförande Antti Rinne är den socialdemokratiska riksdagsgruppen enig om det här.

Ändringen gäller skyddet för förtroliga meddelanden. Det största oppositionspartiets beslut betyder att spaningslagarna tar ett avgörande steg framåt.

Också De gröna stöder en brådskande ändring av grundlagen. Riksdagsgruppens vice ordförande Olli-Poika Parviainen säger att De gröna inte har ett gruppbeslut i frågan, men att ingen under gruppens möte på torsdagen meddelade att hen skulle rösta mot att grundlagsändringen behandlas i brådskande ordning.

Regeringspartierna stöder att ändringen görs i brådskande ordning. Också Kristdemokraterna och en klar majoritet av svenska riksdagsgruppen är inne på samma linje. Två av tio riksdagsledamöter i svenska riksdagsgruppen röstar eventuellt emot en brådskande ändring.

Vänsterförbundets riksdagsgrupp väntas motsätta sig en behandling i brådskande ordning.

Försnabbad ordning föreslås nästa tisdag

Riksdagen inledde på onsdagen behandlingen av en ändring av grundlagen som har att göra med de omtalade spaningslagarna.

Ändringen gäller en uppluckring av skyddet för förtroliga meddelanden. Spanings- och underrättelselagarna skulle ge myndigheterna, bland dem Skyddspolisen, rätt att inhämta information som allvarligt hotar den nationella säkerheten.

Ledamöter kommer på tisdag nästa vecka (2.10) att föreslå att ändringen görs i brådskande ordning. Detta för att påskynda ikraftträdandet av ändringen.

Omröstningen i riksdagen äger preliminärt rum på onsdag. För att den brådskande behandlingsordningen ska kunna godkännas krävs först fem sjättedelars majoritet av rösterna i salen, varefter ärendet kan antas med två tredjedelars majoritet.

Diskussion om artikeln