Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo kan erbjuda gratis p-piller åt unga nästa år – "ganska liten kostnad med tanke på nyttan"

Från 2018
I förgrunden minipiller, i bakgrunden p-piller
Bildtext P-piller kan bli gratis för unga i Åbo år 2019.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

I Åbo kan unga under 25 år få gratis preventivmedel från och med 2019. Förslaget om att staden ska satsa pengar på det här nästa år fick grönt ljus i social- och hälsovårdsnämnden tidigare i september.

Enligt de studenter som Yle Åboland träffar i akademikvarteren vid Arken är det en god idé att dela ut gratis preventivmedel åt unga.

– Varför inte, jag ser inga nackdelar med det. Det är en ganska liten kostnad med tanke på hur stor nytta det ger. Jag hoppas att vi på alla sätt kan minska på oönskade graviditeter och också andelen könssjukdomar, säger Marina Stenbäck.

"Bra med tanke på den ekonomiska situationen för studerande"

Även Janina Pollari och Johannes Öst ser fördelar med avgiftsfria preventivmedel.

– Det är dyrt, och det är ju bra om det skulle gälla unga upp till 25 år med tanke på studerande och deras ekonomiska situation, säger Janina Pollari.

Johannes Öst och Janina Pollari står på Arkens innergård.
Bildtext Johannes Öst och Janina Pollari ser fördelar med gratis preventivmedel åt unga.
Bild: Yle/Nora Engström

– Jag tror att Sverige redan har infört det här, så jag tycker att vi absolut ska ta efter. Det är dyrt, och i vår ekonomiska situation som studerande så, absolut, säger Johannes Öst.

Hur stor ekonomisk fråga är det för studerande?

– Det är 30 euro på tre månader för mig, men det betalar man ändå år efter år. Summorna varierar också beroende på vilken typ av preventivmedel som passar en själv, och då kan det bli dyrare, fortsätter Pollari.

Gratis preventivmedel minskar på aborter och ger inbesparingar

Frågan om kommunerna borde erbjuda preventivmedel gratis åt ungdomar under 25 år har diskuterats i Finland under en längre tid.

Preventivmedel.
Bild: Yle/Antti Kolppo

De kommuner som har infört det här har sett fördelarna med det.

Exempelvis har Raumo stad räknat med att ha sparat pengar då antalet aborter har minskat märkbart efter att kommunen började dela ut gratis preventivmedel åt unga.

Åbo stad överväger att satsa 400 000 euro i nästa års budget för att erbjuda preventivmedel åt unga samt till kunder inom missbrukarvården.

Enligt förslaget ska unga som börjar använda preventivmedel för första gången få gratis p-piller eller en p-ring i ett års tid.

Två händer formar ett hjärta.
Bild: Stokpic/Creative Commons

Man kan också få en spiral eller en p-stav gratis. En spiral eller p-stav ska också alltid erbjudas efter en abort.

Meningen med satsningen är att förhindra oönskade graviditeter och minska på aborter. Det slutliga beslutet om det här fattas under budgetförhandlingarna senare i år.

Ingen diskussion i Kimitoön – inga beslut i Pargas

I Pargas stad har frågan om avgiftsfria preventivmedel för unga mellan 20 och 25 år diskuterats, berättar vårdchef Miia Lindström.

Enligt Lindström har frågan diskuterats i god anda, men inga beslut har fattats. I nuläget erbjuds kvinnor som är under 20 år och som börjar använda preventivmedel gratis p-piller eller p-ring i sex månader.

Kondom och p-piller.
Bild: Mostphotos

I Kimitoöns kommun har frågan inte diskuterats, berättar omsorgschef Maria Wallin. Kimitoön erbjuder unga gratis preventivmedel, i praktiken p-piller eller minipiller, i högst nio månader.

"Preventivmedel kan vara för dyra för en tonåring"

Flera organisationer såsom organisationen Väestöliitto och Institutet för hälsa och välfärd, THL, har rekommenderat att kommunerna ska införa avgiftsfria preventivmedel åt unga.

Det finns tecken på att gratis preventivmedel minskar på antalet aborter

― Anna Heino, specialplanerare på THL

Specialplanerare Anna Heino är expert på reproduktiv hälsa vid THL. Hon ser flera fördelar med att erbjuda gratis preventivmedel åt unga.

– Det finns tecken på att gratis preventivmedel minskar på antalet aborter. Dessutom väcks samhällsdiskussionen om preventivmedel. Vi visar för unga att det är viktigt att använda preventivmedel och att de utgör en del av hälsovården, säger Heino.

närbild på färggranna p-pillerplattor
Bild: Areeya Yodplob / Alamy

Enligt Heino är det värt att komma ihåg att p-piller eller kondomer kan vara en dyr investering för tonåringar och unga.

Alla vågar inte heller fråga om saken av sina föräldrar, eller lever i en familj som inte har råd att satsa på preventivmedel.

THL hoppas på att flera kommuner satsar på gratis preventivmedel

Antalet aborter bland unga har minskat rätt mycket under de senaste åren, säger Heino.

Men trots att ungas sexualkunskaper verkar vara på en högre nivå i dag jämfört med tidigare generationer, så är det fortsättningsvis viktigt att informera.

En man håller handen på en kvinnas knä.
Bild: Mostphotos/Sergey Nivens

Ungdomarna kan exempelvis ha fel uppfattning om hur ofta man ska ta p-piller eller i vilket ögonblick kondomen ska träs på, konstaterar Heino.

Ibland ser man kanske inte det här som en viktig fråga, utan endast som en kostnad för kommunen.

― Anna Heino, specialplanerare på THL

Trots att diskussionen om gratis preventivmedel för unga har diskuterats en längre tid, så har kommunerna reagerat långsamt i frågan.

Heino hoppas att allt fler kommuner satsar på gratis preventivmedel för unga upp till 25 år.

– Ibland ser man kanske inte det här som en viktig fråga, utan endast som en kostnad för kommunen. Men det kan vara frågan om stora summor för den enskilda individen. Det förstår man kanske inte i alla kommuner.

Diskussion om artikeln