Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oenighet i riksdagens social- och hälsovårdsutskott om Vasa centralsjukhus jour

Från 2018
Uppdaterad 27.09.2018 16:58.
Riksdagshuset
Bild: Ingemo Lindroos

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott behandlade på torsdagen frågan om Vasa centralsjukhus jourverksamhet. Det är i skrivande stund oklart var parterna står.

På bordet finns ett förslag om att låta Vasa ha omfattande jour, men oenigheten i utskottet rapporteras vara stor.

Svenska folkpartiets Veronica Rehn-Kivi säger att hon fick stöd för sitt förslag att lägga till Vasa på listan på sjukhus som får ha omfattande jour i framtiden.

- Vi grälar inte, men jag vet inte var regeringen står i den här frågan. En timme av mötestiden gick till bara det här i dag. Här har oppositionen anklagats för att bromsa. I dag var det nog på grund av regeringen som det tog en timme av mötet.

Långkörare som varit viktig för Centern

Frågan är en långkörare. Medborgarinitiativet för omfattande jour på Vasa centralsjukhus samlade 67 000 underskrifter.

Dåvarande familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) satte i tiderna sin prestige på spel då det beslutades att Finland ska ha 12 sjukhus med omfattande jour - och att Vasa inte ska ska vara ett av dem.

Många regeringspolitiker var redan av den åsikten att frågan i praktiken var avgjord, att det inte blir grönt ljus för Vasa. Men nu tror åtminstone oppositionspolitiker i social- och hälsovårdsutskottet att det kan finnas hopp för Vasa.

Förtegna politiker vid Centerns dörr

Det största regeringspartiet Centerns ledamöter var mycket förtegna om sjukhusfrågan efter riksdagsgruppens möte på torsdagen.

Pekka Puska och familje- och omsorgsminister Annika Saarikko ville inte på något sätt kommentera.

- Jag har inget nytt att säga om den här saken. Vi får vänta på vad utskottet säger, sade riksdagsgruppens ordförande Antti Kaikkonen.

Totalt oklart när utskottet får något gjort

Social- och hälsovårdsutskottet fortsätter sitt möte på torsdag kväll. Utskottet sitter i praktiken varje dag från morgon till kväll.

När och om något beslut är att vänta är i högsta grad oklart.

Det gäller såväl medborgarinitiativet, sjukhusfrågan som vård- och förvaltningsreformen som helhet.

Tillägg klockan 16:58: Centerns kommentarer.

Diskussion om artikeln