Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Svartå bryggeri kastar in handduken: "Har inte det engagemang som behövs"

Från 2018
Uppdaterad 28.09.2018 14:07.
Svartåöl.
Bildtext Verskamheten startade för drygt tre år sedan.
Bild: Yle/Tove Virta

Bryggeriet meddelar att de tagit en paus i verksamheten under hela år 2018 då de funderat på framtiden. Nu hoppas de hitta ett nytt hem för sin utrustning.

Daniel Kawecki, Anders Bäckman och Cecil Lindholm startade bryggeriet Svartå bryggeri - Mustion Panimo år 2015. Ett gammalt lokstall i Svartå omvandlades därmed till Finlands 51:a mikrobryggeri. Nu har de beslutat av att avsluta verksamheten.

- Att driva ett litet småskaligt bryggeri kräver väldigt mycket engagemang, kunskap och arbete. Bland oss som är involverade i projektet finns ingen som har den praktiska möjligheten att driva bryggeriet längre, säger Kawecki.

Mikrobryggande är fortsättningsvis trendigt

De letar nu efter en hugad person som drömmer om att starta ett bryggeri och som kunde köpa utrustningen. Daniel Kawecki säger att mikrobryggeritrenden fortfarande är håller i sig.

- Jag tror att trenden fortfarande lever bra. Att brygga öl är något genuint som lockar många. Men alla bryggerier klarar sig inte förbi uppstart-skedet. För oss var startsträckan längre än vi räknade med, säger Kawecki.

Kawecki passar också på att ge ett råd till den som vill starta ett eget bryggeri.

- När man grundar ett bryggeri kommer det en livsstil med på köpet, så det gäller att ha en plan för det. Och att familjen också skall vara med på noterna.

Artikeln uppdaterades 28.09.2018 med citat av Daniel Kawecki. Dessutom lades Cecil Lindholm till som en av grundarna av bryggeriet.

Diskussion om artikeln