De spelar osynliga hjältar i storslaget drama om militärkuppens Chile
De blodiga händelserna Chile år 1973, då generalen Augusto Pinochet genomförde en militärkupp och utnämnde sig själv till diktator, ligger till grund för dramasatsningen Invisible heroes, som sänds våren 2019. Serien är ett samarbete mellan Yle och chilenska producenter. Huvudrollerna spelas av finlandssvenska Sophia och Pelle Heikkilä, som är gifta med varandra både i verkligheten och i TV-dramat.
De har precis återvänt till hemlandet efter mycket intensiva inspelningar på andra sidan jordklotet.
– Det var den största utmaningen i mitt arbetsliv hittills, säger Pelle Heikkilä, som tillsammans med Sophia och deras tre barn tillbringat de senaste fyra månaderna i Santiago de Chile.
Baserad på verkliga händelser
Pelle Heikkilä gestaltar den finländska diplomaten Tapani Brotherus, en av de osynliga hjältar som åsyftas i seriens titel. Efter statskuppen riskerade tiotusentals människor att bli dödade eller torterade, folk flydde från sina hem och många sökte hjälp vid utländska ambassader. Flyktingar hoppade över murarna också till diplomatparet Brotherus residens.
– När Tapani ringde till utrikesministeriet och frågade vad han skulle göra åt situationen blev svaret att Finland är neutralt, släng ut dem. Men han valde att bryta mot reglerna.
I stället räddade han uppskattningsvis över 2000 politiska flyktingar över gränsen och i säkerhet till Europa. Vid sin sida hade han sin fru Lysa, som spelas av Sophia Heikkilä.
– Både Lysa och Tapani lever fortfarande, säger Sophia Heikkilä, men vi har inte fått träffa dem personligen eftersom regissören inte ville att våra rollpersoner skulle påverkas av de verkliga människorna.
"Han siktade på mig och barnen med gevär"
Under inspelningarna bodde hela familjen i Santiago de Chile. Sophia och Pelle Heikkilä har tre döttrar, och en barnskötare var också med för att se efter barnen när föräldrarna var på inspelningplatsen.
– I början vågade jag inte gå ut ensam med barnen, vi hade varnats för att det förekommer kidnappningar, säger Sophia Heikkilä. Efter hand började det kännas tryggare.
En stor chock fick hon ändå under en promenad, när ett gatugräl plötsligt urartade i att en man riktade ett gevär rakt mot henne och barnen.
– Han siktade på en man som stod rakt bakom oss. Vi var bara en meter ifrån. Jag gick vidare med barnvagnen och påstod för flickorna att det varit frågan om en vattenpistol, men jag blev hemskt uppskärrad.
Barnen fick hudutslag av luftföroreningarna
En annan sak som oroade föräldrarna var luftkvaliteten. Santiago ligger i en dal omgiven av bergskedjan Anderna, och rankades som världens mest luftförorenade stad under den period som familjen bodde där, berättar Pelle Heikkilä.
– Luftkvaliteten var så dålig att den motsvarade elva cigarretter om dagen. Barnen fick hudutslag av utsläppen.
Som huvudrollsinnehavare var Pelle Heikkilä med i nästan varje scen. Han hade 60 inspelningsdagar, serien gick på fem språk och 40% av replikerna var på spanska.
– Jag kan inte ens spanska. Sophia är bättre på språk, men för mig var det här väldigt svårt.
"Ska jag spela att jag älskar min egen fru?"
Att spela ett kärlekspar var också en ny utmaning.
– Vi var kurskamrater på Teaterhögskolan och har spelat mot varandra förut, men vi har aldrig tidigare spelat ett par, säger Sophia.
– Jag var rädd för det, inflikar Pelle.
Paret menar att det är svårt att inte bli överdrivet medveten om sig själv och sitt sätt att uttrycka känslor.
– Eftersom jag älskar Sophia på riktigt är det svårt att spela att jag gör det. Ska jag stå där och spela att jag älskar min egen fru?
Det underlättade ändå att de fick prata finska, som var paret Brotherus hemspråk, med varandra i serien. Det gav arbetet en behövlig distans från det privata.
Chile liknar Finland
Under veckors och månaders lopp började den chilenska kulturen kännas hemtam. Sophia och Pelle Heikkilä upptäckte flera likheter med Finland.
– De flesta människor i Chile är lugna och blyga, ingen drar i en och försöker sälja varor på marknaden, säger Sophia.
En annan likhet paret nämner är den relativt kryddfria maten. Ytterligare en är de främlingsfientliga vindar som blåser över landet. Chile har tagit emot mängder av flyktingar under de senare åren och det finns ett utbrett motstånd mot detta, trots att det inte är länge sedan chilenarna själva behövde hjälp.
Fick spela in i Pinochets gamla arbetsrum
Politik var något som man inte gärna pratade om under filminspelningarna, vilket berodde på TV-seriens tema.
– Nästan alla i filmteamet hade en koppling till händelserna på 70-talet. Någons farbror hade varit på Pinochets sida, någons mamma hade kämpat emot. Det var ett brödrakrig och det berörde hela folket, säger Pelle Heikkilä.
Historiens vingslag märks tydligt i serien, som bland annat spelats in på militärjuntans autentiska högkvarter, i Augusto Pinochets autentiska arbetsrum. Det här var det första TV-teamet att släppas in där.
Sveriges första kvotflyktingar
Militärjuntan regerade i Chile under 17 års tid, under vilken tusentals människor dödades, och tiotusentals torterades. Många chilenare fick hjälp att fly undan skräckväldet. Medan Tapani Brotherus verksamhet pågick i det fördolda och utanför finska utrikesministeriets ramar, agerade Sverige öppet för att hjälpa flyktingarna. I bräschen för arbetet gick svenska ambassadören i Santiago, Harald Edelstam, i serien spelad av Mikael Persbrandt.
Paret Heikkilä tycker att man även i det verkliga livet bör stå upp för det man tror på, även om man skulle råka bryta mot någon regel på kuppen.
– Jag har blivit en stor fan av civil olydnad, säger Pelle Heikkilä. Inte nödvändigtvis måla graffiti på parkbänkar, men att stå upp och säga “Nej. Nu räcker det”.
Sophia Heikkilä har funderat över Sveriges och Finlands olika inställning till flyktingar och nödställda.
– Paret Brotherus räddade runt 2000 människor till europa, och av dem kom under 200 till Finland, medan Sverige redan då tog emot 35 000.
Dessa människor var Sveriges första kvotflyktingar.
Allt gick som i en dröm
Nu är hela familjen nöjd över att vara hemma igen, i ett Finland som är tryggt och där saker fungerar. Med sig i bagaget har de ett minne för livet.
– Jag lyfter på hatten för arrangörerna, som höll reda på alla dessa nationaliteters människor med sina olika språk och de kulturkrockar det innebar, men ändå fick allt att löpa som en dröm, säger Pelle Heikkilä.
Efter Nio måndagen den 1 oktober i Yle Fem samt på Arenan.