Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Jag trodde han skulle våldta mig" - Christine Blasey Ford vittnade inför senaten om Kavanaughs övergrepp

Från 2018
Uppdaterad 28.09.2018 12:11.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yhdysvaltain senaatissa kuullaan Donald Trumpin tuomariehdokasta ja tätä seksuaalisesta ahdistelusta syyttävää professoria - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det var en samlad men emotionell Christine Blasey Ford som förhördes i senatens justitieutskott om det övergrepp hon anklagar Brett Kavanaugh för.

- Jag är inte här idag för att jag vill. Jag är rädd. Jag är här för att jag ser det som min samhälleliga plikt att berätta vad som hände mig när Brett Kavanaugh och jag gick i skolan, sade Ford med en skakande röst.

Förhöret inleddes klockan 17 och avslutades strax före klockan 2 finsk tid.

Christine Blasey Ford förhörs i senaten.
Bildtext Christine Blasey Ford.
Bild: EPA-EFE/JIM BOURG / POOL

- Övergreppet har förändrat mitt liv. Jag ville inte berätta för någon vad som hade hänt, ville inte berätta för mina föräldrar att jag som 15-åring druckit öl tillsammans med pojkar utan närvarande vuxna. Jag tänkte att eftersom Kavanaugh inte våldtog mig så var det bäst att bara försöka gå vidare och glömma.

Ford ville inledningsvis vara anonym. I sitt vittnesmål berättar hon att hon hoppades att de uppgifter hon skickade till demokraternas senator Dianne Feinstein i somras, under eget namn men med en önskan om att få förbli anonym, skulle räcka.

När journalister samlades utanför hennes hem och jagade henne under hennes föreläsningar insåg hon att det var dags att träda fram. Det gjorde hon i en intervju för The Washington Post.

Demonstration i Hart Senate Office Building inför förhören med Christine Blasey Ford. På armarna står det skrivet med svart tusch: Believe Survivors.
Bildtext Demonstranter med texten "Believe Survivors" skrivet på armarna, i Hart Senate Office Building i Washington.
demonstranter i Hart Senate Office Building håller upp händerna. På t-skjortorna står det "I am a survivor and I vote".
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Efter att hon trädde fram och hennes namn blev känt har Ford och hennes familj varit tvungna att lämna sitt hem.

- Jag och min familj har fått motta kränkningar och dödshot. Människor har publicerat mina och mina föräldrars kontaktuppgifter på nätet. Vi har tvingats flytta ut från vårt hem. Min e-post har hackats och mina personliga meddelanden läckts, berättade Ford inför senaten.

Intervjun i Washington Post har också genererat en mängd respons från andra som utsatts för sexuella övergrepp och som delar med sig av sina berättelser.

"Jag försökte skrika men han höll handen för min mun"

Enligt Ford befann hon och Brett Kavanaugh sig på en mindre sammankomst där minst fyra andra personer också närvarade. Det hela ägde rum under sommaren 1982. Hon minns att Brett Kavanaugh och vännen Mark Judge var väldigt berusade vid tillfället.

Ford minns inte exakt vilket datum det inträffade, exakt var sällskapet höll till den kvällen eller hur hon kom hem. Ford var 15 år gammal, Kavanaugh 17.

Charles Grassley
Bildtext Ordförande för justitieutskottet Charles Grassley.
Bild: EPA-EFE/JIM MCNAMEE / POOL

Under kvällen gick Ford upp för en smal trappuppgång till övre våningen för att besöka toaletten. Väl uppe blev hon knuffad i ryggen, in i ett rum mittemot toaletten. Kavanaugh och Judge följde efter, stängde och låste dörren. Kavanaugh ska ha lagt sig över Ford i sängen och försökt klä av henne.

- Jag trodde att han skulle våldta mig. Jag försökte komma loss, men han var så tung. Jag försökte skrika, men han höll handen för min mun, sade Ford.

Ford sade att hon var rädd att Kavanaugh av misstag skulle kväva henne.

Brett Kavanaugh har konsekvent förnekat alla anklagelser, och sagt att det är möjligt att Ford varit med om övergrepp men att förövaren har varit någon annan.

Christina Blasey Ford svär ed.
Bild: EPA-EFE/SAUL LOEB / POOL

Ford fick flera gånger frågan om hon har kunnat missta sig beträffande vem som anföll henne.

Upprepade gånger svarade hon att hon inte har misstagit sig, att hon är "100 procent säker på" att det var Kavanaugh som förgrep sig och att Judge var närvarande i rummet.

Ford berättar att det starkaste minnet hon har är när Kavanaugh och Judge skrattade; på samma gång som hon låg under Kavanaugh och försökte ta sig loss.

- Skrattet mellan de två, två vänner som hade roligt på min bekostnad. Jag var under den ena och de skrattade åt mig.

"Jag vägrar dra mig ur"

Brett Kavanaugh inledde sitt vittnesmål med att återigen betona att han aldrig varit på den fest som Ford talar om.

Han vidhåller att anklagelserna är en del av en politisk konspiration för att stoppa utnämningen av honom till Högsta domstolen.

- Jag tänker inte låta mig skrämmas till att dra mig ur denna process, trots era försök. De vidriga hot om våld som riktats mot min familj kan aldrig få mig att dra mig ur. Ni kan rösta ner mig, men ni kan aldrig skrämma mig, sade Kavanaugh i sitt vittnesmål inför senatens justitieutskott.

Brett Kavanaugh
Bildtext Brett Kavanaugh var både arg och hade gråten i halsen när han vittnade inför senaten.
Bild: EPA-EFE/SAUL LOEB / POOL

Kavanaugh säger att han inte misstror att Ford varit offer för sexuellt övergrepp, men att det inte var han.

- Sexuella övergrepp är vidriga. De som berättar om övergrepp ska alltid lyssnas på. Men också de som anklagar ska höras.

Kavanaugh betonar att han och Ford inte rörde sig i samma kretsar. Kavanaugh gick på en katolsk pojkskola, och i tonåren umgicks han och hans vänner främst med flickor från närliggande katolska flickskolor. Ford gick inte på de skolor han syftar på.

"Jag svär inför Gud: Jag är oskyldig"

Brett Kavanaugh med frun Ashley Estes Kavanaugh
Bildtext En sammanbiten Kavanaugh före vittnesmålet. I förgrunden hans fru Ashley Estes Kavanaugh.
Bild: EPA-EFE/Andrew Harnik / POOL

Enligt Kavanaugh är Fords anklagelser inte i linje med hans karaktär, något han bland annat understryker med de relationer han har till kvinnor.

- Jag har alltid haft nära kvinnliga vänner, genom hela livet. Kanske beror det på att jag är enda barnet och inte har några systrar.

Kavanaugh avslutade sitt vittnesmål med att tacka president Donald Trump för nomineringen och det stöd familjen fått av honom.

- Jag och Ashley visste att det skulle vara en utmaning. Men vi kunde inte förvänta oss att det skulle bli så här.

- Jag svär inför senaten och inför nationen, inför min familj och inför Gud: jag är oskyldig.

Förtroendet för Kavanaugh sjunker

Ford och Kavanaugh utfrågas av demokraternas och republikanernas senatorer. Republikanernas frågor ställs av åklagare Rachel Mitchell som är specialiserad på sexuellt våld.

Ford och Kavanaugh är de enda som hörs i senaten under torsdagen, trots att ytterligare fyra anklagelser om sexualbrott mot Kavanaugh utreds av republikanska utredare i senatens justitieutskott.

Republikanerna hade hoppats kunna rösta om utnämningen av Kavanaugh till Högsta domstolen på fredagen, men i skuggan av de hopande anklagelserna ser det allt mer osannolikt ut.

Enligt opinionsmätningar har allt fler amerikaner vänt sig mot Kavanaugh. Han är nu den minst populära domare som någonsin nominerats till Högsta domstolen.

Även stödet för president Donald Trump, som nominerat Kavanaugh, har sjunkit bland republikanerna den senaste veckan.

Omedelbart efter att tv-sändningen var slut twitttrade president Trump sitt stöd för Kavanaugh, vittnesmået var starkt, ärligt enligt presidenten.

- Han visade exakt varför jag nominerade honom. Nu kan senaten rösta.

Artikeln uppdaterad klockan 23.01 med Kavanaughs vittnesmål och 03.00 efter att utfrågningen var avslutad.

Brett Kavanaugh under utskottsförhören i senaten den 14 september.

Nya anklagelser om sexualbrott haglar över domaren Brett Kavanaugh

Kavanaugh och en av kvinnorna vittnar inför senaten idag.

Diskussion om artikeln