Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Propparna brann i Malaxfullmäktige under debatt om Gymnasiet i Petalax

Från 2018
Uppdaterad 28.09.2018 05:22.
Gymnasiet i Petalax.
Bildtext Arkivbild: Gymnasiet i Petalax
Bild: YLE/Agneta Glad

Gymnasiet i Petalax debatterades flitigt på Malax kommunfullmäktiges möte på torsdag kväll. I kommunstyrelsen ville en grupp på förslag av Mikael Appel (SFP) att en helhetsutredning om placeringen av gymnasiet och på sikt också högstadiet skulle göras.

Förslaget förlorade knappt i omröstningen i styrelsen. I fullmäktige väcktes förslaget till liv på nytt men rösterna föll 17-10 för att gymnasiet ska förbli där det är och att planeringen för ett nytt gymnasium ska starta nästa år.

Malax kommun har ett avtal med Korsnäs kommun om gymnasiesamarbete. Gymnasiet är placerat i Petalax, mittemellan bägge kommuncentran.

En snabbutredning som gjorts av kommundirektör Mats Brandt med flera visar att gymnasiet och högstadiet måste vara samlokaliserade för att de inte ska försvagas.

Stort renoveringsbehov i gymnasiet

En omfattande konditionsgranskning av Gymnasiet i Petalax under våren och sommaren 2018 visade att det på sikt kan bli ett mycket omfattande renoveringsbehov i skolan.

Några akuta problem finns inte men politikerna vill hellre stämma i bäcken än i ån eftersom gymnasiets funktioner är svåra och dyra att ersätta med tillfälliga lösningar ifall det blir nödvändigt.

I korthet handlar problemen om byggtekniker på 70-talet och att en omfattande renovering skulle krävas. Då visar en preliminär kostnadsberäkning att ett nybygge är lämpligare än en renovering.

Debatten gick het

Fullmäktige i Malax måste lämna fullmäktigesalen mitt under debatten om gymnasiet under torsdagskvällen.

Två proppar i proppskåpet brann och fullmäktige måste flytta över till matsalen i andra ändan av kommungården i Malax för att fortsätta mötet.

Kommundirektör Mats Brandt avtackades

Malax inleder sökandet efter en ny kommundirektör.

- Vi avtackade också avgående kommundirektören Mats Brandt och beslöt att processen med att söka en efterträdare inleds på allvar på söndagen när en platsannons kommer att ingå i tidningen, säger förvaltningsdirektör Jenny Malmsten.

Jenny Malmsten sköter uppdraget som kommundirektör som tillförordnad tills en efterträdare är utsedd.