Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryanairs personal strejkar - 250 flyg ställs in under fredagen

Från 2018
Uppdaterad 28.09.2018 04:27.
Ryanair flygplan.
Bild: AOP

Såväl mark- som flygpersonal vid lågprisflygbolaget Ryanair inleder en strejk i dag, fredag. Närmare 250 flygresor ställs in på grund av strejken.

Strejken omfattar anställda i Belgien, Italien, Holland, Spanien och Portugal. Tysklands pilotförbund har redan tidigare meddelat att de stöder strejken.

På torsdagskvällen meddelade också Tysklands förbund för kabinpersonal att de deltar i strejken, eftersom de inte fick ett tillräckligt bra kontraktserbjudande av flygbolaget.

Personalen kräver högre löner. Många av de som arbetar för bolaget är inte anställda, utan verkar som privatföretagare. De blir således utan anställningsförmåner.

De anställda kräver också att avtalen ska följa lagarna i det egna landet, inte irländsk lag. Ryanair har sin hemvist i Irland.

Enligt det belgiska facket CNE blir det den största strejken i företagets historia. Vid Ryanair har man ändå tonat ner betydelsen av strejken för flygtrafiken.

Ryanairs anställda har strejkat flitigt den senaste tiden. För ett par veckor sedan strejkade en del av den tyska personalen, med följden av 150 flyg till och från Tyskland inhiberades.

I augusti inhiberades 400 Ryanair-flyg på grund av strejk i olika länder, vilket påverkade 55 000 passagerare.

Källor: STT, Yle

Diskussion om artikeln