Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen är beredd att lindra lagändringen om uppsägningsskydd - företagsstorleken och karensreglerna kan ändras

Från 2018
juha sipilä
Bildtext Juha Sipilä.
Bild: Yle

Regeringen är beredd på att kompromissa gällande lättnaderna i uppsägningsskyddet för företag med under 20 anställda. Det säger statsminister Juha Sipilä (C).

Det förslag som varit på tapeten har fått känslorna att svalla på arbetsmarknaden och flera arbetstagarorganisationer har börjat agera för att pressa regeringen till att backa.

Sipilä säger att regeringen är beredd att ändra storleksgränsen på företagen samt göra ändringar i reglerna för karens när det gäller uppsägning av personliga skäl.

Dessa var punkter som lyftes fram under remissrundan, sade Sipilä i A-studios debattprogram Talk på torsdagen.

- Vi är överens om att det gällande dessa punkter finns svängrum. Jag att det är förändringar som även arbetstagarsidan ser som positiva.

Det är inte rätt att man dubbelbestraffas med karens när man sägs upp av personliga skäl

Att sänka gränsen för antalet anställda på företag har tidigare föreslagits bland annat av näringsminister Mika Lintilä (C) . Förslaget har ändå inte fått löntagarsidan att ändra uppfattning om lagförslaget.

Karenserna har hamnat i skottgluggen i samband med uppsägningsskyddet, eftersom karensen för en arbetstagare som sägs upp av personliga skäl är 90 dagar. Om uppsägningarna i samband med uppluckringarna i skyddet ökar, så ökar också karenserna.

- Det är inte rätt att man dubbelbestraffas med karens när man sägs upp av personliga skäl. Detta har vi utrett i ett par veckors tid, säger Sipilä.

Sipilä gav inga detaljer gällande vilka förändringar det kunde vara frågan om.

Också SDP:s ordförande Antti Rinne deltog i diskussionen. Han konstaterade att det största felet regeringen begått i beredningen av det aktuella lagförslaget är att regeringen inte först förhandlat med arbetsmarknadsorganisationerna.

- I det finländska samhället avtalar vi om saker. Det har ni nu inte respekterat, sade Rinne.

Servicefacket PAM:s ordförande Ann Selin sade i lördags i en intervju i Yles Morgonettan att löntagarsidan inte tänker gå med på några kompromisser.

- Det går helt enkelt inte för löntagarna att företagets storlek ska bestämma vilket uppsägningsskydd man har. Det lönar sig inte att leka med siffror, oberoende om det är två, tre eller fem så är svaret det samma.

Flera fackförbund har infört övertidsförbud sedan förra veckan. Förbunden hotar med ytterligare åtgärder om regeringen inte drar tillbaka lagförslaget.

Artikeln är en översättning av Matti Koivistos text för Yle Uutiset.

Diskussion om artikeln