Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Teslas chef Elon Musk stäms för värdepappersbedrägeri

Från 2018
Uppdaterad 28.09.2018 07:13.
Elon Musk anser att anklagelserna mot honom är ogrundade
Bildtext Elon Musk anser att anklagelserna mot honom är ogrundade
Bild: EPA/BEN MACMAHON

USA:s finansmarknadsmyndighet anklagar elbilbolaget Teslas vd Elon Musk för värdepappersbedrägeri .

Finansmarknadsmyndigheten SEC drar Musk inför rätta för att han har gett falska uttalanden om hur Tesla kunde dras bort från New York-börsen.

SEC anser att han gav falska uttalanden den 7 augusti, då han via Twitter hävdade att finansieringen var klar för att privatisera Tesla.

Ändå hade han enligt myndigheterna inte diskuterat med finansiärer eller aktieägare om hur man kunde genomföra privatiseringen.

Bilbolaget Tesla Motors har haft stora svårigheter att uppnå sina produktionsmål
Bildtext Elbilbolaget Tesla Motors har haft stora svårigheter att uppnå sina produktionsmål
Bild: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Teslas aktiekurser steg med tio procent på en dag efter Teslachefens falska besked, understryker myndigheterna.

Elon Musk uppgav den 7 augusti att den utköpskurs han funderat på var 420 dollar. Samma dag steg Teslas aktiekurs som högst till 387 dollar.

Sedan dess har det klarnat att den finansiering som Elon Musk sade sig ha säkrat på långa vägar inte var klar och och aktiekursen har sjunkit betydligt.

"Ogrundade anklagelser"

Musk meddelade tre veckor efter sitt Twitterbesked att Tesla förblir ett börsnoterat bolag, efter diskussioner med aktieägare och rådgivare.

Nu försvarar han sig med att anklagelserna saknar alla grund.

- Dessa ogrundade anklagelser gör mig djupt ledsen och besviken. Jag har alltid verkat sanningsenligt och transparent och enligt investerarnas intresse, försäkrar Musk i ett uttalande.

Teslas styrelse och största aktieägare uttryckte genast sitt stöd för Musk, då bolaget konstaterade att "vi har fullt förtroende för Elon, hans integritet och ledarskap."

Elon Musk och Space X rymdkapsel Dragon 2.
Bildtext Elon Musk har också grundat Space Exploration Technologies (SpaceX) som planerar att ta miljardärer till rymden.
Bild: EPA/PAUL BUCK

Om den 47-årige Musk får en fällande dom så kan det leda till böter och i värsta fall till att han aldrig mer får sitta med i styrelsen för ett börsnoterat bolag.

Musk och Tesla har varit i blåsten under den senaste tiden.

En av de dykare som deltog i operationen i Thailand för att rädda 12 pojkar som hade stängts in i en grotta, har stämt Musk för ärekränkning eftersom Teslachefen kallade dykaren för pedofil.

Bilbolaget har för sin del haft svårigheter att uppnå sina produktionsmål, medan Musk nyligen var i rubrikerna världen över efter att ha rökt cannabis i en direktsänd intervju.

- Det verkar som om Musk då och då arbetar mot sig själv, skrev börsanalytikern Gene Munster nyligen i forskningsrapport. Han noterade också hur Musk har angripit journalister och analytiker i årsstämmor, som han ofta har kallat tråkiga.