Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Vem ska man tro? Brett Kavanaugh är säker på sin sak - men det är också Christine Blasey Ford

Från 2018
Uppdaterad 28.09.2018 08:06.
Brett Kavanaugh var både sorgsen och arg.
Bildtext Brett Kavanaugh vittnade emotionellt och med gråten i halsen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Någondera ljuger. Det är slutsatsen i USA på torsdag kväll, då den nio timmar långa behandlingen i senatens justitieutskott är slut. Republikanerna har gjort sitt val, utskottet ska rösta redan på fredag.

Både Christine Blasey Ford och Brett Kavanaugh vittnade under ed. Båda var hundra procent säkra på sin sak.

Hon var säker på att Kavanaugh var den ena av två tonårspojkar som försökte våldta henne sommaren 1982.

Han var säker på att han inte har behandlat någon kvinna dåligt, inte då och inte senare. Han svor dessutom vid Gud.

Både Brett Kavanaugh och Christine Blasey Ford vittnade under ed.
Bildtext Christine Blasey Ford och Brett Kavanaugh,
Bild: AFP / Lehtikuva

FBI kunde utreda vem som ljuger

Någondera talar osanning. Men det har alltså ingen betydelse. President Donald Trump har hela tiden sagt att han litar på sin kandidat för Högsta domstolen, Kavanaugh.

Demokraterna har krävt noggrannare utredningar av också de nyaste anklagelserna.

FBI skulle göra det partipolitiskt obundet och med expertis. Men det vill inte Trump, inte republikanerna och inte Kavanaugh.

Inga vittnen

Amerikanska kommentatorer menar att det största problemet är den andra anklagade för våldtäktsförsöket, Mark Judge. Han håller sig undan, vägrar tala med någon.

Men han har skrivit flera böcker om egna och andras erfarenheter av ungdomsfylleri och vad det ledde till under studietiden. Han har ett missbruksproblem, berättar Kavanaugh.

Men inte heller Christine Blasey Ford kan hänvisa till några vittnen som stöder hennes berättelse.

Och de nyare berättelserna togs inte alls upp i utskottet. Kavanaugh uttalade sig föraktfullt om den sista berättelsen som anklagade honom för att ha deltagit i en gängvåldtäkt under studietiden.

Sympati för de inblandade

Både Kavanaugh och Blasey Ford har fått lida för anklagelserna och sina liv förstörda.

Christine Blasey Ford har fått både hatpost och mordhot, hennes familj har tvingats söka skydd på hemlig ort.

Hon berättade om journalisterna som sökte upp henne på universitetet där hon jobbade. Hon talade med en journalist i tron att det var en av hennes studerande.

Brett Kavanaugh klagade högljutt på hur hans familj har fått lida och hur hans goda namn har förstörts, efter många år av hårt arbete på höga poster.

Hans hustru och juristmor satt med under förhöret och såg lidande ut. Flera av dem som satt på första raden grät med honom under förhöret.

Anställningsintervju eller rättegång?

Kavanaugh har tillbringat mycket tid inför senatsutskottet. Då har det handlat om hans syn på politik, grundlagen, katolicism, jämställdhet och abort. Det har skett både offentligt, i slutna förhör och i informella samtal med republikanerna.

I går betonades flera gånger att utskottsförhöret inte var en rättegång. Demokraterna försökte några gånger ställa honom inför kritiska frågor, men han slingrade sig undan.

Brett Kavanaugh med frun Ashley Estes Kavanaugh
Bildtext Brett Kavanaugh.
Bild: EPA-EFE/Andrew Harnik / POOL

Ett utlåtande om Kavanaughs vittnesmål var att det var väl förberett.

För Christine Blasey Ford var det en ny erfarenhet. Hon var synbart nervös och tvekande i synnerhet i början av sessionen.

Mjuka specialistfrågor

Uppställningen var också originell.

Varannan fråga kom från de demokratiska senatorerna, som ställde sina understödjande frågor själva. Men republikanernas frågor ställdes av åklagare Rachel Mitchell, specialiserad på sexualbrott.

Republikanernas tanke var att det kunde ge fel signaler om Blasey Ford utfrågades av ett tiotal äldre republikanska män.

Christine Blasey Ford förhörs i senaten.
Bildtext Christine Blasey Ford.
Bild: EPA-EFE/JIM BOURG / POOL

Strategin kan ha misslyckats. Efteråt fick den republikanska lösningen med en speciell utfrågare kritik. Många ansåg att hennes frågor var för milda mot Blasey Ford, som kom för lätt undan.

”Är det säkert?”

Specialutfrågaren ställde många detaljfrågor. Småningom övergick de i frågor som ifrågasatte vittnesmålet och antydde en komplott från utomstående krafter.

Varför ville Blasey Ford egentligen vittna? Vem betalade för lögntestet? Vem betalar för advokaterna? De meddelade omedelbart att de jobbar gratis, pro bono. Men tipset om dem hade kommit från demokraterna.

Christine Blasey Fords berättelse ifrågasattes på många punkter; var hon säker på att det var Kavanaugh? Varför visste hon inte när och var det hände? Varför kunde inte hennes vänner som var med på festen bekräfta hennes historia? Och hur kom hon hem efteråt?

Och varför kommer hon ut först nu?

En viktig ifrågasättande fråga var om hon hade politiska motiv för berättelsen. Hon ansåg det vara en medborgerlig plikt att informera senaten om vem de höll på att välja till domare för HD.

Specialåklagaren återkom också med frågor till Kavanaugh till en början. Men de republikanska senatorerna ville också fråga själva, och framförallt uttrycka sitt stöd till Kavanaugh.

Demokratisk hämnd?

Kavanaughs vittnesmål började emotionellt och med gråten i halsen. Men det blev till slut ett starkt politiskt uttalande, kanske rentav för starkt, menar vissa kommentatorer.

Kavanaugh talade om en cirkus. Han ansåg att det handlade om ett politiskt, kalkylerat angrepp. Ondsinta demokrater har försökt med vad som helst för att stoppa mig, sa han.

Demokraterna vill hämnas president Trumps seger i valet 2016. Det här var en hämnd från Clintons, ansåg han också, eftersom Kavanaugh var med i åtalet mot Bill Clinton under hans presidentperiod.

Och kampanjen är finansierad med miljoner dollar från utomstående vänstersinnade oppositionsgrupper. En nationell skam, dundrade Kavanaugh.

”Jag gillade och gillar öl”

Brett Kavanaughs alkoholbruk blev en central fråga under förhöret. Christine Blasey Fords vittnesmål går ut på att de två tonårspojkarna i starkt berusat tillstånd angrep henne – och att det var deras fylla som räddade henne.

Kan det vara så att fyllan förändrar den annars så städade Kavanaugh? Han kanske faktiskt inte ens minns att han försökte våldta den 15-åriga flickan eller några andra som har kommit fram senare.

Kavanaugh fick upprepade frågor om sin ölkonsumtion. Han medgav att han gillade öl – och fortfarande tycker om öl.

Men han förnekade starkt att han någonsin skulle ha druckit för mycket. Han har aldrig slocknat och aldrig vaknat utan att veta hur han kom i säng eller vad som hände föregående kväll.

Det väckte en del tvivel, i synnerhet som han försökte slingra sig, och vända frågan mot den senator som frågade. I CNN intervjuades på kvällen en tidigare klasskamrat som menade att det absolut inte kan stämma. Hon hade flera minnesbilder av hans berusningstillstånd.

Snabbt avgörande

Omedelbart efter att tv-sändningen i senaten var slut kom det efterlängtade meddelandet från Vita huset. Donald Trump ansåg utnämningen av Kavanaugh var riktig. Genom sitt vittnesmål bekräftade Kavanaugh att han var rätt man för jobbet.

Amerikanska medier rapporterar att utskottet ska mötas om utnämningen ännu idag kl 9.30 lokal tid. Hela senaten kommer kort därefter att få rösta. Tydligen har man räknat med att de få tvekande republikanska senatorerna – och kanske några demokrater - kan fås att rösta för Trumps kandidat.

Utnämningen av Brett Kavanaugh är någon USA aldrig har sett maken till. Partipolitiken har tagit över utnämningen av de ledande juristerna.

Kan Kavanaugh glömma?

Demokraterna har all anledning att oroa sig över att Brett Kavanaugh är bara 53 år gammal. Han kommer knappast i första taget att glömma den förödmjukelse demokraterna utsatte honom för i samband med utnämningen. Han kan bli sittande i trettio år.

Många demokratiska senatorer och vanliga amerikaner anser att Kavanaugh i senaten visade ett temperament som gör honom olämplig som högsta uttolkare av grundlagen.

Men ungefär lika många republikanska senatorer och vanliga amerikaner har sett ett starkt uppträdande av en principfast men sårad Kavanaugh.

Utnämningen av domare ger president Trump en stark politisk prestige. Det är mycket han kommer att bli ihågkommen för. Man kan säga att hans Twitter-besked kommer och går. Men hans domare består.