Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lokalt live: Vi testar den nya motionstrappan i Söderkulla – Sibboborna har fått 170 pulshöjande steg

Från 2018
Uppdaterad 28.09.2018 14:45.
Lokalt live: Vi testar den nya motionstrappan i Söderkulla – Sibboborna har fått 170 pulshöjande steg - Spela upp på Arenan

Sibbos första motionstrappa invigs på lördag i Söderkulla. Yle Östnylands Mikael Kokkola testade trapporna tillsammans med Piritta Forsell från Sibbo kommun.

Medan byggarbetarna lägger en sista hand på trapporna drar vi iväg uppåt. Först i promenadtakt och sen allt fortare. Mjölksyran börjar ge sig tillkänna en aning. Det går rätt brant uppåt.

- Vi har byggt räcken på den ena sidan av trappan om någon skulle få svårt med balansen, säger Piritta Forsell, servicechef för idrottstjänster i Sibbo. Trapporna är dessutom ganska breda.

Stigningen i den första av de två trapporna är på 32 procent, det vill säga 12 meter upp på 38 meter trappa. Till alla lycka är själva trappstegen rätt låga. Medelåldersmotionären behöver inte lyfta allt för högt på benen. Bra så.

Färdigbyggd motionstrappa.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Det här är tänkt att vara en motionstrappa för olika målgrupper och olika motionsbehov. Allt från barn och unga till motionärer och tävlingsidrottare kan bra ta sig upp och ner. Vill man göra det tuffare tar man två trappor i taget.

Den andra delen av motionstrappan är inte lika brant. Högst uppe finns en liten avsats med en bänk att vila en stund på om det behövs. Intill slingrar konditionsbanan förbi.

- Vi ska också förse trapporna med belysning för den mörka hösten, under vintern är de sedan stängda, säger Piritta Forsell.

Trapporna invigs på lördag klockan 13.00. Då finns friidrottare från Sibbo Vargarna på plats för att ge tips om trappträning.

Motionstrappan är allt som allt 83 meter lång med en höjdskillnad på 22 meter.

Brant motionstrappa.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussion om artikeln