Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vill du bli Östnylands lucia 2018? Fjolårets ljusbärare Cecilia Kronberg: "Ta chansen om du får den!"

Från 2018
Cecilia Kronberg
Bildtext Östnylands lucia 2017, Cecilia Kronberg.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Nu är det åter dags att anmäla kandidater till Östnylands lucia 2018. Fjolårets lucia, Cecilia Kronberg, besökte Yle Östnyland för att berätta om sina erfarenheter.

Före Borgåbon Cecilia Kronberg kröntes till Östnylands lucia 2017 sa hon att hon trodde att uppdraget skulle bli jätteroligt, men att det också skulle få henne att gråta.

Och visst fick hon fälla tårar några gånger, eftersom man får vara med om många känslosamma stunder.

– Det blev nog mycket skratt också, säger Kronberg.

Vilken var höjdpunkten under luciatiden?

– Kröningen var en annorlunda upplevelse, och lite sagolik. Ibland funderar jag fortfarande på om det hände på riktigt. Men hela luciatiden var en enda lång höjdpunkt.

Var det något som blev annorlunda än du hade väntat dig?

– Kanske hur hektiskt det var. Det kändes ibland som om man inte hann sitta ner för att andas eftersom man hela tiden var någonstans, men allt var så himla roligt. Luciatiden var jättegivande.

"Man får vänner för livet"

Fjolårets luciatrio hann med ungefär hundra uppträdanden. Särskilt bra minns Cecilia Kronberg en julfest som hon tyckte var extra speciell.

Hon minns inte exakt var festen hölls, men säger att den bjöd på den ultimata julstämningen.

– Jag är superjulmänniska och älskar julkänslan. Festen var underbar; det var julgröt och barn i tomtedräkter som dansade omkring.

Vad skulle du säga åt dem som funderar på att ställa upp i luciavalet?

– Ta chansen om du får den. Jag skulle säga att det är en upplevelse som alla borde få ha. Dessutom får man vänner för livet. Jag är fortfarande bra vän med Ida [Lindberg] och Pipsa [Kaikkonen] och det är härligt.

Luciatrion på rådhustrappan.
Bildtext Ida Lindberg, Cecilia Kronberg och Pipsa Kaikkonen under kröningen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Hur går det till när man träffar juryn?

– Det är nervöst. Du får träffa dem och de frågar olika frågor om dig. Och så får du sjunga och berätta varför du vill bli lucia, säger Kronberg. Samtidigt får du träffa de andra flickorna.

Hur kändes det att sjunga för juryn?

– Jag är ganska van vid att uppträda så jag var helt okej med det. Men det lönar sig att öva några gånger innan man ställer sig där.

Kandidaterna får själva välja vilken sång de sjunger, men Cecilia Kronberg berättar att de allra flesta valde luciasången. Det gjorde också hon.

Borgåbygdens ungdomsförbund tar emot anmälningar till valet av Östnylands lucia 2018. Man ska anmäla sig senast klockan 12.00 den 15 oktober.

I den här artikeln hittar du mer information om hur anmälningen går till och vilka kraven är.

Programmet är inte längre tillgängligt
25.9.2018: Fjolårets lucia berättar om sina minnen från luciatiden och östnyländska taxibilar konkurrerar med bussar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)