Låt det lokala utbudet styra vad du äter – Markus Bergfors gick in för närmat

Sitt artistnamn till trots är Markus Bergfors ingen månskensbonde. Det var däremot både hans far och hans farfar, det vill säga de drev ett lantbruk på sin fritid vid sidan om sitt egentliga förvärvsarbete. I Markus Bergfors barndomshem i Kvevlax odlades bland annat potatis, olika grönsaker och havre.
I dag bor Markus Bergfors tillsammans med sin hustru och deras gemensamma barn i centrala Vasa. Det enda han nuförtiden kan stoltsera med i odlingsväg är basilika. Den står i krukor på balkongen och ger en blygsam skörd som börjar vara över vid det här laget.
Intresset för självhushållning och lokala råvaror har alltid funnits hos honom, men syns för tillfället rätt dåligt i hans vardag medger han.
– Går man till snabbköpet och plockar på sig det nödvändigaste i alla hast, är det sällan lokalt.
Att leva på närodlad mat kräver planering
Under en veckas tid gick Markus Bergfors in för att leva enbart på lokala råvaror för att se hur mycket som krävs för att lyckas med det.
Det lokala avgränsade han till produkter från Österbotten. De flesta produkter säljs på salutorg, via Reko-ringar eller ute på gårdar i form av direktförsäljning. Utbudet i den närbelägna supermarketen visade sig vara dyrt, skralt och dåligt utmärkt. Det egna kylskåpet var dessutom synnerligen dåligt utrustat då utmaningen körde igång.
– I mitt kylskåp fanns endast ett ägg och en morot som var lokala. Den måltiden höll mig inte mätt särdeles länge, skrattar han. Man måste nog planera sina inköp ifall man vill leva på lokala produkter.
Cikoriakaffe ingen hit
Maria Österåker föreläser, bloggar och skriver böcker om självhushållning och hållbar livsstil. Hon fungerade som Markus Bergfors inspiratör under hans utmaningsvecka. På det stora hela klarade han sig bra, tycker hon.
– Fast han skulle ha kunnat utnyttja mig lite bättre. Han hörde av sig bara då det var kris eller då han ville ha tag på lokalt producerat salt och kaffe.
Saltet var till en början den enda råvaran som inte var lokalproducerad bland de råvaror Markus Bergfors använde. Efter några dagars kamp kom även kaffet med på listan.
– Att rosta cikoria och göra kaffesurrogat blev en flopp, säger han.
Efter några dagar med bultande huvudvärk och värkande kaffetand gav han helt enkelt upp. Han minskade radikalt på sin kaffekonsumtion, men bryggde ändå någon kopp kaffe om dagen.
Maria Österåker anser inte att det är viktigt att gå “all in” som hon uttrycker det. Hon skulle däremot gärna ha sett att Markus utnyttjat sin närmiljö lite bättre.
Ät av det du hittar i skogen eller i grannens trädgård
– Det skulle ha varit lätt att göra utmaningen ännu mer ambitiös, säger hon. Nu på hösten är det bara att kolla omkring sig, vem har extra äppel eller vinbär och mycket kan fortfarande plockas från naturen!
Själv har Maria Österåker provat på att leva helt och hållet enligt självhushållningsprincipen. Då slaktade hon sina egna djur, tillverkade sitt eget schampo och odlade så gott som all sin mat själv.
– Det är mycket få som lever så här extremt idag, säger hon. I det stora hela är det mycket bättre att många är lite självhushållande än att några få går in för det med hull och hår.
Gå inte i livsmedelsindustrins ledband
Vi kan alla ta kontrollen över vad och hur vi äter och med våra val påverka vad som produceras, menar Maria Österåker. Hon uppmanar oss alla att vara nyfikna på vad man vi fixa själva och inte konstant gå i affärernas och livssmedelsindustrins ledband. Det kan vara allt från att i två månader äta egna tomater, fisk man fångat själv eller gå in för att handla mer lokalt.
– Vi kan äta och konsumera för den goda saken skull, för att det gynnar de lokala bönderna eller miljön. Allt vi äter behöver inte vara precis det vi är sugna på just då utan vi kan gott äta av det som står till buds, säger Maria Österåker.
Intressanta människomöten på köpet
Markus Bergfors har i och med sin utmaning börjat titta lite extra noga på vilka produkter som landar i butikskärran. Tack vare sin utmaning tvingades han att tänka om maträtterna och testade på många nya saker. Överlag blev kosten hälsosammare och billigare eftersom det krävdes lite mer planering.
– Och så fick jag återgå till mina rötter då jag hämtade potatis från hemgården istället för att köpa pasta i butiken.
Han fick också träffa många intressanta människor när han gick på jakt efter lokalt.
– Människomöten försvinner när man handlar på snabbköp med självbetjäningskassor, jämfört med när man faktiskt träffar den som odlat råvarorna och köper direkt från dem, konstaterar han.
Absurt att de lokala produkterna blivit de exotiska
Han har också reagerat över hur bisarrt det egentligen är att det dyker upp fler och fler trendiga krogar där det är hippt och exotiskt att äta lokalt producerade produkter.
– Visst är det bra att det är trendigt att konsumera lokalt men det borde inte vara exotiskt utan det allra naturligaste. Det extra, det som kommer från utlandet, borde vara det exotiska. Idag är det precis tvärtom, menar han.
Markus Bergfors och Maria Österåker medverkar i Efter Nio radio på lördag 29.09. 2018 i Yle Vega och på Arenan
