Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Med flyktingströmmen genom Europa på en meters höjd

Från 2018
Lean med rosa och brun jacka och stickad mössa.
Bild: Egil Håskjold Larsen

Mitt bland mängden av människor på flykt längs en grekisk motorväg står 3-åriga Lean. Hon är full av energi och nyfikenhet där hon står med sin lilla rosa ryggvsäck med motiv ur disneyfilmen Frozen. Mellan hundratals ben tar hon in omvärlden. Vi följer henne i dokumentären 69 minuter av 86 dagar.

Fylld med ett barns iver fortsätter hon sin färd, gående eller i sina föräldrars armar. Hon är en stark kontrast till det skrämmande Europa som speglas i de andra flyktingarnas ögon.

Vi vet inget om hennes förflutna eller varifrån hennes familj kommer. Men vi kan anta att de genomfört en riskfylld båtfärd och att familjen redan fått genomgå många prövningar.

Dokumentären som är filmad en meter över marken följer flyktingströmmen ur ett barn perspektiv.

Jag tror vi alla kan lära något från ett barns öppna sinne och formbarhet, speciellt när vi möter främlingar och saker vi inte förstår. Saker vi som vuxna kanske lärt oss att vara rädda för.

Egil Håskjold Larsen i pressmaterialet till dokumentären (fritt översatt)

Längs med vägen förstår vi att Lean inser den svåra och utsatta position som familjen hamnat i. Men som barn gör hon det hon kan för att göra dagarna så normala som möjligt.

Hon sjunger, leker, delar lite godis med sin lillasyster och spelar lite fotboll med sina släktingar. När hon blir för trött sover hon i sina föräldrars armar.

Landskapet förändras i takt med bussturer och tågresor avverkas och landsgränser korsas, men precis som Lean vet vi inte exakt var hon färdas.

Allt vi vet är att Lean och hennes familj är på väg till släktingar i Sverige och att hon drömmer om att en dag lära sig simma.

Orginaltitel: 69 Minutes of 86 Days / 69 minutter av 86 dager (Norge 2017)
90 dagar på Yle Arenan

En dokumentär av Egil Håskjold Larsen
Produktion: Sant og usant

Lean i famnen på sin pappa.
Bild: Egil Håskjold Larsen

Trots de extraordinära omständigheterna valde jag att inte fokusera på yttre faktorer. Istället koncentrerade jag mig på barnet och hennes närmaste. Alla kan relatera till känslan av att göra en sådan resa och att komma samman som en familj.

Egil Håskjold Larsen i pressmaterialet till dokumentären (fritt översatt)

Diskussion om artikeln